24.04.2020 9.03

Näin saat ajan kulumaan koronan aikana - 15 vinkkiä

Tuleeko aika pitkäksi kotona ollessa? Koko ajan ei tarvitse eikä pidäkään puuhailla eikä kannata stressata itseään asettamalla itselleen suunnattomasti tavoitteita ja tehtäviä. Mutta pelkkä kotona maleksiminen on pidemmän päälle tylsää ja myös haitallista mielenterveydelle. Me kokosimme muutaman ajankuluvinkin, joista voit poimia mielekkäimmät tai vaikka kokeilla kaikkia!

1. Tee odottavat remontit loppuun

Nyt on hyvää aikaa viedä loppuun tai aloittaa kodin pienet remontit. Tapetoi tai maalaa seinät tai suunnittele lasten kanssa vaikka haavepuu lastenhuoneen seinälle.

Samaan syssyn voi toteuttaa vanhojen huonekalujen tuunausta: piristä laatikostoa uudella värillä ja vaihda kahvat iloisiin nuppeihin. Tähän kevääseen tarvitaan iloa ja väriä! Sisustus- ja remonttibudjettiin voi hakea täytettä pienestä lainasta, jonka voit saada avuksesi viipymättä.

2. Lue kirjoja

Jos et ehtinyt kirjastoon ennen kuin ne menivät kiinni, voit ladata puhelimelle tai tabletille e-kirjasovelluksen. Sovelluksia on useita ja hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta pariin kymmeneen euroon. Myös kirjastoista voi lainata e-kirjoja.

Yleensä näistä sovelluksista voi tarpeen mukaan valita sekä äänikirjoja että perinteisiä luettavia kirjoja. Äänikirjat toimivat oikein mukavina lenkkikavereina pitkilläkin matkoilla.

3. Aloita uusi tai vanha harrastus

Tavallisessa arjessa aika on yleensä kortilla ja omista harrastuksista tulee tingittyä muiden kiireiden nojalla. Nyt on kuitenkin hyvää aikaa aloittaa uusi harrastus tai elvyttää vanha.

Kaiva esiin maalaustarvikkeet, kamera tai lenkkitossut tai aloita jooga virtuaaliopastusten avulla. Mieli virkistyy kun pääset toteuttamaan itseäsi ja oppimaan uutta.

4. Kulje luonnossa

Luonto toimii nyt voimavarana monelle, mieli lepää vihreässä ja happirikkaassa ympäristössä. Nyt on aikaa pysähtyä kuuntelemaan lintuja ja seuraamaan oravia.

Ota mukaan eväät ja kiikarit ja aika kuluu aivan huomaamatta!

5. Opettele leipomaan tai kutomaan

Opettele tekemään sekä herkkuja että terveellisiä leipomuksia. Tämä taito kannattelee sinua myös korona-ajan jälkeen. Itse tekemällä säästää pitkän pennin.

Iloisen väriset langat tekevät kutomisesta hauskaa. Voit ilahduttaa lähipiiriäsi etänä lähettämällä heille itse tekemiäsi villasukkia tai lapasia.

6. Tee suursiivous

Käy läpi vaatekaapit ja laita kierrätykseen vaatteet, joita et enää käytä. Kauniina päivänä voi pestä ikkunat, se jos mikä piristää mieltä ja maisemaa!

Voit pilkkoa siivousurakan usealle päivälle, jolloin puuhaa riittää eikä siivous kuormita ja tunnu raskaalta.

7. Pelaa perinteisiä lautapelejä

Jotta ruutuaika ei paisu mahdottomaksi, kannattaa kaivaa vanhat lautapelit ja pelikortit esille. Koko perheen peli-illassa aika ei varmasti tule pitkäksi.

Jos kaverillasi on sama peli kotonaan ettekä koronan takia pääse saman pöydän ääreen, voitte pelata etänä käyttämällä esimerkiksi zoomia.

8. Järjestä valokuvat

Valokuvia on siellä täällä ja muistot uhkaavat hukkua laitteiden uumeniin. Järjestä koko perheen valokuvat ja tilaa parhaista muistoista vaikka valokuvakirja. Sen voit tehdä helposti netissä.

9. Muista liikkua lempeästi

Netissä on nyt paljon erilaisia treenivideoita ja virtuaalisia treeniohjelmia. Näiden parissa aika kuluu mukavasti, mutta muista liikkua lempeästi, sillä tämä aika on muutoinkin stressaavaa. Ota liikkumisen motivaattoriksi hyvinvointi.

10. Istuta kukkia tai yrttejä

Jos sinulla on piha tai parveke, on juuri oikea aika piristää mieltä istuttamalla kukkasia. Iloisen väriset kasvit ja pienen puutarhan rakentaminen on salvaa sielulle.

Istuta myös oma yrttitarha. Itse kasvatetut yrtit ja kasvikset tuovat arkeen säästöä ja ihania makuelämyksiä.

11. Askartele lasten kanssa

Taikataikinat ja erilaiset taideprojektit lasten kanssa ovat äärimmäisen hauskoja! Lasten mielikuvituksella ei rajoja ja nyt on aikaa panostaa lasten kanssa puuhailuun. Ohjeita löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta.

12. Etsi uusia lenkkireittejä

Ota tavoitteeksi löytää pari kertaa viikossa ihan uusi lenkkireitti. Kotikaupungissa tulee helposti tehtyä samat lenkit. Voit yllättyä, miten mukavia lenkkireittejä löydät, kun tutkailet vähän karttoja.

13. Järjestä virtuaalitapaamisia ystävien kanssa

Kaikkia ystäviä ei voi tällä hetkellä tavata henkilökohtaisesti, mutta yhteydenpitoa ei kannata eikä tarvitse laiminlyödä kokonaan. Olemassa on useita sovelluksia, joiden avulla voi kerätä kokoon ystäväporukan ja pitää vaikka virtuaali-illanistujaiset.

14. Käy virtuaalikierroksilla museoissa

Museot eivät ole unohtaneet asiakkaitaan. Useisiin museoihin voi tehdä vierailuja omalta sohvalta käsin. Virtuaalimuseoissa voi kierrellä rauhassa ja unohtuilla lempimaalausten eteen.

Nyt on mahdollisuus tehdä virtuaalivierailuja myös muiden maiden museoihin, esimerkiksi New Yorkin Metropolitaniin.

15. Anna itsellesi aikaa

Aina ei tarvitse suorittaa ja puuhata. Nyt voit kuluttaa aikaa myös oleskelemalla ja lepäämällä. Tavallisessa arjessa kiire on joka päivä läsnä, joten nyt on hyvä ottaa poikkeustilasta hyöty irti, levätä ja miettiä, millaiseen arkeen haluaa palata.

Pääasia korona-aikana on, että pidät huolta itsesi ja läheistesi hyvinvoinnista. Erikoinen aika vaikuttaa meihin tavoilla, joita ei osaa ennustaa, joten nyt panostetaan asioihin, joista tulee hyvä olo. Jokainen hymy on tärkeä.

Tutustu Vipin lainatuotteisiin