03.07.2018 12.59

60 parasta niksiä arkipäivään

Tiesitkö että ruokasoodalla voi tehdä vaikka mitä? Ja että kola-juomaa voi käyttää puhdistusaineena? Lue Vipin arkipäivän vinkit -kokoelma ja helpota arkeasi.

1. Purkinavaaja puree muoviin

Oletko yrittänyt avata hyvin tiivistettyä muovipakkausta? Sait sormet auki, mutta pakkaus pysyi tiiviisti kiinni? Käytä tavallista purkinavaaja apunasi, se leikkaa muoviin auki etkä saa käsiin haavoja.

2. Suodatinpussi kuivaa ihon

Leikkaa kahvinsuodatinpussista pieniä lappuja, jotka saa näppärästi käsilaukkuun mukaan. Suodatinpussin paperi kuivaa kesän aikaansaamat hikikarpalot ja rasvan iholta kätevästi ja edullisesti.

3. Suolaa ja viiniä

Vanha niksi, mutta toimiva: kun punaviiniä läikähtää matolle tai paidalle, hiero märkään tahraan suolaa, odota heti ja pyyhkäise/imuroi suola pois. Tahran pitäisi kadota samalla.

4. Lättyjä ketsuppipullosta

Kun teet lättyjä, kaada taikina hyvin pestyyn ketsuppipulloon. Saat siistin ja näppärän taikina-annostelijan.

5. Soodaa kengille...

Kesällä kenkiin saattaa tulla vieno, mutta epämiellyttävä tuoksahdus. Tavallinen ruokasooda vie hajut mennessään, ripottele sooda kuiviin kenkiin, anna vaikuttaa yön yli ja imuroi sooda aamulla pois hajuineen.

6. Ja etikkaa hikeen

Itsepintaiset hikitahrat lähtevät etikkaveden avulla: 10 litraa haaleaa vettä + 2 dl väkiviinaetikkaa ja anna vaatteet liota puolisen tuntia. Pese sitten vaate normaalisti ja hajut ovat tiessään.

7. Kaurahiutaleet likaa vastaan

Kaurahiutaleilla saa puhdistettua likaiset kädet. Tee hiutaleista ja vedestä “taikina” ja hiero sillä likaisia käsiä ja huuhtele sitten kädet hyvin.

Hae Vippi arjen hankintoihin

8. Vaniljaa imuriin

Imuroi hyppysellinen vaniljasokeria imuriin ennen imurointia. Siivotessa saat ihanan vaniljan tuoksun leviämään asuntoon.

9. Paita sileäksi ilman rautaa

Pue paita päällesi ja suhauta ryppykohtiin vettä ja kuivaa hiustenkuivaajalla. Ryppyjen pitäisi oieta kuin taikaiskusta.

10. Nappeihin kynsilakkaa

Sivele paidannappeihin läpinäkyvää kynsilakkaa. Ompeleet pysyvät lakattuina paikoillaan paremmin.

11. Kananmunatesti

Testaa kananmuna käyttökelpoisuus laittamalla raaka muna veteen: jos se uppoaa, sen voi vielä käyttää, jos se kelluu, se on jo nähnyt parhaat päivänsä.

12. Pähkinöitä puulle

Saksanpähkinällä saat puukalusteiden naarmut pois. Hiero naarmua pähkinällä ja naarmu häipyy näkyvistä.

13. Oiva piilo arvotavaralle

Rannalle mennessä puhdista vanha aurinkorasvapullo ja piilota puhelin, avaimet ja muut pienet arvotavarat sen sisään.

14. Etsi imurilla

Laita vanhat sukkahousut imurin putken päälle ja imuroi. Pienet arvoesineet löytyvät helposti, kun ne jäävät sukkahousuhaaviin.

15. Tuo kotiin lämmin pizza

Kun haet pizzaa kotiin, laita auton istuimenlämmitin päälle. Pizza pysyy lämpöisenä kotiin asti!

16. Hammaslanka ja kakku

Leikkaa täytekakku kerroksiin hammaslangan avulla. Hammaslangalla voit leikata myös kääretorttua ja pehmeitä juustoja! (käytä maustamatonta lankaa)

17. Eroon johtosotkuista

Laita kukin johto tyhjän vessapaperirullan sisään. Saat näin monta johtoa säilöttyä pieneen tilaan ja ne pysyvät siististi omissa oloissaan.

Hae Vippi kaikkiin arjen menoihin

18. Liukuva vetoketju

Jos housujen vetoketju ei kiusallisesti pysy kiinni, pujota vetoketjuun avaimenrengas, jonka voit kiinnittää nappiin samalla, kun laitat housut kiinni.

19. Toinen pizzaniksi

Saat pizzan pysymään rapeana mikrossa lämmitettynä, kun laitat mikroon pizzan kaveriksi lasin vettä.

20. Tee se itse -kylmäkalle

Pakasta märkä pesusieni minigrip-pussissa. Se toimii kylmäkallena eikä sulaessaan kastele paikkoja (jos pussi on tiivis).

21. Taltuta ärsyttävä yskä pyyhkeellä

Kostuta keittiöpyyhe, ei siis paksua froteepyyhettä, ja aseta se kaulalle nukkumaan mennessä. Yskä ei häiritse unia!

22. Raa’an avocadon ongelma

Raa’an avocadon kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla sen paperipussiin tomaatti tai omena kaverinaan.

23. Entä puolikkaan avocadon ongelma?

Jos käytät vain puolikkaan avocadosta, jätä toiseen puolikkaaseen kivi. Se pitää jäljelle jääneen osan käyttökelpoisena.

24. Näin säilyy ihana kukkakimppu

Lorauta kukkaveteen pari ruokalusikkallista etikkaa ja saman verran sokeria. Kukat säilyvät pidempään kauniina.

25. Tee se itse -kaiutin

Eikö puhelimesi kaiutin riitä? Laita puhelin syvään lautaseen tai kulhoon popittelemaan, lautanen toimii kätevänä kaiuttimena.

26. Rahavinkki matkaajalle

Mahdollisten pitkäkyntisten varalta tee vanhasta huulirasva- tai huulipunatuubista rahakätkö. Kääräise seteli tai pari putkiloon varmaan talteen.

Hae Vippi kaikkiin menoihin

27. Rannalle mukaan vauvan talkkia?

Ripottele talkkia kostealle ja mahdollisesti jo hiekan tuhrimalle iholle. Pyyhkäise talkki ja hiekka pois. Talkki poistaa kosteuden ja hiekka on helppo pyyhkäistä.

28. Läpsyniksi

Varvasläpsyt voi tilapäisesti pelastaa leipäpussin sulkijalla. Jos varpaiden välistä kulkeva muovinaru pääsee irti, sen voi kiinnittää takaisin laittamalla leipäpussin sulkijan pohjan ja narun väliin.

29. Suihku puhtaaksi!

Puhdista suihkun suutin laittamalla pieneen muovipussiin valkoviinietikkaa ja kiinnitä pussi sitten suuttimeen. Jätä vaikuttamaan pariksi tunniksi tai yön yli ja pyyhi vedellä.

30. Vinkki mustikkasuille

Mustikat ovat NIIN hyviä piirakassa ja muutenkin, mutta niiden tahrat ovat pahamaineisia. Kokeile lorauttaa rasvatonta maitoa mustikkatahraan ja pese sen jälkeen vaate pesukoneessa normaalisti. Tahran pitäisi kadota.

31. Riisiä maljakkoon

Riisillä voi puhdistaa pinttyneen kukkamaljakon. Ensin ¾ lämmintä vettä maljaan ja sen jälkeen ruokalusikallinen raakaa riisiä. Sulje pullo ja ravistele kovasti. Lika lähtee huuhtelussa.

32. Sipulia ilman kyyneleitä

Laita sipuli vartiksi pakastimeen ennen pilkkomista. Et kyynelehdi enää!

33. Kylmää juomaa - ja äkkiä!

Kääri juomapullo kosteaan talouspaperiin ja laita se jääkaappiin. Juoma kylmenee jo vartissa.

34. Aurinkolaseista televisiotaso

Kun katselet puhelimella esim. Netflixiä, aseta puhelin aurinkolasien päälle siten, että se on linssien ja ristissä olevien sankojen välissä linsseihin nojaten. Tadaa, pieni televisiotaso!

35. Silitysniksi

Käännä napillinen paita nurin ja silitä nurjalta puolelta. Nappikohdatkin tulevat näin helposti silitettyä ilman kiertoliikkeitä.

36. Roskis siistiksi

Laita roskasangon pohjalle sanomalehtiä. Ne imevät mahdolliset inhat nesteet, joita roskista saattaa valua.

37. Valoa kansalle

Täytä läpinäkyvä tai hennosti värillinen vesipullo vedellä. Laita puhelimesi näyttöön valo päälle ja puhelin pullon alle. Saat kauniin ja tehokkaan valolyhdyn.

Hae edullinen laina arkeen

38. Mansikka-aika

Mansikoiden perkaaminen on rankkaa puuhaa. Mansikan kannan saa helposti irti, kun työntää sen pois pillin avulla.

39. Herkullinen jääkahvi

Pakasta kahvi jääpala-asiassa, saat herkullisen ja viileän jääkahvijuoman, kun sulatat palat.

40. Maalaussotkuja

Vedä maalipurkin yli kuminauha siten, että nauha menee suurinpiirtein purkin avoimen osan puolivälissä. Kuminauhaan on helppo pyyhkiä ylimääräiset maalit suttaamatta purkin reunoja.

41. Muistatko juoda tarpeeksi vettä?

Merkitse vesipullosi kylkeen kellonajat, mihin mennessä juoman pitäisi huveta tiettyyn kohtaan. Näin saat jaettua tarvittavan vesimäärän tasaisesti koko päivälle, etkä unohda juoda.

42. Kuori kananmuna oikein

Lisää hiukan ruokasoodaa keitinveteen. Näin keitettynä munankuori irtoaa kuin unelma.

43. Kutrien suoristaja silittäjän apuri

Hiusten suoritustusrautaa voi käyttää myös matkasilitysrautana. Suoristajalla on helppo silauttaa esimerkiksi kauluspaidan kaulukset. Varo kuitenkin polttamasta paitaa!

44. Tehosekoitin puhtaaksi

Puhdista tehosekoitin näppärästi: laita sekoittimeen hiukan vettä ja tiskiainetta ja anna sen suristella hetki. Puhdasta jälkeä tulee ihan itsestään.

Hae Vippi hyvään arkeen

45. Spagetti ja kynttilä

Kynttilä on helppo sytyttää keittämättömän spagetin avulla. Sytytä spagetti, jolla yllät sytyttämään kynttilän kuin kynttilän.

46. Mustetahrojen poisto

Käsidesiä voi käyttää myös mustetahrojen poistamiseen.

47. Kola poistaa tahrat?

Pienten taiteilijoiden piirrokset saa puhdistettua seinästä kola-juoman avulla. Hiero piirrokseen kolaa, sillä sen sanotaan irrottavan likaa tehokkaasti.

48. Hampaat hohtamaan

Laita hammasharjaan ruokasoodaa ja harjaa. Se saa hampaat hohtamaan valkoisina.

49. Sitruuna vie hajun

Hiero sitruunaa tai sitruunan mehua esimerkiksi muoviseen tai puiseen leikkuulautaan, joka tuoksahtaa ikävästi. Anna vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele.

50. Vielä kolavinkki

Kola-juoma puree myös ruostetahroihin. Hinkkaa ruostunutta esinettä sienellä, johon olet lorauttanut kolaa. Ruoste lähtee kauniisti.

51. Vielä yksi kolavinkki (kokeile omalla vastuulla)

Kola-juoma kuulemma sulattaa myös auton tuulilasin. Aikamoisen tahmean sotkun tämä sulatuskeino jättänee.

52. Kahvilla hajuja vastaan

Laita kahvia avonaiseen purnukkaan ja purnukka jääkaappiin. Hajut katoavat!

53. Lisää soodaa

Soodavedellä voi kiillottaa kuluneet ruostumattomasta teräksestä valmistetut pesualtaat. Pyyhi allas soodavedellä kostutetulla kankaalla ja kuivaa toisella kankaalla.

54. Paloiko pohjaan?

Pohjaan palaneen kattilan voi puhdistaa laittamalla kattilaan vettä ja pyykkipulveria. Keitä tätä seosta viitisen minuuttia, puhdista ja huuhtele erittäin hyvin.

55. Mikro puhtaaksi

Laita pari ruokalusikallista soodaa kupilliseen vettä ja kuumenna mikrossa täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu ja mikro höyrystyy. Lika on helppo pyyhkiä pois.

56. Teetahrat kupeista

Laita sitruunankuoreen suolaa ja hinkkaa teetahrat pois kupeista helposti.

57. Öljyä kengät

Kasviöljyllä saat nahkakengät siisteiksi. Laita pieni loraus öljyä kankaalle ja pyyhki kengät sillä, saat kiiltävän puhdasta jälkeä.

58. Tyynynliinat hukassa?

Kääri tyynynliina samaa sarjaa olevan pussilakanan sisään. Säästät tilaa ja lakanat pysyvät järjestyksessä.

59. Öljyä kolaan

Eli lumikolaan. Kuulemma jos lumikolaan sivelee hiukan ruokaöljyä, lumi lähtee kolasta helpommin irti eivätkä lumityöt ole aivan niin raskasta puuhaa.

60. Paras vinkki

Nosta välillä jalat ylös, laita musiikki soimaan, nauti kupillinen kuumaa ja nauti hetki tekemättä mitään. Jaksat kummasti loppupäivän menot!

Hae Vippi arjen menoihin