27.06.2018 15.39

Unohtuiko passin uusiminen? Näin se onnistuu

Matka varattu, kassi pakattu, kukat kasteltu, lemmikit hoidossa, passi… Unohtuiko passin uusiminen?

Ei hätää, passihakemus on helppo tehdä ja saattaapi olla, että passin hakeminen onnistuu ihan omalta kotisohvalta käsin ilman piipahdusta poliisilaitokselle!

Matkoja varten voit myös tutustua Vippi.fi-lainapalveluihin, pikalaina on nopea apu matkakärpäsen puremiin.

Hae edullista lainaa nyt

Passin uusiminen netissä

Kyllä, passin uusinta onnistuu netissä, mutta muutama ehto on:

 • Nimi on sama kuin edellisessä passissasi
 • Sormenjälkesi on otettu alle 6 vuotta sitten edellistä passia varten
 • Alle 6 kk vanha passikuva eli nykyään käytännössä kuvatunnus, jonka saat käytyäsi passikuvassa kuvaamossa
 • Tarvitset 49 € (passin hakeminen sähköisesti, muuten 53 €)

Mikäli vain mahdollista kannattaa passin uusiminen tehdä sähköisesti, sillä passin hakeminen netissä on nopeampaa ja halvempaa kuin palvelupisteessä tehty passin tilaus.

Kun passihakemus täytetään netissä on hinta edullisempi, vaikka joutuisi käymään tunnistuskäynnillä poliisilaitoksella.

Passihakemuksessa on tunnistauduttava verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaisvarmenteella.

Jos passia ei entuudestaan ole eikä sen puoleen henkilökorttiakaan, mukaan on varattava ajokortti ja muita asiakirjoja, joilla voi todistaa henkilöllisyytensä.

Mikä on passin hinta?

Passeja on erilaisia ja eri hintaisia. Peruspassin saa noin 50 € hintaan: täysin sähköinen hakemus on 49 € ja 53 € palvelupisteessä asioituna.

Kiireiselle on olemassa express passi, mutta myös sähköisen passin ja palvelupisteessä haetun passin voi hakea pikatoimituksella.

Passien hinnat:

 • Passi 53 €
 • Passi, sähköinen hakemus 49 €
 • Passi, pikatoimitus 72 €
 • Passi, pikatoimitus, sähköinen hakemus 68 €
 • Passi, express-toimitus 92 €
 • Passi, express-toimitus, sähköinen hakemus 88 €
 • Väliaikainen passi 88 €

Passin voimassaoloaika

Ennen passit olivat voimassa jopa 10 vuotta ja tämän palauttamista on väläytelty muutamaan otteeseen.

Turvallisuuden ja tunnistettavuuden vuoksi passit ovat nykyään voimassa vain 5 vuotta. Koneellisesti luettavan sirun tietoturva ei välttämättä kestäisi pidempää aikaa.

Väliaikainen passi myönnetään vain sille ajalle kuin se on välttämätöntä. Se on voimassa enintään 12 kuukautta.

Matkalle lähtiessä kannattaa tarkistaa, vaatiko matkakohde, että passi on voimassa x kuukautta matkustusajankohdan jälkeen. Vaatimuksena voi olla esimerkiksi, että passi on voimassa vielä 6 kuukautta maahan saapumisesta.

Passin hakeminen lapselle

Ihan pienen pieni vauvakin tarvitsee passin, joten passi on haettava myös alaikäiselle.

Passihakemus on mahdollista täyttää netissä, kuten täysi-ikäisenkin passinhakija, mutta tunnistuskäynti palvelupisteessä on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Passin hakeminen lapselle edellyttää lupaa kaikilta huoltajilta sekä ainakin yhden huoltajan läsnäolon tunnistustilanteessa, kun lapsi on alle 15-vuotias.

Jos lapsi on 15 vuotta täyttänyt, voi hän asioida yksin palvelupisteessä, mikäli hänellä on huoltajien kirjallinen lupa ja hänet voidaan vahvasti tunnistaa.

Kuinka nopeasti passin saa?

Tässä on nyt sitten se suurin ero, onko passi netistä vai palvelupisteestä. Passin toimitusaika sinänsä ei muutu, mutta palvelupisteeseen joutuu varaamaan ajan ja varsinkin sesonkiaikana on hyvä olla todella ajoissa liikenteessä.

Passin uusiminen voi olla nopea toimitus, sillä passin toimitusaika on normaalisti 5 - 8 arkipäivää. Jos passihakemus netissä täytettynä vaatii kuitenkin vielä palvelupisteessä käväisyn, alkaa toimitusaika vasta piipahduksesta palvelupisteessä.

Pikapassin hakeminen on prosessina samanlainen kuin normaali passihakemus verkossa. Se vain toimitetaan pikana ja se maksaa hiukan enemmän.

Vielä pikapassia nopeampi on express passi. Sen toimitus on 0 - 1 arkipäivää. Se on muuten kuten pikapassi ja normaali passi, sen vain saa todelliseen tulipalokiireeseen.

Express passin voi noutaa vain näistä pisteistä:

 • Helsinki-Vantaan lentokentän R-Kioskista terminaalista 2
 • Matkahuollon Kampin terminaalista, Kampin keskus Narinkka 1
 • Verkkokauppa.comin 24 h kioskista (Tyynenmerenkatu 11 Hki)

Väliaikainen passi annetaan passin hakutilanteessa eikä sitä voi hakea netissä ja se myönnetään vain erityisperustein.

Näillä tiedoilla voit napata halvan äkkilähdön tai ex tempore -reissu Euroopan parhaisiin shoppailukaupunkeihin vaikka passin uusiminen olisi tekemättä, sillä tarvittaessa saat uuden passin muutamassa päivässä!

Jos passi katoaa

Passi on tärkeä dokumentti, joka täytyy pitää hyvässä tallessa. Kun passin uusiminen on ajankohtaista, voit vanhan passin jättää poliisilaitokselle tai se on ohjeiden mukaisesti mitätöitävä.

Jos passi katoaa tai se varastetaan, on siitä tehtävä ilmoitus viranomaiselle.

Mikäli passin katoaminen tapahtuu Virossa, on tehtävä ilmoitus Viron poliisille. Viroon matkustettaessa kelpaa passin lisäksi myös virallinen kuvallinen henkilökortti.

Jos passi katoaa esimerkiksi Thaimaassa, voi kotimatkalle hakea väliaikaisen passin. Ulkomailla passiasiat voi hoitaa suurlähetystöissä, pääkonsulinvirastoissa ja konsulaateissa.

Hae edullista lainaa nyt