12.03.2019 15.46

Näin löydät halvat matkat ja lennot 2019

Suomalaiset ovat innokkaita matkailijoita, jopa yksi maailman innokkaimmista matkustajakansoista. Ja miksipä ei, matkailu on mukavaa!

Mutta mitäpä jos matkabudjetti onkin syystä tai toisesta tiukka tai haluat muuten säästää matkakuluissa? Lue Vipin blogista, miten löydät halvat lomat ja parhaat matkatarjoukset!

(Päivitetty 12.3.2019)

Napatako edulliset pakettimatkat vai metsästää halvat lennot ja hotellit erikseen?

Pakettimatkat houkuttelevat helppoudellaan: lennot, hotellit ja mahdollisesti koko loman ruuatkin yhdellä klikkauksella. Lennot ovat yleensä suorat ja kuljetus kentältä hotelliinkin valmiiksi järjestetty.

Pakettimatka toimii, jos löytää sopivan hotellin ja aikoo viettää loman yhdessä kohteessa eikä koe muiden turistien läsnäoloa häiritseväksi.

Edulliset pakettimatkat voi napata niin sanottuina äkkilähtöinä eli jos on mahdollisuus lähteä lyhyellä varoitusajalla matkaan eikä hotellilla tai paikalla ole juurikaan merkitystä.

Reissukuumeen iskiessä päälle, voit aina hakea lainaa heti tilille reissubudjettiasi täydentämään.

Hae lainaa 100 - 10 000€

Joskus voi onnistua pyydystämään messutarjoukset, joita hyödyntämällä voi järjestyä edullinen perheloma etelään. Matkamessuja järjestetään isoimmissa kaupungeissa alkuvuodesta, yleensä tammikuussa.

Jos lomapaketit eivät kiinnosta, voi matkan hoitaa itsenäisesti. Tässä tapauksessa vertaa hotellit ja lennot ennen varaamista. Useat eri palvelut tekevät vertailuja ja sitä voi tehdä itsekin. Nopeasti huomaa, että eri palvelutarjoajilla on eri hinnat täysin samasta matkakohteesta.

Lentojen vertailu vie jonkin verran aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä. Halvimmat lentoliput eivät yleensä ole kaikista näppärimmät. Matka voi sisältää useamman vaihdon, lähtö voi olla kukonlaulun aikaan tai lentojen välissä voi olla pitkä odottelu välilaskun kentällä.

Hotellien varaamiseen on myös kikkoja, joilla voi varmistaa halvat hinnat oman matkan ajaksi. Ja ennen kaikkea halvan ja hyvän hotellimajoituksen.

Ammattilaiset kehottavat lukemaan arvostelut, sillä tällä tavoin välttää mahdollisen ikävän yllätyksen, mikäli hotellin kuvat ja todellisuus eivät aivan vastaakaan toisiaan.

Hotellit hinnoittelevat yöpymiset sesongin mukaan, joten jos paikkakunnalla on suosittu tapahtuma, hotelliyön hinta voi pompata sen johdosta. Tutustumalla paikkakunnan menokalenteriin voi säästää hotellikuluissa!

Peruutusturva voi tulla käyttöön, jos eteen tuleekin parempi tarjous tai parempi hotelli. Peruutusturva yleensä maksaa hiukan, mutta voi silti olla tulla edullisemmaksi.

Ja ne tähdet hotellien kohdalla… 4 tähden hotellit ja 5 tähden hotellit houkuttelevat. Mutta tähtiin ei kuitenkaan kannata luottaa sokeasti. Sen sijaan muiden hotellissa jo yöpyneiden arvosteluihin on syytä luottaa ja niihin on hyvä perehtyä ennen varaamista.

Matkatarjoukset: ole oikeaan aikaan oikeassa paikassa

Muutamia kikkoja on olemassa, joilla nappaa halvat matkat tai joilla lentojen hintavertailu antaa parhaan tuloksen.

Ole kirjaimellisesti oikeaan aikaan liikkeellä. Himomatkustelijat sanovat, että halvat lennot saa, kun varaa lähtöhetkeksi tiistai-illan ja tekee varauksen 53 päivää (toisen ohjeen mukaan 70 päivää) ennen matkaa. Halvimmat lentoliput saa ajoittamalla lennon klo 18 - 24 väliselle ajalle.

Kalleimmat lennot ovat perjantain ja lauantain lentoja, joten näitä ajankohtia kannattaa välttää.

Varaushetken kanssa kikkailemalla voi säästää eli ei kannata varata lentoja netissä perjantaina. Perjantaisin matkakärpänen puree ja lennot ovat kysyttyä tavaraa, mikä nostaa hintoja.

Paluulennon kanssa kikkailemalla onnistuu myös saamaan mahdollisesti tarjouslennon itselleen. Paluuta nimittäin ei kannata ajoittaa sunnuntaille, se on kallein paluulentopäivä.

Teknistä kikkailua harrastamalla voi tehdä lentojen hintavertailua. Voi testata hintoja eri hakukoneilla tai tehdä varausta incognito-tilassa tai jopa eri laitteilla.

Äkkilähdöt lämpimään

Äkkilähdöt on perinteinen tapa napata pikainen kyyti lomamatkalle vaikka Kreikan rannikolle tai edullisesti Espanjaan.

Joskus lähtö on jopa niin äkkinäinen, että lento lähtee nousukiitoon jo samana iltana tai seuraavana päivänä. Tämä sopii erinomaisesti spontaanille ja huolettomalle matkaajalle. Edulliset matkat löytyvät erityisesti loma-aikojen alusta ja loppu puolelta.

Halvat lomamatkat pitävät kuitenkin sisällään pienen “mutta…” lisäyksen. Kun varaa äkkilähdön, valintamahdollisuuksia on vähemmän.

Varatessa ei välttämättä edes tiedä, millainen hotelli matkakohteessa odottaa. Mutta hyvällä onnella saa todella hyvän paketin edulliseen hintaan!

Äkkilähtöinä myydään pakettimatkojen viimeisiä paikkoja, joten niiden määrään vaikuttavat Suomen säät.

Matkoja on vaihtelevasti tarjolla ja muutaman vuotena niiden määrä onkin laskenut epävakaan kesän vuoksi. Kun matkoja varataan enemmän hyvissä ajoin, ei äkkilähdöille enää riitä paikkoja ja niiden hinnat voivat nousta.

Halvat matkakohteet - vinkit

Halvat matkakohteet voi ajatella monesta eri näkökulmasta: minne saa lentoja halvalla, mikä on edullinen lomakohde hintatasoltaan tai mistä löytää hotelli halvimpaan hintaan.

Suomalaisten kannalta edullisia matkakohteita on paljon, sillä Suomen hintataso on useimpiin lomakohteisiin nähden korkea.

Näissä maissa ainakin pääsee elämään loma-aikana rennosti pienelläkin budjetilla:

1. Portugali - Portugalissa riittää nähtävää ja koettavaa moneen makuun. Ihanat kaupungit ja kutsuvat rannat houkuttelevat matkaajia edullisten hintojen ohella.

2. Bulgaria - Bulgaria on kuuluisa rannoistaan, joille suomalaiset pääsevät lekottelemaan suhteellisen edullisesti. Ruoka, juoma ja ostokset ovat huippuedullisia.

3. Kypros - Kypros on kestosuosikki ja sääoloiltaan varma valinta. Takuuvarma rantalomakohde, joka tarjoaa myös shoppailumahdollisuuksia.

4. Turkki - Turkki on myös suomalaisten suosikkikohde. Alanya, Antalya ja Marmaris on monelle suomalaiselle tuttu lomapaikka. Basaareista löytyy paljon halpaa shoppailtavaa rantalomailun ohella.

5. Montenegro - Montenegro voi olla monelle vähän vieraampi kohde, mutta pikkuhiljaa matkailijat löytävät tämänkin lomakohteen. Hintataso on vielä selkeästi alhaisempi kuin kotimaassa!

Ps. Tiesitkö että matkakohteen hintatason voi arvioida niin sanotulla Big Mac -indeksillä? Tämä tarkoittaa hintatason vertailua pysyvän arvon avulla.

Big Mac -ateria on lähes samanlainen ympäri maailman, hinta vain vaihtelee, joten sen avulla on helppo arvioida paikallinen hintataso suhteessa kotimaan hintatasoon. Sama annos, eri hinta.

Suositut matkakohteet - vinkit

Suomalaiset ovat matkustajakansaa, vaikka matkustusinnokkuus on hiukan laskenut, kun vertaillaan vuosien 2017 ja 2018 syys-joulukuun välistä aikaa. Mutta tämä notkahdus johtunee siitä, että matkat naapurimaahan Viroon ovat vähentyneet. Sen sijaan ulkomaanlentoja on tehty edelleen innokkaasti. Näihin kohteisiin suomalaiset matkaavat vuodesta toiseen:

1. Malaga - Espanja: Malaga on iso kaupunki ihanalla Espanjan Aurinkorannikolla ja siellä viihtyy niin kaupunkilomailija kuin rantalomalle haluavakin. Malagassa voi nauttia kulttuuria, iltaelämää ja shoppailua. Ja se on hyvä matkakohde myös talvella.

2. Lontoo - Englanti: Lontoo tuskin kaipaa esittelyjä, mutta tiesitkö että Lontooseen kannattaa matkustaa syksyllä tai keväällä, jolloin kaupunki ei täyty turisteista?

3.Rooma - Italia: Klassikko ja ihana matkakohde vaikka vain viikonlopuksi. Kesällä Rooma voi olla tuskaisen kuuma, mutta kevät ja alkusyksy ovat mainioita ajankohtia. Rooma on myös hintatasoltaan kohtuullinen Suomen hintatasoon nähden.

4.Split - Kroatia: Suomalaiset ovat löytäneet tiensä Kroatiaan ja Spilt on noussut erittäin suosituksi lomakohteeksi. Toinen suosittu kohde Kroatiassa on Dubrovnik, joten nämä kaksi voikin näppärästi yhdistää samaan reissuun, jolloin pääsee nauttimaan kaupunkilomasta (Split) ja rantakohteesta (Dubrovnik).

5.Hania - Kreeta: Haniassa viihtyvät erityisesti lapsiperheet. Hanian lomakylät ovat pieniä ja rauhallisia, mutta Hanian kaupungissa pääsee nauttimaan hiukan kaupunkielämästäkin.

Kreeta on pieni saari, joten auton vuokraamalla ehtii viikon tai kahden lomalla nähdä suurimman osan koko saaresta.

Halvat matkat kotimaassa

Suomessa matkustaminen ei ole halpaa, varsinkin lennot Suomen sisällä maksavat maltaita varsinkin kun Suomen lennot suhteuttaa lomalentoihin muualle Eurooppaan. Moni mieluummin matkustaakin omalla autolla tai julkisilla kuin nappaa kotimaan lennot.

Juna ja erilaiset bussiyhtiöt markkinoivat tarjousmatkoja ja niillä pääseekin nykyään pitkälle pikkurahalla. Parhaat matkatarjoukset voi bongata kun on ajoissa liikkeellä ja kun matkapäivällä tai ajankohdalla ei ole juurikaan väliä.

Ajoissa varattu bussilippu voi halvimmillaan olla vain euron tai pari!

Hotellit ja kylpylät ovat Suomessa hinnoissaan, yhdestä hotelliyöstä saa helposti pulittaa kotimaassa reippaan satasen verran. Halvat matkakohteet voi löytyä tarkistamalla suomalainen Air bnb -tarjonta.

Suosittelemme lisäksi tutustumaan: Euroopan parhaat shoppailukohteet -artikkeliimme.