02/04/2020 10:00 AM

Parhaat hiihtolomakohteet 2020

Talvi on kulunut hyvin vaihtelevissa säissä. Etelässä on eletty loputonta sateista syksyä ilman lunta, mutta pohjoisessa on sentään pakkanenkin hiukan paukkunut. Talvi- ja hiihtoloma ei kuitenkaan säitä katsele, vaan lomakausi alkaa jälleen olla käsillä.

(Päivitetty 4.2.2020)

Milloin on hiihtoloma?

Suomen kouluissa hiihtolomaviikot porrastetaan kolmelle viikolle siten, että ensimmäisenä lomailevat pääkaupunkiseudun sekä Turun ja Porin koululaiset, tämän jälkeen Väli-Suomen koulut ja viimeisenä Itä- ja Pohjois-Suomen oppilaitokset. Ensimmäiseen portaaseen kuuluvat esimerkiksi pääkaupunkiseutu ja Turun alue.

Hiukan vaikeasti hahmotettava Väli-Suomi on kaistale Vaasa-Tampere-Jyväskylä-Mikkeli -akselilla ja viimeinen lomaporras on Kuopio, Joensuu, Oulu ja Rovaniemi kouluissa.

Ensimmäinen hiihtolomaviikko on perinteisesti viikko 8 ja viimeinen hiihtolomaviikko on viikko 10. Yleensä hiihtolomat ajoittuvat näin helmikuun kahdelle viimeiselle ja maaliskuun ensimmäiselle viikolle. Koulujen hiihtolomat 2020 vietetään alkaen 17.2. ja viimeiset lomalaiset päättävät lomansa 8.3.

Työssäkäyvän talviloma ajoittuu 1.10.-30.4. väliselle ajalle. Tarkemmasta ajankohdasta voi joko sopia työnantajan kanssa tai työnantaja määrää loman ajoittumisesta. Luonnollisesti tämä on työpaikkakohtaista ja työtehtävistä riippuen voi sopia lomista hyvin vapaasti joillakin työpaikoilla.

Jos työntekijöitä on paljon ja jokainen haluaa ajoittaa lomansa koulujen lomakauteen tai taktisesti pääsiäisloman yhteyteen, on reilumpaa, että työpaikalla on käytössä esimerkiksi lomien kierrätys. Jokainen saa vuorollaan halutuimmat viikot käyttöönsä. Osa työpaikoista arpoo suosituimmat lomaviikot, sattuma on aika reilu päättäjä ja näin jokaisella on yhtä suuri mahdollisuus saada haluttu lomaviikko itselleen.

Yhä useampi lähtee hiihtolomalla lämpimään

Jos nautit lomamatkalla enemmin auringosta kuin lumisateesta, suuntaa Thaimaahan, Goalle, Balille, Meksikoon tai Malediiveille. Näissä kohteissa lämmöstä saa nauttia, sillä keskilämpötila huitelee reippaassa +30 asteessa. Hiukan kaukana nämä tosin ovat, jos lomaa on vain viikon verran. Lennot näihin kaukokohteisiin kestävät useamman tunnin.

Hiukan lempeämpää lämpöä löytyy Kanariansaarilta, Madeiralta ja Dubaista. Varsinkin Dubai on erittäin suosittu hiihtolomakohde tällä hetkellä ja moni haluaa nähdä omin silmin tämän kohteen paljon puhutun loiston ja upeuden. Näissä kohteissa voi lekotella +20 asteen leppoisassa lämmössä.

Jos talvikausi tuntuu luissa ja ytimissä eikä aamulla sängystä ylös pääseminen ole se päivän helpoin tehtävä, kannattaa ottaa lento lämpöön ja tehdä hiihtolomamatka kohti etelää. Nopealla katsauksella näyttäisi siltä, että vielä ehtii mukaan paistattelemaan. Mikäli on mahdollista lomailla koulujen hiihtoloma-ajan ulkopuolella, se vaihtoehto hellii kukkaroa. Perinteisesti lomakausi nostaa hintoja hiukan.

3 hengen perhe pääsisi vielä esimerkiksi Dubaihin ja Kanarialle muutamalla tuhannella helmikuun ensimmäisellä hiihtolomaviikolla, jos valitsee pakettimatkan. Pienellä kikkailulla ja hoitamalla itse hotellivaraukset voi säästää muutamia satasia. Ja vertailu kannattaa aina, vaikka tuntuisi helpoimmalta varata matka matkatoimiston kautta. Jos päätät, että matkakohteesi on Dubai hiihtolomalla, on syytä olla nopea, sillä matkat viedään nyt käsistä.

Matkakassa voi olla jo koossa ainakin osittain, mutta jos budjetista vielä uupuu, reissuvippi täydentää lomakassaa tarvitsemallasi summalla. Voit hakea Vipin milloin vain ja se palvelee sinua missä lomailetkin 24/7. Voit hakea vippiä jo loman suunnitteluun ja varailuun tai voit nostaa sitä matkan varrella, kun haluat viettää aikaa hiukan rennommin lomatunnelmissa. Reissuvipin avulla voit jakaa matkakustannukset yhden kuukauden sijaan pidemmälle maksuajalle.

Laita sukset jalkaan ja lähde Lappiin hiihtolomalla

Kaikkia rantalomakohteet eivät kiinnosta ja jokunen meistä jopa innostuu lumisateesta ja valkoisena hohtavista kinoksista. Hiihtolomamatka voi nimensä mukaisesti suuntautua hiihtokohteisiin, joissa perheen pienimmät pääsevät pulkkamäkeen ja hurjapäisimmät nauttivat vauhdin hurmaa laskettelusuksilla.

Suomen rajojen ulkopuolelle ei tarvitse lähteä mäkiä etsimään, vaan Suomesta löytyy useita upeita laskettelukohteita, joissa voi viettää toimintaloman. Riippuen siitä, mistä lähdet hiihtolomaa viettämään ja kuinka kauas haluat matkustaa, vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.

Etelä-Suomessa pääsee laskettelemaan muun muassa Lahden Messilässä, jossa mainoksen mukaan on aina lunta, ja Serena Skissä pääkaupunkiseudulla. Hiukan ylemmäs kapuavat voivat pysähtyä laskemaan Tahkolla tai Vuokatissa. Aivan pohjoiseen mielivät voivat valita laajasta valikoimasta toinen toistaan upeampia rinteitä. Syötteet, Ruka, Pyhä, Ylläs ja Saariselkä lienevät suosituimmat pohjoisen laskettelurinteet.

Lapin lomissa mukavuuksia voi hakea upeista rinnemökeistä ja muista upeista majoitusvaihtoehdoista, jotka majoittavat tarvittaessa isommankin porukan saman katon alle. Esimerkiksi Pyhällä voit majoittua myös revontulikotaan, josta käsin voit ihailla tähtitaivasta leppoisasti sängyllä lekotellen.

Usein kohteissa on järjestettynä myös muita aktiviteetteja kuin pelkkää laskettelua, kuten erilaisia afterski-aktiviteetteja.

Saatat päästä lappiin hiihtolomalla edullisemmin kuin etelään, mutta aivan halvaksi sekään ei tule. Mökin koosta, henkilömäärästä ja loman kestosta riippuen asumuksia löytyy muutamasta satasesta yli tuhanteen euroon. Osa kohteista tarjoaa paketteja, joihin kuuluu sekä majoitus että hiihtoliput, jälleen vertailu kannattaa.

Ja jos sinulla on käytössäsi Vippi, voit nostaa osan lomakuluista Vipiltäsi. Koko lomaa ei näin ole pakko maksaa yhden kuukauden tuloista, vaan voit jakaa kustannuksia useammalle kuukaudelle

Minne hiihtolomalla, jos aikaa ja rahaa on niukasti?

Minne kannattaa matkustaa helmikuussa hiihtoloma-aikaan, jos budjetti on pieni eikä aikaa välttämättä ole koko viikkoa? Kauas ei tarvitse lähteä, lähes jokaisesta suuremmasta suomalaisesta kaupungista löytyy kylpylä, jossa voi viettää mukavasti vaikka vain yhden päivän. Pieni reissu läheiseen kaupunkiin pulikoimaan toimii hyvin hiihtolomamatkana ja katkaisee arkea.

Muutaman päivän reissun voi tehdä naapurimaihin. Tallinnaan pääsee kohtuullisella hinnalla shoppailemaan ja syömään hyvin. Tallinnan vanhassa kaupungissa pääsee nauttimaan myös kylpylämajoituksesta edulliseen hintaan, jos pienellä lomalla haluaa nauttia hiukan luksuksesta. Tukholma on hiukan hintavampi, mutta sinnekin pääset muutamalla satasella.

Kestosuosikkeina ovat edelleen myös Itä-Euroopan kulttuurikohteet. Lennot esimerkiksi Gdanskiin, Riikaan ja Prahaan ovat edullisia. Näissä kohteissa voit myös nauttia paikallisista herkuista pikkurahalla.

Ja lähditpä minne tahansa lomailemaan, pikavippi on matkassa mukana muutamalla klikkauksella. Vipin haet vaivattomasti käyttöösi heti, kun sopiva matkakohde on löytynyt. Ja reissussa voit nostaa rahaa tarpeen mukaan vaikka tekstiviestillä.

Hae joustoa lomaan!