Vippi.fi
Email: asiakaspalvelu@vippi.fi
Phone: 010 219 5500
Url:
Lemminkäisenkatu 46
Turku, 20520

Vippi.fi - täysin uudistunut vippi!

TUTKIMUS


  SUOMALAINEN EI JUHLI LAINARAHALLA

  Pikavippejä pidetään usein suurimpana syynä ylivelkaantumiseen. Tosiasiassa kuitenkin valtaosalla luotonmyöntäjistä on erittäin tarkat ja tiukat kriteerit, joilla vakuudetonta pikalainaa myönnetään. Tutkimuksemme mukaan suomalaiset vippiasiakkaat eivät suinkaan ole viikonloppuöinä vippaavia opiskeluikäisiä nuoria, vaan aivan tavallisia keski-ikäisiä kuluttajia.

  Tekemässämme tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten kuluttajien tapoja selvitä hetkellisestä ja lyhytaikaisesta rahantarpeesta. Aineiston keräsimme Googlen käyttäjätiedoista sekä Tact Finance Oyj:n asiakaskannasta. Tutkimus ajoittui vuoden 2016 kevään ja kesän taitekohtaan toukokuulta heinäkuulle ja kattoi Suomen suurimmat kaupungit Helsingistä Rovaniemelle.

  Haastattelimme myös Tact Finance Oyj: n Jari Hytöstä (CCO) yrityksen omista havainnoista.

  Tyypillisin lainahetki maanantaina lounasaikaan

  Joustavan luoton ajatuksena on että se toimii kuin luottokortti, joten se on käytettävissä missä ja milloin vain. Suomalainen kuluttaja on kuitenkin laina-asioissaankin arkinen, sillä Googlen hakutilastojen mukaan eniten lainahakuja tehdään lounasaikaan kello 10-13 välillä.

  Kaiken kaikkiaan lainahakuja tehdään Googlen tilastojen mukaan pääosin päiväsaikaan kello 10-19 välisenä aikana. Vain 10 % hauista tehdään tämän aikajakson ulkopuolella.

  Myös Tact Finance Oyj:n asiakaskannasta saatujen tietojen mukaan myös rahan nostaminen on yleisintä juuri päiväsaikaan. CCO Jari Hytösen mukaan suurin osa rahanostoista tehdään kello 10-19 välisenä aikana ja vain pieni osa esimerkiksi ilta-aikaan. Hytönen kertoo, että rahanostojen osalta kaikkein aktiivisimmat tunnit ovat kello 10-16 välillä.

  Kuvaaja 1. Kuvaajassa pikalainahaut kellonajoittain Googlen hakutilastojen mukaan ajalta touko-heinäkuu 2016.

  Toinen lainaamisen ajankohtaan liittyvä mielenkiintoinen seikka, joka tutkimuksesta paljastui oli se, että viikonloppu ei suinkaan ole lainapiikki. Itse asiassa lainojen määrät laskevat selvästi viikonlopun aikana.

  Suosituin lainapäivä on hyvinkin yllättäen maanantai. Maanantaina tehdään jopa kaksinkertainen määrä hakuja lauantaihin ja sunnuntaihin verrattuna. Hyvänä kakkosena maanantain jälkeen tulee perjantai. Näitä lukuunottamatta muut arkipäivät ovat aika tasaisia lainahakupäiviä. Lainasykli vaikuttaa hyvin arkiselta: maanantai ja perjantai on helppo mieltää perusarjessa kauppareissupäiviksi.

  Kuvaaja 2. Kuvaajassa päiväkohtainen tieto pikalainahauista Googlen hakutilastoihin perustuen ajalta touko-heinäkuu 2016.

  Helsinki johtaa mobiilikäyttäjien tilastoa, Turku häntäpäässä

  Yllättävään rahatarpeeseen tehdyn lainahaun voisi olettaa tapahtuvan mobiilisovellusten ja älypuhelinten aikakautena puhelimella. Paikkakuntaiset erot ovat kuitenkin suuria ja mobiilihaut ovat perinteinen desktop on edelleen käyttäjien suosikki. Tutkimuksessamme selvisi että ainoastaan Helsingissä yli 50 % lainahauista on mobiilikäyttäjien tekemiä nostoja. Helsingin lisäksi Tampereella ja Vantaalla mobiilikäyttäjien määrä nousi yli 40 %: iin. Pääosin mobiilikäyttäjien määrät pysyttelevät 20 prosentin tienoilla. Esimerkiksi Turussa mobiilikäyttäjiä oli vain 20 % ja Kuopiossa mobiilikäyttäjiä oli pienin määrä, vain 13 % käyttäjistä. Tällainen tulos yllätti myös kokeneen digitaalisen markkinoinnin ammattilaisen.

  "Uudet teknologiat rantautuvat yleensä ensin yliopistokaupunkeihin ja leviävät niistä muualle maahan. Tässä mielessä Turun, Lappeenrannan, Rovaniemen ja Kuopion pienet mobiilikäyttäjäosuudet yllättävät. Helsinki ja Tampere ovat sen sijaan luonnollisemmalla paikalla vippivertailun kärjessä. Yleisellä tasolla puhuttaessa Suomi on verkkokauppojen mobiilikäytössä vuoden tai kaksi muita Pohjoismaita jäljessä”, pohti Digitaalisen markkinoinnin konsultti Simo Orpana Tulokselta.

  Desktop- ja mobiilikäyttäjät kaupungeittain.

  Desktopin eli perinteisen tietokoneen käyttäjien määrä viittaisi siihen, että suurin osa hauista tehdään kuitenkin kotona, töissä tai muissa sisätiloissa, kun rahalle on mietitty jokin kohde tai kun rahalle on selkeä tarve. Lainanhakeminen ei siis ole impulssimainen hetkenmielijohde vaan suunnitelmallisempi ja harkittu.

  Lainanhakijoiden keski-ikä yli 30

  Jari Hytönen kertoo, että Tact Finance Oyj:n asiakaskannasta saadun tiedon mukaan yrityksen asiakkaiden keski-ikä on 38 vuotta. Hytösen mukaan lainaa hakevien keski-ikä on sekin kohtuullisen korkea, 36 vuotta. Toki nuoriakin hakijoita joukossa on, mutta selkeästi suurin lainanhakijaryhmä on 30-55 –vuotiaat ja tätä vanhemmat.

  Lainaa myönnetään ainoastaan 20 vuotta täyttäneille, joten aivan täysi-iän kynnyksellä olevat eivät luotonmyöntäjän tiukkoja kriteereitä täytä. Koska kyse on pitkäaikasesta, jatkuvasta luotosta, on niin asiakkaan kuin luotonmyöntäjänkin edun mukaista, että mahdollisen asiakkaan maksukykyä ja luottokelpoisuutta koskevat tiedot läpäisevät tiukan seulan. Tämäkin nostaa asiakkaiden keski-ikää reippaasti 30 vuoden yli. Lisäksi suunnitteilla olevan positiivisen luottorekisterin uskotaan selkiyttävän luotonannon kriteereitä.

  Korkean keski-iän voi ajatella näkyvän myös käyttäytymistapoja tarkastelevassa tutkimuksessamme. Kuten aiemmin todettiin suurin osa asiakkaista tekee lainahaut käyttäen perinteistä desktop-konetta eikä mobiililaitetta, ja suurin osa sekä lainahauista että rahanostoista tehdään päiväsaikaan.

  Iäkkäämmälle asiakaskunnalle raha-asioiden hoitaminen perinteisesti kotona omassa rauhassa on luontevampaa kuin mobiililaitteen käyttäminen. Iäkkäämpi asiakaskanta myös tekee rahanostonsa todennäköisesti arkisista syistä lounas- ja päiväsaikaan, kun hankitoja tehdään muutenkin.