01.02.2018 10.30

Näin vietät unohtumattoman ystävänpäivän – 8 hauskaa vinkkiä!

Ystävänpäivä on ihana tekosyy pieneen juhlaan keskellä pimeintä talvea. Ystävänpäivänä voi muistaa ihanaa sydänystävää, jota ilman ei tulisi toimeen.

Voi kertoa kaukana asuville ystäville, että vaikka välimatkaa on ehkä paljonkin, he ovat tärkeitä. Tai voi tunnustaa rakkautensa sille kaikkein tärkeimmälle eli puolisolle tai kumppanille.

Ideat voivat kuitenkin olla vähissä arjen keskellä ja haluaa keksiä jotain aivan uutta ja unohtumatonta, siihen mekin pyrimme ja kokosimme blogiin huikeita ystävänpäivävinkkejä! Mutta ensin muutama ystävänpäivän fakta, jotta tiedetään mitä ja milloin juhlitaan.

Miksi ja milloin ystävänpäivää juhlitaan?

Milloin on ystävänpäivä 2018? Tämän uskomattoman kysymyksen on esittänyt moni työkaverikin, joten vinkiksi kaikille miehille: ystävänpäivää vietetään 14.2. jokaikinen vuosi. Se on aina samana päivänä ja sen paikka ei vaihtele kuun liikkeiden tai kalenteripäivien mukaan, vaan se on aina ja vain 14.2. Sen voi merkata valmiiksi kaikille seuraaville vuosille kalenteriin.

Kovin monelle naiselle ei kannata sanoa, että ei aio muistaa ystävänpäivää tänä vuonna, koska “sinun kanssasi joka päivä on ystävänpäivä”. Ei, se ei mene läpi.

“Milloin” on helppo muistaa, mutta “miksi” -kysymykseen vastausta täytyy hakea vähän kauempaa. Ystävänpäivän vieton voi jäljittää aivan muinaisen Rooman aikoihin saakka, jolloin 15. helmikuuta vietettiin Lupercalia-juhlaa, jolla juhlistettiin Junoa eli naisten ja avioliiton jumalatarta. Kun Lupercalian vietto kiellettiin, siirryttiin juhlimaan Pyhää Valentinusta.

Tosirakastuneiden sankari Pyhä Valentinus vihki sotilaita ja heidän rakastettujaan avioliittoon aikana, jolloin sotilailta oli kielletty avioliiton solmiminen. Valentinuksesta tuli kaikkien rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija.

Englannissa ystävänpäivää eli Valentinuksen päivää juhlittiin jo 1500-luvulla ja ystävänpäivä Yhdysvalloissa on nähnyt päivänvalon 1800-luvulla. Molemmissa maissa uskotaan, että se henkilö/mies, jonka tyttö ensimmäisenä kohtaa 14. päivän aamulla, on Se Oikea. Valentine’s Day on sävyltään romanttinen rakastavaisten juhla sekä Englannissa että Amerikoissa. Päivä on suosittu myös sinkkujen parissa, sillä ystävänpäivä on hyvä tekosyy lähestyä ihastuksen kohdetta kukkasin, runoin ja herkuin.

Suomessa juhlitaan hiukan jäyhemmin ei niin romanttista ystävänpäivää, joka on omistettu kaikille läheisille, ystäville ja jopa niille rakastavaisille. 1980-luvulla päivää on ryhdytty juhlimaan Suomessa ja 1987 se on päätynyt kalentereihin. Eri puolilla maailmaa on hyvin erilaiset ystävänpäivä perinteet ja se saa myös hyvin erilaisia merkityksiä eri kulttuureissa.

Ystävänpäivälahja miehelle

Onko miehelle helpompi vai vaikeampi keksiä lahjaa kuin naiselle? Sanoisin että vaikeampi. Suurin osa miehistä ei juurikaan perusta perinteisistä ystävänpäivälahjoista, kuten kukista, koruista, suklaista tai muusta pinkin romanttisesta rakkaushehkutuksesta. Vai mitä? Ainakin empiirinen tutkimus lähipiiristä vahvistaisi tämän päätelmän.

Jos mies ei perusta materiasta, voi elämyslahjat olla toimiva lahjaidea. Elämyslahjoina voi hankkia hurjapäiselle miehelle tandemhypyn laskuvarjolla tai kevytlentokoneella lennettävän lentokierroksen, jonka aikana lahjansaaja pääsee itsekin ohjailemaan konetta.

Autoista kiinnostuneelle voi antaa lahjaksi kierroksen Ferrarilla tai Lamborghinilla. Monelle nämä voivat olla ainutlaatuisia kokemuksia, joilla voi ansaita itselleen kunniamaininnan unohtumattomimman ystävänpäivälahjan keksijänä!

Herkkusuulle kelpaa aina hyvä ruoka, joten jos mies nauttii hyvästä ruuasta ja viinistä, valinta on helpohko. Jos haluaa itsekin päästä vähällä vaivalla, voi viedä miehen hyvään ravintolaan ja tarjota maistelumenun viineineen. Jos haluaa nähdä enemmän vaivaa ja tehdä illasta persoonallisemman tai henkilökohtaisemman, voi kokata hänelle mahtavan illallisen kotona.

Lempiruokaa ja lempijuomaa kynttilänvalossa ja parhaassa seurassa, hyvä ystävänpäivälahja molemmille. Mikäli luottamus kokkaustaitoihin ei ole vakaa, voi tilata ammattikokin kotiin, näitäkin palveluita löytyy Suomen markkinoilta ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Jos perheessä on pieniä lapsia, uraputki auki ja arki kiireinen ruuhkavuosien tapaan, voi miehelle antaa aikaa lahjaksi. Miehelle voi antaa omaa aikaa harrastusten parissa tai ilta kavereiden kanssa tai yhteistä pariskunta-aikaa. Kaikki näistä ovat kortilla kiireisen perhearjen keskellä. Ystävänpäivä 2018 vietetään keskiviikkona, mutta aina voi antaa kortissa option myöhempää käyttöä varten.

3 lahjavinkkiä miehelle:

  1. Lahjoita laatuaikaa
  2. Kokkaa tai tarjoa hyvää ruokaa
  3. Toteuta elämysunelma

Ystävänpäivälahja naiselle

Perinteisesti ystävänpäivä lienee kukkakauppojen ja kultasepänliikkeiden kulta-aikaa, sillä suurin osa miehistä kääntynee jommankumman vaihtoehdon puoleen. Oikein käyttökelpoisia kumpikin eikä mene vikaan, jos tietää mielitietyn lempikukkaset tai korutyylin. Sokkona ei kannata koruja ainakaan ostaa, sillä saadun lahjan vaihtaminen on kiusallista sekä antajalle että saajalle.

Koruja edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy ja kannattaakin ehkä käyttää hiukan mielikuvitusta ystävänpäivälahjan hankintaan.

Itsetehty lahja on aina jotenkin hellyttävä. Itse kirjoitettu ystävänpäivä runo, lempirunoilijalta lainattu riimi tai hänen lempirunoilijansa kauneimmat sanat tekevät vaikutuksen. Runo kukkapuskan kortissa on aika onnistunut pikkuinen lahja naiselle.

Pieni ystävänpäivä askartelu aivan omin pikku kätosin sulattaa lähes kaikkien naisten sydämet. Se kertoo, että antaja on uhrannut aikaa ja ajatusta persoonallisen lahjan hankintaan. Vaikka askartelu ei aivan Strömsööseen yltäisikään.

Jos nainen on perheessä se, joka yleensä tekee ruuan, valmiiksi kokattu illallinen voi osua nappiin. Se voi merkitä hänelle enemmän kuin ilta ravintolassa, sillä kotioloissa hän saa kaiken huomion. Herkullinen aamupala aloittaa aamun mahtavasti, sillä välillä sitä nauttii vain siitä, että voi istua valmiiseen pöytään ilman kiireitä.

Kiireiselle naiselle ja väsyneelle perheenäidille hemmotteluhetki kasvohoidossa, kuumakivihieronnassa tai kampaajalla voi lahjana olla mieletön menestys.

Mitä ei kannata antaa lahjaksi romanttisena juhlapäivänä, on kodinkoneet, jotka on mainittu naisten inhokkilistalla, kun ystävänpäivälahjoista on kysytty heiltä itseltään. Niitä ei kannata hankkia, vaikka jokunen niistä tulisi tarpeeseenkin tai jossain sivulauseessa on mainittu, että monitoimikone pitäisi joskus hankkia. Ne voi hankkia sitten jonain muuna päivänä.

Jos tuntuu siltä, että budjetti on tiukilla, mutta haluaa kuitenkin hankkia hänelle jotain ihanaa, on pikavippi apuna budjetin paikkauksessa. Vipiltä voi tehdä juuri sen suuruisen noston kuin tarvitsee korulahjaa, illallista tai hemmoteluhetkeä varten.

3 lahjavinkkiä naiselle:

  1. Hemmotteluhetki, hieronta tai kauneushoito
  2. Tee se itse -lahja, kirjoita runo tai askartele
  3. Anna kauniita asioita, koruja tai kukkasia

Lahja sydänystävälle

Millainen on sinun paras ystäväsi? Ystävälle voi hankkia lahjan, joka sopii hänen persoonaansa tai siihen piirteeseen, jota arvostaa kaikkein eniten. Jos ystävillä on yhteisiä harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, joiden parissa molemmat viihtyvät yksin ja yhdessä, on helppo hankkia täsmälahja tähän liittyen.

Jos esimerkiksi yhdessä on vietetään aikaa urheillen, voi varata tunnin uuden liikuntalajin kokeilutunnille. Onko ystävä aina halunnut kokeilla vaikka ilmajoogaa, varaa tunti ja yllätä sporttinen ystäväsi. Liikuntahetken voi vielä kruunata yhteinen hyvä lounas.

Yhdessä syöminen on muutenkin aina kivaa, joten hyvän ruuan ystävän voi viedä ihanalle ystävänpäiväbrunssille. Tai jos haluaa jotain persoonallisempaa, voi kattaa helmikuisen piknikin oman olohuoneen lattialle! Ihanaa, erikoista ja äärimmäisen mukavaa, kun voit viettää laatuaikaa vaikka hyvää musiikkia kuunnellen ja herkutellen.

Isommalle ystäväporukalle voi järjestää peli-illan tai elokuvaillan. Jonkun teeman ympärille kerääntyminen saa yleensä suuremman joukon innostumaan kuin vain perinteinen illanistujainen.

Kaukana asuvan ystävän voi yllättää lähettämällä kukkapuskan kotiovelle tai töihin. Toki postikorttikin piristää päivää varsinkin näinä päivinä kun harva enää lähettää “oikeita” kortteja perinteisen postin kautta. Tärkeintä on muistaa ystävää ja kertoa hänelle, että hän on tärkeä!

2 lahjavinkkiä ystäville:

  1. Yhteistä aikaa kaksin tai porukalla
  2. Yllätä kaukainen ystävä kukkalähetyksellä

Rahoita hankinnat joustoluotolla