11.01.2022 9.48

Lisätuloja kotoa käsin

Tiedätkö sen tunteen kun laskuja tulee yksi toisensa jälkeen ja kauppareissuilla kassalla suorastaan puistattaa, sillä loppulasku on niin suuri. Tunnistatko sen pelon, että tilillä ei olekaan enää rahaa ja joudut poistumaan kassalta nolosti tai viivyttämään koko jonoa kirjautumalla nettipankkiin tutkimaan tilannetta.

Se, että tili tyhjenee ennen aikojaan, on yksi ikävimmistä tunteista. Jos menoja on vähän, ei ole edes oikein mitään mistä karsia eikä puhe budjetoinnista tai kulujen vähentämisestä lämmitä. Mitä tehdä? Olisiko tulojen lisääminen vaihtoehto? Lue tämä postaus ja kuulet vinkit siihen!

Kuinka tienata rahaa kotoa käsin? Mistä aloittaa?

Kuten arvata saattaa, rahan tienaaminen ja lisätulojen hankinta ei ole välttämättä kovin yksinkertaista. Tai ainakin sen aloittaminen tuntuu vaikealta, sillä ensimmäiseksi tulee keksiä se, kuinka rahaa voisi tienata. Mitä minä osaan niin hyvin, että muut maksavat siitä minulle?

Netissä on nykyään paljon eri mahdollisuuksia tienata rahaa ja helpointa onkin aloittaa tekemällä lista omista taidoista ja mahdollisuuksista, käytettävissä olevasta ajasta, tiedoista ja taidoista, sekä varusteista ja sen jälkeen katsoa löytyisikö listalta joku sopiva vaihtoehto, jonka voisi muuttaa rahaksi lisätulojen muodossa.

Olennaista on se, että löytää sellaisen asian, jonka tekeminen kiinnostaa tai jossa kokee olevansa hyvä. Itseluottamuksella ja opiskelulla pääsee pitkälle, sillä näin jostain rakkaasta harrastuksesta voi tehdä sivutoimisen tai miksei vaikkapa jopa päätoimista ammattia. Kokoa siis lista niistä asioista, joita osaat, tee hieman markkinatutkimusta, jotta tiedät voiko ja kuinka paljon, kyseisellä taidolla voi tienata.

Lue seuraavasta osiosta vinkkejä lisätulojen hankintaan eri taitojen avulla!

Erilaiset keinot lisätulojen hankintaan

Onko sinulla joku taito tai ehkä harrastus, jota voisit hyödyntää? Se saattaa olla jokin ilmiselvä taito, kuten vaikkapa valokuvaus tai piirtäminen, mutta se voi olla myös jotain, josta voi jalostaa ammatin pienellä työllä.

Valokuvaustaitoa voi hyödyntää vaikkapa lataamalla kuvia Shutterstockiin, jolloin niistä saa pienen korvauksen tai esimerkiksi tekemällä kuvauksia vapaa-ajalla. Miten olisivat hääkuvaukset tai muut merkkipäivien ikuistamiset? Huomioi kuitenkin, että valokuvauksessa pelkkä napin painaminen ei riitä ja vaikka esimerkiksi hääkuvauksen tuntipalkka voi tuntua hyvältä, vaatii kuvien editointi paljon työtä. Ei kannata myöskään sännätä ensimmäiseksi markkinoimaan itseään hääkuvaajaksi, sillä se on merkkipäivistä se, jonka kuvaaminen morsiusparia miellyttävällä tavalla on hankalinta. Aloita kevyesti ja kasvata tavoitteita taitojen karttuessa!

Muita hyviä keinoja tienata omalla työllä ovat esimerkiksi:

  • Käsityöt
  • Taide
  • Puutyöt
  • Leipominen

Leipomalla esimerkiksi syntymäpäiväkakkuja, voit tienata hieman rahaa varsinaisen ansiotyön ohella.

Mikäli osaat kirjoittaa tai käyttää vaikkapa Photoshopia tai muita it-ohjelmia, voit harkita sivutoimisen freelancerin uraa. Myös käännöstöitä voi tehdä ilman varsinaista pätevyyttä freelancerina, mikäli olet kielissä vahva.

Mikäli olet hyvä jossain muussa asiassa, kuten vaikkapa kalastuksessa tai retkeilyssä, voisit jakaa tietoa muille. Blogin tai vlogin pitäminen, podcast tai tubettaminen ovat hyviä keinoja päästä jakamaan omaa tietämystä eteenpäin. Mikäli työ ottaa tuulta alleen ja saat seuraajia, ovat kaupalliset yhteistyöt ja mainostulot hyvä keino saada lisätuloja.

Pikatuloja saat myymällä ylimääräisiä tavaroita, kuten huonekaluja, vaatteita tai astioita, mutta kovin pitkäaikaista iloa siitä ei ole, sillä ennen pitkää olet myynyt jo kaiken rahan arvoisen. Paitsi tietenkin mikäli ostat käytettyjä tavaroita ja tuunaat tai myyt niitä muuten kalliimmalla eteenpäin.

Yksi mahdollinen tulonlähde on myös jonkin maksullisen resurssin, kuten vaikkapa e-kirjan tai oppaan kirjoittaminen. Se mahdollistaa passiiviset tulot myös pidemmällä aikavälillä, mutta vaatii toki suuremman työn ennen kuin se alkaa kantaa hedelmää lisätulojen muodossa.

Sijoittaminen saattaa kuulostaa helpolta tavalta tienata. Se voi olla hyvä tapa tienata, mutta ei oikotie onneen, joten tutustu aiheeseen hyvin ennen kuin aloitat!

Mikäli tarvitset turvaverkon kattamaan liian suuret menot ennen kuin lisätulot alkavat pyörimään hyvin, voit hyödyntää luottotiliä kuten Vipin Joustoluottoa. Luottotilillä saat oman luottorajan käyttöösi ja nostat vain sen verran kuin haluat, juuri silloin kuin tarvitset.

Kun tulosta tulee ja lisätulot ehtivät pankkitilillesi palaa hetkeksi alkuun, budjetoi ja pidä huolta siitä, että menot eivät kasva sitä mukaa kun tulot lisääntyvät!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon