16.08.2018 10.18

Millainen kannettava tietokone kannattaa hankkia?

Kannettavan tietokoneen valinta on vaikeaa, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt. Millä perusteilla kannettava tietokone kannattaa valita?

Vippi.fi kokosi pienen oppaan, jonka avulla paras läppäri toivottavasti löytyy. Hintoja kannattaa vertailla myös omatoimisesti vaikka eri verkkokaupoissa. Oppaan verkkokauppojen saloihin löydät Vipin blogista.

Hae edullista lainaa shoppailuun

Halpa läppäri vai hyvä kannettava - saako näitä samassa paketissa?

Onko hyvä läppäri aina se markkinoiden kallein? Jos käyttäjä ei tarvitse kaikkein uusinta teknologiaa ja kaikkia herkkuja käyttöönsä on täysin mahdollista ostaa halpa läppäri, joka on samalla myös paras läppäri juuri tämän käyttäjän käyttöön.

Kannettava tietokone valitaan aina käyttötarkoituksensa mukaan. Perustietokone riittää netissä seikkailuun, somen sujuvaan käyttämiseen ja sähköpostien lähettelyyn. Ja tällainen kannettava tietokone lähtee mukaan kaupasta jopa niinkin edullisesti kuin 200 euron hintaan.

Jos tämän lisäksi haluaa katsella elokuvia läppärillä tai ottaa esimerkiksi skypellä yhteyttä kauempana asuviin ystäviin, voi joutua maksamaan hiukan enemmän. Jotta videot pyörivät koneella takeltelematta ja skypessä ei näy pelkkiä pikseleitä, koneeseen kannattaa investoida 400 eurosta ylöspäin.

Yli 500 € maksava kannettava tietokone on jo omiaan professionaaliseen käyttöön. Eli kuvausta harrastava, kuvia muokkaava ja muita vaativampia toimenpiteitä koneen käyttäjä saa maksaa jälleen huikan muita enemmän.

Aktiivinen pelaaja tai videoita käsittelevä käyttäjä maksaa pätevästä koneesta 800 - 1000 € tai jopa enemmän. Mutta tässä tapauksessa kone onkin jo selvästi työväline, johon kannattaakin investoida.

Jos säästöt riittävät peruskoneeseen, mutta mieli tekee ostaa kunnon pelikone, pieni laina voi paikata aukon säästöissä. Pikavippi omalta Vippi-joustoluotolta on konetta ostavan tilillä tarvittaessa muutamassa minuutissa.

Hyvä läppäri peruskäyttöön, läppäri opiskeluun vai läppäri pelaamiseen

Käytetyt kannettavat ovat hyvä vaihtoehto kalliin uuden koneen ostajalle. Käytetty kannettava voi lähteä mukaan murto-osalla uuden vastaavan hinnasta ja oikean liikkeen valitsemalla ostaja voi saada lähes normaalin mittaisen takuun koneelleen. Hyvä läppäri peruskäyttöön ja hyvällä hinnalla voi siis löytyä käytettyjen koneiden myyjiltä.

Hyvä läppäri opiskeluun on muodostunut jo lähes elinehdoksi opiskelijoille. Useat tenttikirjat on helppo saada sähköisessä muodossa ja moni opiskelija joutuu kirjoittamaan uskomattoman määrän erilaisia opinnäytetöitä.

Näihin tarvitaan hyvä kannettava tietokone, jotta opiskelut eivät kaadu ainakaan välineiden puuttumiseen tai laatuun.

Opiskelijan koneessa on oltava muistia tarpeeksi, sen on hyvä käynnistyä nopeasti ja olla hiljainen, jotta esimerkiksi luennoilla voi tehdä muistiinpanoja. Näytöltä on pystyttävä lukemaan sujuvasti ja kannettava tietokone on oltava kevyt kantaa mukana.

Hyvä läppäri pelaamiseen on väistämättä lähestulkoon aina koneiden kalleinta kastia. Niissä peleihin tarvittavat tehot on pystytty sujauttamaan pieneen laitteeseen ilman, että koneen ominaisuudet kärsivät. Hyvä äänentoisto koneessa on olennainen osa pelaamiskokemusta, unohtamatta näytön laadukkuutta.

Kiinnitä huomio näihin

  • Kannettavan muisti - Muistin riittävyys riippuu käyttötarkoituksesta. Varmista, että koneessa on riittävästi muistia - vähintään 4 gigatavua
  • Läppärin koko - Liian suuri tai raskas kone ei ole käytännöllinen.
  • Akun kesto - Läppärin ei kuulu olla jatkuvasti seinässä kiinni, varsinkin jos kuljet paljon koneesi kanssa, on akun oltava kestoltaan riittävä.
  • Näyttö - Pelaatko koneella? Luetko tai katsotko elokuvia läppärillä? Varmista, että näyttö on riittävän suuri ja laadukas täyttämään tarpeesi. Perusläppärissä näyttö on noin 15 tuuman näyttö.
  • Käyttöjärjestelmä - Vaihtoehtosi ovat: Windows, Mac, Google Chrome OS tai ei käyttöjärjestelmää lainkaan.

Chrome soveltuu parhaiten sinulle, jos haluat vain surffailla netissä etkä juuri muuta. Mac-koneet ovat hiukan kalliimpia, mutta käyttöjärjestelmä on helppo omaksua. Se on hyvä myös kuvien käsittelyyn.

Windows on eittämättä yleisin ja käytetyin näistä. Se on myös pelaajalle lähes ainoa oikea vaihtoehto. Jos koneessa ei ole valmiiksi käyttöjärjestelmää, se on vähän halvempi, mutta niitä on vaikea löytää Suomen markkinoilta.

Hae edullista lainaa shoppailuun