08.02.2018 10.00

5 seuratuinta suomalaisurheilijaa Pyeongchangin olympialaisissa

Talviolympialaiset 2018 alkavat tänään 9.2. ja suurin osa meistä liimautuu televisioiden, radioiden ja muiden mahdollisten vastaanottimien lähettyville seuraamaan suomalaisten tähtien menestymistä.

Suomen kisajoukkueessa 102 urheilijaa edustamassa eri talviurheilulajeja ja toivomme heistä jokaiselle suurta menestystä omassa lajissaan.

Luvassa on huikean jännittäviä hetkiä, suuria voittoja ja karvaita tappioita, kenen suoritusta pääsemme hehkuttamaan ja saadaanko tänä vuonna yhtä koskettava ja historiallinen voitto, jota muistellaan samaan tapaan kuin vuoden -95 jääkiekon maailmanmestaruutta?

Poimimme 5 kiinnostavinta tai ainakin seuratuinta talviurheilijaa, oletko samaa mieltä kanssamme?

5 suosituinta olympiaurheilijaa

Pyeongchangin olympialaisissa kisaa vahva suomalainen huippu-urheilijatiimi, joista jokaiselle toivotaan tietenkin onnistumisia ja osalle myös sitä kaikkein kirkkainta mitalia.

Suomi on menestynyt talviolympialaisissa vaihtelevasti ja mitalisaalis on joinakin vuosina ollut harmittavan laiha, mutta runsaita vuosiakin on mahtunut väliin. Viimeksi yli 10 mitalia Suomi on napannut vuonna 1998 Naganossa Japanissa.

Kultamitaleita Suomelle on tippunut maksimissaan 4. Tähän tulokseen on päästy viimeksi 2002 Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa. Laihoin vuosi löytyy kaukaa historiasta vuoden 1932 Lake Placidin olympialaisista, joissa Suomi sai vain 3 mitalia, yhden kutakin väriä.

Keneltä odotetaan eniten vuoden 2018 olympialaisissa? 5 suosikkia oli vaikea valita, sillä kiinnostavia urheilijoita on monta.

1.Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto

Kaisa Mäkäräinen on Suomen mitalitoivo ampumahiihdossa. Mäkäräinen kisaa jo lauantaina klo 13.15 ampumahiihdon pikakilpailussa, jossa hän on ennakkosuosikkeja. Nyt Etelä-Koreassa kisattavat olympialaiset ovat Mäkäräisen kolmas, ja ehkä viimeinen, yritys olympialaisten palkintopallille.

Sympaattinen Mäkäräinen on yksi Suomen suosituimpia talviurheilijoita. Kovana hiihtäjänä tunnetun Mäkäräisen on usein nähty tekevän huikean nousun juuri ennen maaliviivaa sakkokierroksista huolimatta.

2. Mika Poutala, pikaluistelu

Mika Poutala on sprinttimatkoihin erikoistunut pikaluistelija, joka osallistuu nyt neljättä kertaa olympialaisiin. Poutala voitti tammikuussa EM-kisojen hopeaa 500 metrin matkalla. Mitali on uran ensimmäinen arvokisamitali.

Poutalan oma luotto menestymiseen on raudanluja, mikä lupaa hyvää. Urheilu-uran ulkopuolella Poutala räppää taiteilijanimellä Plastic.

3.Emmi Rukajärvi, lumilautailu

Emmi Rukajärvi on varmasti Suomen tunnetuimpia lumilautailijoita. Rukajärvi nousi suomalaisten suosikiksi viimeistään Sotšin olympialaisten jälkeen vuonna 2014, jolloin hän voitti slopestylen hopeaa. Rukajärvellä on plakkarissaan myös yksi maailmanmestaruus sekä MM-hopea ja useita palkintosijoja Maailmancupissa. Rukajärvi kisaa sunnuntaina 11.2. klo 6.30.

4.Janne Ahonen, mäkihyppy

Janne Ahonen on olympiatiimin veteraani. 40-vuotias Ahonen tekee suomalaisittain olympiahistoriaa ja on mukana olympialaisissa jo seitsemättä kertaa. Ahonen saa kunniatehtävänä kantaa Suomen lippua olympialaisten avajaisissa.

Ahosella ei ole vielä yhtään henkilökohtaista mitalia olympialaisista, joten pidetään peukkuja, että konkarihyppääjä saa vihdoin henkilökohtaisen mitalin kaulaansa. Joukkuemäessä Ahonen on napannut kaksi hopeaa.

5.Iivo Niskanen, hiihto

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen kisaa ensimmäisen kerran jo sunnuntaina klo 8.15 Suomen aikaa miesten yhdistelmäkilpailussa. Niskasen päämatka on 50 km hiihto, joka hiihdetään myöhemmässä vaiheessa. Niskasella on jo yksi kulta Sotšin olympialaisista vuodelta 2014 ja sen lisäksi sekä kulta että pronssi Lahden MM-kisoista vuodelta 2017.

Niskanen valittiin vuoden 2017 urheilijaksi kuluvan vuoden tammikuussa.

Muita seurattavia nimiä: Miro Heiskanen ja Eeli Tolvanen ovat nuoria nousevia jääkiekkoilijoita, joista varmasti kuullaan sekä kisojen aikana että niiden jälkeen. Yhdistetyn veteraani Hannu Manninen, joka 39-vuotiaana on jo konkari mäessä ja ladulla.

Hiihtokuningattaren kruunusta taistelevat ainakin Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski. Naisleijonilta odotetaan paljon ja toivotaan heidän yltävän ihan kirkkaimman mitalin kantaan kiinni. Luuletko että musta hevonen yllättää urheilufanit tänä vuonna? Kenet äänestäisit olympialaisten yllättäjäksi?

Ota olympiakisojen ohjelma talteen

Ensimmäisiä suomalaisia suorituksia jännitettiin jo torstaina 8.2. aamuyöllä klo 2.05 kun Suomi otteli Curlingissa Koreaa vastaan. Etelä-Koreassa kello on Suomen aikaa 7 tuntia edellä, joten osa kisoista käydään hiukan haastavaan aikaan, mutta moni vannoutunut urheiluhullu varmasti valvoo ne kaikkein tärkeimmät spektaakkelit vaikka mikä olisi.

Liekö monella työpaikalla kisakatsomot käynnissä myös päiväsaikaan… Kisaohjelman kannattaa tallettaa tai printata, jotta et missaa kiinnostavimpia koitoksia.

Kisoja voit seurata kanavilta Yle2 ja TV5. Ohjelmasta kannattaa tarkistaa oikea kanava, sillä kanavat vaihtelevat. Avajaiset näet kanavalta Yle2 perjantaina 9.2. klo 13.00. Samalla kanavalla pääset nauttimaan myös päättäjäisistä sunnuntaina 25.2. klo 13.00 alkaen.

Kisojen kaikki suomalaisittain jännittävät spektaakkelit on koottu Ylen kattavaan olympiakisapakettiin. Suomen kisajoukkuetta voit myös seurata Facebookissa, klikkaa peukkua ja pääset seuraamaan kisapäivityksiä.

Hae joustoluotto hyvään arkeen