27.09.2019 14.32

Auton vuokraaminen ulkomailla - Huomioi ainakin nämä asiat

Auton vuokraaminen piristää pitkää lököttelylomaa rannalla ja antaa mahdollisuuden nähdä useampi upea kohde kerralla. Vuokra-auto voi myös olla ainoa väline matkalla kohteisiin, jonne turistivirrat eivät ole vielä raivanneet sujuvia julkisten kulkuneuvojen reittejä.

Ydinfysiikkaa auton vuokraaminen ei ole, vaikka moni pitääkin sitä suhteellisen vaivalloisena tapana matkata. Tosiasiassa autonvuokraaja tarvitsee vain muutaman kohdan muistilistan ja matka voi taittua turvallisesti ja mukavasti maassa kuin maassa.

Toki on erittäin suotavaa tutustua maan liikennekulttuuriin ennen kuin suuntaa suuna päänä ruuhka-aikoihin. Automatkailun voi aloittaa esimerkiksi kiertelemällä Eurooppaa ja tutustumalla lähiseutujen parhaimpiin matkakohteisiin.

6 kohdan lista taskuun - autonvuokraajan muistilista

Auton vuokraaminen aloitetaan tietysti hintoja vertailemalla ja tarkistamalla, mistä ja minkä yrityksen kautta auto on vaivattomin vuokrata kyseisessä kohteessa. On hyvä varmistua, että auton saa käyttöönsä esimerkiksi heti lentokentällä, jotta siirtyminen kohteesta toiseen on mahdollisimman vaivatonta.

Hintavertailussa kannattaa huomioida, että hintaan saattaa vaikuttaa myös niinkin yksinkertainen seikka kuin vuokrapäivät sekä mihin aikaan auton noutaa tai palauttaa. Jos autovuokrauksen hinta yllättää kohteessa, pienellä lainalla saa nopeasti paikattua matkabudjetin aukot.

Muistilista:

  1. Luottokortti vakuutena

Lähes aina auton vuokraamiseen tarvitaan luottokortti. Vaikka maksua ei suorittaisikaan kortilla, vuokraamot vaativat kortin mahdollisten ylimääräisten veloitusten varalta.

Jos autolle sattuu jotain, mitä vuokraaja ei ilmoita, voidaan korjauskulut veloittaa myöhemmin “vakuudeksi” annetulta kortilta. Samaten jos vuokraaja ei täytä tankkia autoa palauttaessaan, voi vuokraamo veloittaa tankkauksen jälkikäteen.

  1. Kaikki kuljettajat

Ennen matkaa kannattaa miettiä, kuinka moni mukana matkustavista haluaa tai voi toimia kuskina. Jokainen autoa ajava tai mahdollisesti ajava henkilö on ilmoitettava autoa vuokratessa eikä autoa saa ajaa muu kuin ilmoitettu ajaja.

Ylimääräisten ajajien kirjaaminen voi nostaa vuokran määrää, mutta toisaalta varmuudeksi on hyvä ilmoittaa ainakin yksi varakuski.

  1. Vakuutukset kuntoon

Vuokra-auton kylkeen kaupataan erilaisia vakuutuksia, joilla voi turvata auton, itsensä sekä muut tielläliikkujat ja auton kyydissä istuvat. Vakuutus saattaa olla kalliimpi kuin itse vuokra...

Ennen kuin lunastaa varmuuden vuoksi jokaisen vakuutuksen, kannattaa tarkistaa oman vakuutusyhtiön sekä luottokorttiyhtiön vakuutusehdot. Saattaa olla jopa niin, että nämä riittävät hyvin tai tarjoavat ehkä paremman turvan kuin vuokraamon kauppaamat vakuutukset.

Vakuutuksen kanssa on syytä olla erityisen tarkka, sillä vuokra-auton kolhiminen voi käydä hyvin kalliiksi. Tarkistaa pitää omavastuuosuus eli se osuus, mikä jää vuokraajan maksettavaksi, mikäli jotain todella tapahtuu.

  1. Muista täyttää tankki

Yleensä vuokraehtoihin kuuluu vaatimus täydestä tankista. Auto pitää palauttaa täyden tankin kanssa, sillä muutoin vuokraamo voi veloittaa x summan jälkikäteen tankkauksesta. Vaikka bensa-asemalla käyminen aiheuttaisi päänvaivaa ja väsynyt matkaaja jättäisi sen mieluummin väliin, on kuitenkin hyvä nähdä sen verran vaivaa, että tankkaa auton itse. Säästyy varmimmin ylimääräisiltä kuluilta.

  1. Tarkista ikärajat

Vaikka Suomessa ajokortin saavat 18-vuotiaat, vuokraamot voivat vaatia 21 tai 25 vuoden ikää vuokraajalta. Tämä on hyvä selvittää ennen kuin suunnittelee matkaa. Osalla vuokraamoista on myös enimmäisikäraja. Mikäli vuokraaja ei täytä ikäkriteerejä voi joutua jälleen maksamaan lisäkuluja tai ei saa autoa lainkaan käyttöönsä.

  1. Mitä vuokramaksu itse asiassa kattaa?

Mistä vuokraaja oikeastaan maksaa? Vuokraan vaikuttavat ainakin auton koko, kilometrimäärä, maiden rajojen ylitykset ja erikoisvarusteet (GPS, lastenistuin). Ja edelleen kannattaa miettiä vakuutusasiaa, kuuluuko vuokraan minkään asteen vakuutusta vai onko kaikesta maksettava erikseen?

Kirjainlyhenteitä, jotka on hyvä muistaa vakuutuksen osalta:

  • LDW (Loss Damage Waiver) eli vakuutus vuokra-auton vaurioitumisen, varkausvahinkojen tai vandalismin varalta turva joko omavastuun poistamiseksi tai pienentämiseksi.

  • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection) eli sekä omien henkilövahinkojen että matkatavaroiden yhdistelmävakuutus.

  • SCDW (Super CDW) eli vuokra-auton paras mahdollinen turva ajatellen auton vaurioitumista. Vakuutus saa omavastuun erittäin pieneksi tai omavastuuta ei jää lainkaan.

Hae joustoluotto matkabudjetin tueksi