ebay_verkkokauppaopas.png

Verkkokauppa eBay

eBaystä on tullut lähes synonyymi verkkokaupalle, mutta mikä on eBay? Lyhyesti sanottuna se on jättimäinen huutokauppa verkossa, maailmanlaajuinen Huuto.net, josta voi löytää lähes mitä tahansa ja jossa voi myydä lähes mitä tahansa. eBayssa myyminen onnistuu myös keneltä tahansa ja kaupankäynti onkin sen mukaista.

eBay Suomi on suljettu jo vuonna 2013, kun se oli ehtinyt toimia vain muutaman vuoden. eBay.fi heittää käyttäjän suoraan eBay.comiin, ja saman kohtalon on sitten kokenut eBay Ruotsi.

Vaikka Suomen eBay on poistunut keskuudestamme, voi Suomeen tilata tuotteita muiden maiden sivustoilta kohtuullisen vaivattomasti. Olemme koonneet helpohkot eBay suomeksi -käyttöohjeet, joihin tutustumalla eBaystä tilaaminen Suomeen pitäisi onnistua keneltä tahansa.

ebay_tilaaminen.png

Rekisteröityminen

Rekisteröityminen eBayhin on todella helppoa ja onnistuu hyvin, vaikka eBayn suomenkielinen versio onkin poistunut ja vaikka englanti ei olisikaan natiivipuhujan tasolla. Rekisteröityminen vaatii vain nimen, sähköpostiosoitteen ja turvallisen salasanan luomisen ja kun kirjautuu uudelleen voi halutessaan antaa vielä puhelinnumeron ikään kuin turvallisuuden takaamiseksi.

Kun on kerran rekisteröitynyt yhden maan eBayhin, esimerkiksi eBay Uk tai Ebay Saksa toimivat suomalaisen näkökulmasta mainiosti, voi kirjautua kaikille eBay-sivustoille samalla tunnuksella ja salasanalla.

eBay verkkokauppa luo rekisteröitymisen yhteydessä henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen, mutta yhtä hyvin kirjautumisessa voi käyttää sähköpostiosoitetta eikä tarvitse erikseen muistaa jälleen yhtä uutta tunnusta.

Ikäraja eBayssä on 18 vuotta, joten jossain vaiheessa, viimeistään tilaamisen yhteydessä, käyttäjä joutuu syöttämään syntymäpäivänsä. Toki rekisteröitymisen yhteydessä tulee hyväksyneeksi käyttöehdot ja vakuuttaa olevansa vähintään tuon 18 vuoden ikäinen.

Hae joustoluotto vaivattomiin verkko-ostoksiin!
Hae joustoluotto

eBayn tuotevalikoima

Kuten kaikissa jättiverkkokaupoissa, eBayssä on valikoimaa enemmän kuin on tarpeellista. On siis hyvä tietää ainakin suurpiirteisesti, mitä on hakemassa tai valikoiman selailemisessa voi mennä tovi jos toinenkin. Moni toki tekee huikeita löytöjä ihan vain haravoimalla tuotevalikoimaa.

eBayn tuotevalikoima tulee eri kauppiailta, jotka voivat olla yksityisiä henkilöitä tai ammattilaiskauppiaita. Tuotteet voivat olla käytettyjä, antiikkia, keräilyharvinaisuuksia tai ihan uudenuutukaisia kauppatavaroita.

Parhaat eBay löydöt tekee todennäköisesti käytettyjen tuotteiden osastolta, mikäli on hakemassa keräilyharvinaisuuksia, joihin jotkut ovat onnistuneet verkkokaupassa törmäämään.

Päivittäiset huipputarjoukset löytyvät yläpalkin “Daily deals” alta. Näitä eBayn mukaan päivitetään päivittäin, mutta kannattaa suhtautua tähän varauksella. Hurjat tarjoukset ovat “jopa” 90 % luokkaa ja kauppaa hiostaa tuotekuvan pieni kello, joka kertoo, että tuote on kohta loppumassa. Myös päivittäiset tarjoukset on mahdollista luokitella ja suodattaa etsityn aarteen mukaisesti.

ebay_tuotevalikoima.jpg

Tuotteiden luokittelussa voi käyttää useita tapoja riippuen siitä, millä perusteilla on ostoksia tekemässä. Valikoiman voi luokitella tuotekategorian perusteella eli perusluokkien: muoti, elektroniikka, sisustus, urheilu jne.

Valikoimasta voi myös hakea hakusanoilla “search for anything” joko kaikista kategorioista tai tietystä kategoriasta (joita on toistakymmentä väliltä “antiikki - kaikki muu”).

ebay_valikoima.png

“Advanced” vie shoppailijan sivulle, jolla voi todella tehdä hyvin yksityiskohtaisen haun ja luokitella haettavat tuotteet muun muassa:

 • hinnan mukaan (minimi - maksimi hinta)
 • kauppatavan mukaan (huutokauppa, osta heti)
 • tuotteen kunnon mukaan (uusi vai käytetty)
 • kauppatavaran sijainnin mukaan (tullin takia merkityksellinen)

eBayn Maksutavat

eBay kokemuksia toistuu pohdinta siitä, onko eBay luotettava. eBayn luotettavuus perustuu osittain siihen, mitä maksutapaa käyttää tilatessaan tuotteita verkkokaupasta. Turvallisimmaksi tavaksi on osoittautunut PayPalin käyttäminen.

eBay ostosten maksaminen onnistuu kolmella tavalla:

 • PayPal-tilin voi yhdistää eBayhin, maksu siirtyy automaattisesti PayPal-tilin kautta
 • Maksun voi suorittaa PayPalilla linkittämättä tiliä eBayhin, kirjautumistiedot pitää tällöin syöttää aina maksamisen yhteydessä
 • eBayssä voi maksaa ostokset perinteisesti maksukortilla (luottokortti, Visa Electron, pankkikortti)

Helpointa ostosten tekeminen tietysti on, jos linkittää PayPalin suoraan eBayhin tai tallettaa kortin tiedot kauppaan, mutta turvallisinta se ei ole. Kannattaa ehkä nähdä sen verran vaivaa, että syöttää maksukortin tai PayPal-tilin tiedot per ostokerta.

Maksutavat

add_shopping_cart

Yhdistä PayPal eBayhin

shopping_cart

Maksa PayPal-tilin kautta

credit_card

Maksa maksukortilla

Hae Vipin kulutusluotto ja tee löytöjä eBayssä!
Hae kulutusluotto

Miten tilata eBaystä?

eBay tilaus tai ostotapahtuma voidaan ottaa haltuun kolmella tavalla:

 • Osta heti eli Buy it now
 • Huutokauppa eli Place Bid
 • Tee tarjous eli Make Offer

Buy it now -tuotteet ostetaan kuten tavallisessa verkkokaupassa. Tuote siirretään ostoskoriin, jonne voi samalla ostoskerralla siirrellä useampiakin tuotteita ja maksaa kaikki kerralla. Näiden tuotteiden hinnoista ei ole mahdollista huudella, mutta joissain tapauksissa voi jättää myyjälle tarjouksen.

Jos ostaa Buy it now -tuotteita usealta eri myyjältä, ne lähetetään eri aikoina ja eri paikoista, joten kannattaa olla tarkkana multitilauksen kanssa.

Place Bid -tuotteet pyritään huutamaan itselle parhaaseen mahdolliseen hintaan. Näitä voi etsiä suodattamalla vain Auction-merkityt tuotteet.

Mihin_hintaan_huuto_eBayssa.jpg

Millä hinnalla tuotteen voi huutaa?

Huutokaupattavan tavaran tuotekuvan yhteydessä on mainittu kuinka monta huutoa kyseisestä esineestä on tehty. Klikkaamalla tehtyjä huutoja pääse kurkkimaan lähtöhinnan sekä tehdyt huudot ja paljon on vielä aikaa huutaa esine/tuote itselleen.

Huuda_eBayssa.png

Place bid

Itse huutaminen tapahtuu siten, että halukas ostaja ilmoittaa korkeimman mahdollisen summan, jonka ostoksesta voi pulittaa ja klikkaa “Place Bid”. Sen jälkeen automaatti hoitaa korottamisen sitä mukaan, kun muut ostajakandidaatit huutelevat. Jos joku huutaa asettamasi maksimihinnan yli, on huutelut sinun osaltasi huudeltu.

eBay huutokaupasta voi tehdä taktiikkapeliä, kun kaupan käyttäminen on tullut tutummaksi.

Make offer -tuoteet tunnistaa siitä, että “Buy now” alta löytyy erikseen “Make offer”, jota klikkaamalla pääsee tekemään tarjouksen myyjälle. Myyjä voi joko hyväksyä tai hylätä annetun tarjouksen tai tehdä vastatarjouksen.

eBay ei yleensä näytä tuotteita, joita ei toimiteta suomeen. Jos kuitenkin ohittamaton aarre löytyy eikä sitä toimiteta Suomeen, voi aina ottaa yhteyttä suoraan myyjään ja pyrkiä selvittelemään mahdollisuuksia.

Toimitusvaihtoehdot

eBayssä on tuhansittain eri maissa toimivia myyjiä, joista jokaisella voi olla oma käytäntönsä tuotteiden toimittamisessa perille.

Jonkin verran eBay on pyrkinyt karsimaan kaikista villeimpiä käytäntöjä ja yleensä toimituskulut ja -ajat perustuvat ihan todellisiin kuluihin ja aikoihin. Mutta joskus jokunen myyjä voi veloittaa “käsittelykuluja”, joilla ei välttämättä ole ihan kunniallisia perusteita. Kannattaa siis olla tarkkana toimituskulujen kanssa.

Harvemmin eBayssä tarjotaan toimitusta ilman kuluja, ainakaan Suomeen. Valitettavasti mitään hinta-arvioita tai taulukoita ei voi antaa, vaan kulut ovat pääasiassa toimittaja/tilauskohtaisia.

Joissakin tilauksissa voi saada toimitusta koskevan seurantakoodin, jonka avulla voi seurata oman tilauksen kulkemista. Tilauksen maksamisen jälkeen Summary- tai Purchase history -sivuilta voi seurailla paketin matkaa.

Palautusta ja vaihtamista koskevat ehdot

Ostosten palauttaminen onnistuu, mikäli tuotteen yhteydessä on mainittu, että palautukset sallitaan eli “Return accepted”. Myyjillä on näistä eri käytäntöjä, joten jo ostovaiheessa on hyvä pitää silmällä tätä merkintää.

Samassa yhteydessä on määritelty myös, kuka palautuksen kuluista vastaa. Lähetettäessä palautusta lähettäjä maksaa palautuksen ainakin ensiksi, sillä eBayllä ei ole palautuksia koskevaa sopimusta postin kanssa. eBayllä on rahat takaisin -periaate, joka koskee kaikkia ostotapahtumia. Rahat saa takaisin, mikäli tuote ei vastaa myyjän kuvausta tai jos tuote ei koskaan saavu perille.

Palautus tehdään eBayn kautta palaamalla tilaukseen ja klikkaamalla “Return this item”. Palautuksen syy on määriteltävä sekä montako tuotetta on palauttamassa. Palautuspyyntö lähetetään “Request a return”, minkä jälkeen joko myyjä tai eBay lähettää palautukseen tarvittavat dokumentit tulostettavaksi tai antaa lisäohjeita.

Palautettavat tuotteet on pakattava hyvin ja lähetettävä matkaan 5 päivän kuluessa.

HUOM: myyjällä on oikeus vähentää palautettavasta kauppasummasta alkuperäiset toimituskulut sekä ns. uudelleenlistausmaksu, jos tuote palautetaan muusta syytä kuin “ei vastannut myyjän kuvausta”.

Muista tarkistaa nämä

 • Myyjän saama palaute! Kannattaa aina tarkistaa myyjän saama palaute ennen kuin tekee tilauksen, varsinkin käytettyjen tuotteiden yhteydessä. Positiivisen palautteen määrä on hyvä olla reippaasti yli 90 %.
 • Myyjän/tuotteen sijainti eli mistä tuote lähtee kohti Suomea. Vaikka tekee tilauksen eBayn Eurooppa -sivustoilta, itse tuote voi tulla mistä tahansa ja se vaikuttaa mahdollisiin tullimaksuihin ja ALV:iin.
 • Toimituskulut. Ne voivat nostaa edullisen tuotteen hintaa huimasti.
 • Myyjän palautuskäytäntö, sillä voi olla ettei kyseinen myyjä hyväksy palautuksia lainkaan.