29.06.2023 16.09

Erikoiset kesälomanähtävyydet

Ovatko kesälomasuunnitelmat vielä auki? Tylsistyttääkö tavallinen tarjonta, kuten rannat, festarit ja mökkeily? Haluatko sinä nähdä kesälomallasi jotain erilaista? Jotain mille nauraa kaveriporukassa tai joka tarjoaa muuten erilaisen kokemuksen?

Lue tämä artikkeli ja nappaa kesän 2023 erikoisimmat kesälomanähtävyydet! Lähde kokemaan jotain aivan uutta tai kummallista ja saat jotain kerrottavaa työpaikan kahvipöytään!

Hiljainen kansa

Suomussalmella viitostien varrella seisoo noin tuhat turvepäistä hahmoa. Nähtävyys on nimeltään Hiljainen kansa ja se on seissyt hiljaa paikallaan jo vuodesta 1994. Ensimmäisen kerran Reijo Kela -niminen mies rakensi näyttelyn vuonna 1988 ja se oli osa Ilmarin Kynnös -nimistä esitystä. Se keräsi huomiota ja rakennettiin uudelleen jopa Helsingin Tuomiokirkon portaille.

Näyttely on aavemainen etenkin hämärän aikaan ja sumuisella kelillä. Muuten se herättää lähinnä kysymyksen ”miksi?”. Miksi Kela pystytti tuhatkunta hahmoa keskelle peltoa ja mikä tarkoitus sillä on. Kela ei kuitenkaan ole antanut selityksiä ja mystinen ilmestys löytyy kainuulaiselta pellolta myös vuonna 2023. Suuntaa siis Suomussalmelle ja näe se omin silmin!

Norsunäyttely

Miten olisi norsunäyttely? Willa Fantissa Lahden Nastolassa pääsee näkemään jopa 23 000 koristenorsua. Yhden tilan useampaan rakennukseen levittäytyvä norsunäyttely on paikallinen nähtävyys, eikä ihme, sillä kyseessä lienee maailman suurin norsunäyttely.

Pihassa on yli kymmenen rakennusta täynnä erinäköisiä ja -kokoisia pikkuelefantteja. Kyseessä on historiallinen tila siinäkin mielessä, että vanhimmat aitoista on yli 200-vuotisia ja siirretty paikalle vuoden 1904 isojaon yhteydessä. Tilalta löytyykin lisäksi muun muassa 1700-luvun esineistöä. Paikalla pääseekin tutustumaan sekä historiaan, että elefantteihin.

Seilin saari

Seilin saari sijaitsee Nauvossa Paraisten kaupungissa. Sinne on Turusta matkaa noin 30 kilometriä ja paikalle pääsee reittialuksella. Saari on mainio luontokohde, mutta sopii myös erinomaisesti niin sanotun pimeän turismin ystäville.

Paikalla sijaitsi nimittäin spitaalihospitaali. Siitä tehtiin sairaalasaari vuonna 1619, jolloin kuninkaan määräyksestä saarelle nousi uusi leprasairaala. Spitaali oli tuolloin vallassaan ja kaikki Turun potilaat haluttiin sijoittaa yhteen paikkaan, kauaksi muista ihmisistä. Myös mielisairaita siirrettiin saarelle. Isovihan jälkeen leprasairaiden määrä väheni ja mielisairaiden määrä alkoi kasvaa saarella. Sairaala lakkautettiinkin vasta vuonna 1962, jolloin potilaiden eristäminen saarelle loppui.

Rakennuksen jäivät Turun yliopistolle ja saari jäi saariston tutkimuskäyttöön. Nykyään sinne pääsee vierailulle ja tutustumaan muun muassa paikan kirkkoon.

Kummakivi

Kummakivi on Ruokolahdella sijaitseva seitsemän metriä pitkä siirtolohkare, Kyseessä on paitsi Suomen suurin, myös tunnetuin siirtolohkare, sillä se näyttää erittäin hauskalta. Se seisoo toisen kiven päälle ikään kuin jalustalla, mutta pysyy siinä silti liikkumatta.

Kivi painaa noin 500 tonnia ja sen päällä kasvaa noin 30-vuotias mänty. Kivelle on helppo päästä autolla, sillä kävelymatkaa on vain noin 500 metriä. Kivi on ollut paikallisten ja kauempaa tulleiden turistien pysähtymispaikka jo 1800-luvulta saakka, joten sen luona voi todella tuntea luonnon kiertokulun ja menneiden aikojen tuulahduksen. Lisää kummakivi erikoisten nähtävyyksien listaasi ja käy tsekkaamassa paikka!

Suomen keskipiste

Napapiiri on paikka, jossa monet pysähtyvät ottamaan kuvan, mutta Suomen keskipiste on hieman erikoisempi nähtävyys. Erikoisen paikasta tekee se, että niitä on itse asiassa kaksi, joista kumpikaan ei ole täysin oikeassa paikassa. Antakaamme paikallisille kuitenkin anteeksi, sillä molemmat uskovat olevansa oikeassa.

Toinen keskipisteistä on nelostien varrella Piippolassa. Paikalla on helppo pysähtyä matkalla pohjoiseen tai etelään. Tämä piste on laskettu määrittelemällä kohta, jonka päässä Suomi pysyisi tasapainossa mikäli se keikkuisi piikin nokassa.

Toinen pisteistä on Puolangalla ja se sijaitsee hieman yleisimmiltä reiteiltä syrjässä. Puolangan paikka on laskettu puolittamalla Suomi pohjois-eteläsuunnassa ja sen jälkeen länsi-itäsuunnassa.

Molemmat laskentatavat ovat siis omalla tavallaan oikein, joten mikäli sattuu jommallekummalle alueelle kannattaa keskipiste käydä ikuistamassa!

Toivakan kirkko

Kirkoissa vieraillaan yhtenään, sillä ne ovat usein arkkitehtuurisesti tai muuten merkittäviä paikkoja. Miksi Toivakan kirkko siis löytyy erikoisimpien nähtävyyksien listalta?

Syy on yksinkertainen, sillä kyseessä on maamme psykedeelisin kirkko. Kirkko itsessään on vanha ja perinteinen, mutta 1970-luvulla Alvar Aallon maalaukset kirkon katossa olivat huonossa kunnossa. Maalausten entisöinti uskottiin Pellervo Lukumiehelle, joka ”entisöi” maalauksen pop-tyyliin. Ne ovatkin varsin psykedeelisiä ja niitä kannattaa lähteä katsomaan kauempaakin!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon