12.07.2022 11.32

Kesän säästövinkit

Kesällä ja lomalla menot usein lisääntyvät, lämpimistä kesäilloista nautitaan ystävien kanssa terassilla, festarit vievät mennessään tai kenties lomamatkaan uppoaa osa säästöistä.

Vaikka kesä on ihanaa aikaa ja silloin haluaisi unohtaa kaiken muun, on realiteetti usein se, että ylimääräistä rahaa kesän rahoittamiseksi ei ole kertynyt. Näin ollen kesän aktiviteetit pitää rahoittaa puskurilla, lainalla tai muuten kituuttaen.

Kesässä on myös paljon potentiaalia sen suhteen, että se on aika, jolloin voi myös säästää suhteellisen helposti. Toisin sanoen parhaat kesän säästövinkit nappaamalla voit tehdä mieluisia asioita, mutta nauttia samalla myös kesästä. Lue tämä postaus ja ota vinkit käyttöön saman tien!

Kotitalouden kuluja on helppoa pienentää kesällä

Viime talvi todisti sen, että sähkön hinta voi nousta todella nopeasti todella lyhyessä ajassa. Talvella olemmekin hyvin riippuvaisia sähköstä, sillä useimmissa kotitalouksissa sähkön hinta vaikuttaa suoraan tai epäsuoraan lämmityskustannuksiin. Kesällä lämmityskustannukset onneksi laskevat tai parhaassa tapauksessa poistuvat kokonaan. Osassa kotitalouksia ilmalämpöpumppu tai muu viilennys vie sähköä kuumina kesäpäivinä, mutta usein kesällä sähkön kulutus laskee yhtä kaikki. Säästyneet rahat voikin käyttää sitten vaikkapa mukavaan kesätekemiseen.

Myös kotitalouden muut kulut saattavat pienentyä kesällä. Mikäli perhe lomailee paljon tai viettää aikaa vaikkapa mökillä, jossa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä, pienenee kodin vedenkulutus merkittävästi. Jälleen asiaan vaikuttaa se, kuinka paljon vettä kesällä käyttää, sillä puutarhanhoito, uima-allas tai palju vievät vastaavasti paljon vettä.Parhaimmillaan kesällä voi kuitenkin säästää myös veden kulutuksesta.

Mikäli kotona ei tule oltua hyvinä, lämpiminä kesäpäivinä, voi säästöä hakea myös muun muassa suoratoistopalveluiden irtisanomisesta ja maksukanavien tauottamisesta. Mikäli kesällä ei tule katsottua televisiota, eikä vaikkapa urheilukanavalta tule mieluisaa urheilua, voi niiden lopettaminen tuoda hyvän säästön. Palvelut ja kanavat voi ottaa käyttöön jälleen sitten, kun kesä on ohi ja arki alkaa.

Maksukanavien lisäksi kannattaa käydä läpi myös muut suoraveloitukset, kuten kuntosalimaksu sekä muut harrastukset, ja miettiä tuleeko niille käyttöä kesän aikana. Kesällä kuntosalikäyntejä ja ryhmäliikuntatunteja voi korvata luonnossa ulkoilemalla tai osallistumalla puistoliikuntaan.

Myös ruokakulut ovat asia, josta voi kesällä säästää, sillä kesällä Suomen luonto on parhaimmillaan. Pellot ja metsät tuottavat syötävää yllin kyllin ja muutenkin kauden vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ostamalla säästät helposti pitkän pennin. Itse poimitut mansikat tai mustikat eivät kuulosta säästöruualta, eikä niiden syöminen ole epämieluisaa, joten kesällä voit tehdä halvempia ruokavalintoja helposti laadusta tinkimättä!

Kesällä myös ruokavalio muuttuu kuuman sään mukana. Usein kevyemmät vaihtoehdot, kuten salaatit tai keitot saattavat korvata aiemmin liha- ja proteiinipainotteisia aterioita. Mikäli perheen lapset ovat nirsoja vaikkapa kasvisten suhteen, on grillaamisen yhteydessä helppoa totuttaa lapsia erilaisiin ruokiin, sillä oikein grillattuna melkein mistä vain kasviksesta saa hyvää. Lihan määrää vähentämällä onkin helppoa myös vähentää ruokakuluja!

Lomalla myös työmatkakustannukset usein jäävät pois, mikäli käytössäsi on joukkoliikenteen kuukausikortti tai käytät autoa ainoastaan työmatkoihin, voi myös nämä tauottaa loman ajaksi.

Pikavippi ei ole pitkäaikainen ratkaisu talousongelmiin, mutta sen avulla kesän kassaa voi hieman jatkaa niin, että lomamatkan kustannuksista selviää. Ota kuitenkin luottoa aina vain kohtuullisesti ja niin, että pystyt maksamaan sen nopeahkolla aikataululla pois.

Aina ei ole pakko tuhlata rahaa

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot – sanotaan. Sanonnassa on totuutensa myös silloin, kun kesän kulutusjuhlaa ajatellaan. Kesällä rahaa voi säästää edellisessä kappaleessa mainituista kotitalouden kuluista, mutta myös muuten kesän tekemisiä voi järkevöittää. Aina ei ole pakko tuhlata älyttömiä määriä rahaa vaan esimerkiksi after workin ravintolan terassilla voi muuttaa puistossa istumiseksi tai vaikkapa jonkun kotona pidettäväksi grilli-illaksi.

Myös esimerkiksi se, että kesällä on lomaa, säästää omalta osaltaan rahaa. Toki lasten kotona nautitut ateriat maksavat, mutta se, että työ- ja koulumatkoissa säästetään rahaa, on jo paljon eteenpäin. Kesällä esimerkiksi työmatkan voi myös mennä esimerkiksi pyörällä. Näin säästää bensan tai matkakortin verran rahaa ja mikäli sää on hyvä, on pyöräily itse asiassa todella mukavaa.

Kesällä on myös hyvä hetki tutustua omaan rahaankäyttöön tarkemmin ja miettiä mihin asioihin sitä tulee käytettyä rahaa ja milloin. Lähdetkö ostoksille koska kotona on tylsää ja tahdot tehdä jotain? Menettekö kaverin kanssa elokuviin koska oikeasti haluatte nähdä kyseisen elokuvan vai haluatteko vain tehdä jotain yhdessä? Mikäli tietystä tuhlaamisesta on vain tullut tapa, tai sillä yritetään täyttää jotain epämääräistä tarvetta, ehkä kyseistä käyttäytymismallia voi muokata. Entä jos lähtisittekin ystävän kanssa kävelylle, satamaan katsomaan veneitä, tai uimaan? Lisää edullisia kesälomavinkkejä löydät täältä!

Kesälomailusta voi tehdä siis omaan budjettiin sopivaa tekemällä helppoja pieniä valintoja. Kotiseutumatkailu ja lähialueille tehdyt retket tai reissut ovat myös ekologisia valintoja. Kesäloman ja kesän tekemisten suunnittelussa kannattaakin lähteä liikkeelle siitä, että miettii ensin sen, mitä oma perhe tai ystäväporukka oikeasti haluaa tehdä. Sen jälkeen voi miettiä edullisempia vaihtoehtoja ja muuttaa vaikkapa suuren kolmipäiväisen festarin yksittäiseksi konsertiksi, jolla kaikkien suosima artisti esiintyy. Hyvällä suunnittelulla kesästä saa siis myös taloudellisesti rentouttavan!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon