26.07.2023 10.18

Ahdistaako paluu töihin? - 5 vinkkiä kesälomalta paluuseen

Pitkän kesäloman jälkeen töihin paluu voi ahdistaa tai huolestuttaa. Illalla ennen ensimmäistä työpäivää voi tuntua siltä, ettei enää muista kuinka töitä tehtiin tai ehkä pelkkä ajatus arkeen palaamisesta ahdistaa.

Nämä tunteet ovat hyvin tavallisia, eikä niitä kannata pelästyä. Yleensä paluu töihin sujuu lopulta aivan hyvin, eikä ensimmäisen aamun jälkeen loman jälkeisestä tokkurasta ole enää tietoakaan.

Toisenlaisiakin tapauksia kuitenkin on. On normaalia että töihin paluu tuntuu hankalalta, mutta milloin se pitäisi ottaa merkkinä siitä, että ehkä taustalla on myös jotain muuta? Milloin tulisi huolestua ja hakea ehkäpä jotain muutosta arkeen tai työtilanteeseen? Lue tämä artikkeli ja kuulet!

Loman jälkeinen ahdistus on normaalia tiettyyn pisteeseen asti

Kesäloman jälkeen töihin palaaminen voi aiheuttaa monille ahdistusta ja stressiä. Rentouttava loma on saattanut tarjota mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä ja velvollisuuksista, joten töihin paluu voi tuntua haastavalta ja raskaalta.

On normaalia, että muutos loman rentoon rytmiin tuntuu ikävältä, mutta pitkässä juoksussa pelkkä kotona löhöily ei olisi välttämättä yhtään sen parempi ratkaisu.

On siis tavallista ahdistua lomalta paluusta tai vaikkapa vain siitä, että mukava viikonloppu on tulossa loppuun. Toisinaan ahdistus on kuitenkin suurta tai vaikeuttaa vaikkapa illoista tai viikonlopuista nauttimisesta. Jos töissä käymistä alkaa pelkäämään tai tuntuu siltä, että mikään määrä vapaata ei riitä nollaamaan työstressiä, on se usein merkki siitä, että jotain tulisi tehdä.

Lomalta paluu on usein se hetki, kun irtisanomisia tulee. Lomalla pää on selkeytynyt ja on ymmärretty, että kaikki raataminen ei ehkä ole lainkaan sen arvoista. Työssä vietetään iso osa elämästä ja sen tulisi olla mielekästä. Burn outiin tai masennukseen ei töiden vuoksi kannata ikinä sairastua.

Netistä löytyy kyselyitä, joiden perusteella omaa loppuunpalamista voi alkaa kartoittamaan. Lomaltapaluustressi voi enteillä loppuunpalamista, mutta kuten jo totesimme, se on usein myös täysin normaalia ja ohimenevää!

Kuinka tehdä lomalta paluusta helpompaa?

On hyvä merkki, että paluu tuntuu ikävältä, sillä usein se kertoo siitä, että loma oli hyvä ja rentouttava. Paluuta on mahdollista helpottaa hyödyntämällä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään paluusta töihin ja sopeutumaan takaisin arkeen. Vinkkimme tulevat tässä:

  1. Valmistaudu paluuseen etukäteen Ennen kuin paluu töihin koittaa, varmista, että annat itsellesi riittävästi aikaa valmistautua henkisesti ja fyysisesti. Älä jätä kaikkia asioita viime hetkeen. Aikatauluta kotityöt, joilla varmistat, että koti on siisti ja järjestetty, jotta et joudu palaamaan mahdolliselta lomamatkalta kaaokseen. Myös pakkaaminen ja työvaatteiden valmistelu etukäteen auttavat välttämään ylimääräistä stressiä viime hetken kiireessä.
  2. Aloita kevyesti Jos mahdollista, pyri aloittamaan ensimmäinen työpäiväsi kevyemmillä tehtävillä tai projekteilla. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden virittäytyä takaisin työelämään ilman liiallista painetta ja stressiä. Voit käyttää ensimmäiset päivät päivitykseen, työtovereiden kanssa jutusteluun ja vähemmän vaativien tehtävien hoitamiseen.
  3. Luo tasapaino töiden ja vapaa-ajan välille Vaikka töihin paluu saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä, on tärkeää muistaa pitää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Älä unohda pitää taukoja ja huolehdi riittävästä levosta myös työpäivän aikana. Vapaa-aikana pyri tekemään asioita, jotka rentouttavat sinua ja tuovat iloa, jotta paluu töihin ei tunnu niin raskaalta.
  4. Keskity positiivisiin puoliin Töihin paluussa voi olla myös hyviä puolia. Mieti, mitä odotat innolla töihin palatessasi, olipa se sitten mielenkiintoinen projekti, mukavat työkaverit tai mahdollisuus kehittyä ammatillisesti. Keskittyminen positiivisiin näkökulmiin auttaa sinua näkemään paluun töihin myös uutena mahdollisuutena.
  5. Pysy joustavana ja armollisena itsellesi Töihin paluu voi olla haastavaa, eikä ole epätavallista, että tuntuu aluksi siltä, että et ole täysin palautunut lomalta. Muista olla armollinen itsellesi ja anna itsellesi aikaa sopeutua. Joustavuus on avainasemassa, sillä töihin paluu voi vaatia aikaa tottua uuteen rutiiniin ja työtahtiin. Pidä mielessä, että kaikilla on joskus vaikeuksia sopeutua takaisin töihin, ja se on täysin normaalia.

Muista se, että paluustressi on normaalia, mutta sitä ei tulisi tukahduttaa vaan varmistaa se, että tunnistaa mahdolliset burn outin oireet hyvissä ajoin. Mikäli työ kuormittaa loppuunpalamiseen saakka, voi sairasloman pituus olla kuukausia. Älä siis stressaa liikaa vaan muuta arkeasi mikäli se on tarpeen!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon