aliexpress_verkkokauppa.JPG

Verkkokauppa Aliexpress ja Alibaba

Jättimäiset kiinalaiset verkkokauppa-alustat AliExpress ja Alibaba kuuluvat samaan Alibaba Group Holding Limited -verkkokauppayritykseen, joka on perustettu jo 1999.

Erona näiden kahden välillä on se, että toinen on suunnattu puhtaasti kuluttajille ja toinen enemmän B2B -kauppaan. Kuluttajana kannattaa shoppailla AliExpressin puolella, mutta jos haluat maahantuoda pääasiassa kiinalaisia tuotteita, voit lähteä seikkailemaan Alibaban tuotevalikoimissa. Alibaba Wholesale on näiden kahden välimaastossa ja hiukan vähemmän tunnettu sivusto.

AliExpress verkkokauppaopas

AliExpress nettikauppa on, kuten eBay ja Amazon, verkkokauppa-alusta, ei varsinainen verkkokauppa. AliExpressissä useat eri myyjät ja valmistajat myyvät omia tuotteitaan usein järjettömän halpaan hintaan. Halvat hinnat johtuvat siitä, että valmistajan ja ostajan väliltä on eliminoitu kaikki välikädet eli ostaminen voi tapahtua suoraan valmistajalta.

Jos olet joskus kuullut Single’s Daystä, sekin liittyy välillisesti Alibaba verkkokauppa -ketjuun. Single’s Day on Ystävänpäivän vastine sinkuille. Kyseisenä päivänä juhlitaan sinkkuutta ja ostetaan ihania lahjoja itselle. Vuonna 2009 Alibaba ryhtyi markkinoimaan päivää shoppailupäivänä ja siitä lähtien päivä on ollut suosittu shoppailupäivä. Single’s Daytä vietetään 11.11., joten merkitse päivä kalenteriisi.

Kiinalaiset verkkokaupat voivat tuntua monesta vähän epäilyttäviltä kauppapaikoilta, joten kokosimme AliExpress kokemuksia oppaaseemme. Tutustu ja shoppaile!

Joustaviin verkko-ostoksiin Vipin joustoluotto!
Hae joustoluotto
aliexpress_rekisteroityminen.png

Rekisteröityminen AliExpressiin

AliExpressiin voi rekisteröityä Facebook-tilin kautta tai voi luoda oman tilin.

Rekisteröityminen tapahtuu syöttämällä sähköpostiosoitteen sekä etu- ja sukunimen ja keksimällä turvallisen salasanan. Järjestelmä pyytää myös syöttämään “koodin” eli periaatteessa vakuuttamaan, ettei ole tietokone. AliExpress tunnistaa vain englantilaiset kirjaimet, joten ääkkoset on syötettävä ilman pisteitään.

Kun vielä syöttää tietoihin toimitusosoitteen, on helpompi shoppailla myös seuraavalla kerralla. Nämä tiedot voi tallentaa My AliExpress -valikon kautta. My AliExpressistä löytyy myös jatkossa kaikki tehdyt tilaukset, toivelistalle (Wish List) talletetut tuotteet sekä My Alipay-tili (kts. maksutavat).

Miten AliExpress tilaaminen toimii?

Jokaisen tuotteen yhteydessä mainitaan, kuinka moni on tilannut saman tuotteen ja monta tähteä tuote on saanut tilaajiltaan. Näidän määrä on signaali tuotteen laadusta.

aliexpress_vaatteet.jpg

Samassa yhteydessä ilmoitetaan toimituskulut Suomeen (yleensä ilmaiset) sekä missä ajassa tuote arvioidusti on perillä. Tämä tuote tulee HongKongin kautta ilmaiseksi noin 17 - 28 päivän kuluessa. Tuotteen voi ostaa heti tai lisätä ostoskoriin tai toivelistalle ja jatkaa shoppailua.

Kun tilaus on tehty ja saapunut jo perillekin, pitää käydä klikkaamassa tilaus saapuneeksi My Orders -sivulla. Jos tilauksen tekemisestä on kulunut 2 kuukautta järjestelmä katsoo automaattisesti sen saapuneeksi.

Kuittausta ei kannata tehdä ennen kuin se todella on saapunut, sillä sillä muussa tapauksessa saapumattomasta tuotteesta reklamoiminen on erittäin hankalaa.

Onko AliExpress luotettava? AliExpressin luotettavuus tuotteiden laadun kohdalla voi olla tuoteryhmästä riippuen niin ja näin, mutta ostoksen yhteydessä saa ostajan turvan (Buyer Protection). Tämä takaa, että ostaja saa rahat kokonaan tai osittain takaisin, mikäli tilaus ei tule perille tai mikäli tilattu tuote ei vastaa kuvausta tai on puutteellinen.

Hae Vipin kulutusluotto ja tee löytöjä verkkokaupoissa!
Hae kulutusluotto
aliexpress_suomi.png

AliExpress tuotevalikoima ja ostosten tekeminen

Ennen ostoksia kannattaa vaihtaa valuutta euroiksi, jos on shoppailee AliExpress.comissa. AliExpress Suomi -versiota ei ole olemassa, mutta kansainvälisessä versiossa seikkailu on helppoa.

aliexpress_tilaaminen.png

Tuotevalikoima on suunnaton, mutta sitä voi suodattaa suhteellisen helposti. On hyvä tietää, mitä on hakemassa, kuten aina kun shoppailee suuressa nettikaupassa.

Jos on esimerkiksi shoppailemassa naisten vaatteita, voi siirtyä suoraan naisten vaatteiden valikkoon. Tämän jälkeen on mahdollista vielä suodattaa muun muassa per brändi, asettaa hintahaarukan ja määritellä kuinka monta tähteä tuotteella on oltava.

Myös tuotteen alkuperämaan voi määritellä. Tämä vaikuttaa toimituskuluihin sekä mahdollisiin tullimaksuihin. Pääosin tuotevalikoima on kiinalaista alkuperää, joten jos valitsee muun alkuperämaan, tuotevalikoima pienenee huomattavasti.

Mitä AliExpressistä kannattaa ostaa? Tuotteita, joiden mahdollinen rikkoutuminen ei harmita. AliExpressistä ei kannata tilata kosmetiikkaa ja elektroniikkatuotteiden kanssa on hyvä olla terveen skeptinen. Kosmetiikka on hyvä testata pienelle ihoalueelle (allergian varalta) ja elektroniikkatuotteiden kanssa on hyvä olla varovainen. Tämä siitä syystä, että ne eivät välttämättä täytä suomalaisia standardeja.

aliexpress_maksu.png

AliExpress maksutavat

AliExpress maksaminen onnistuu suomalaisille tutuilla maksukorteilla tai tilauksen yhteydessä luodun AliPay-tilin kautta. Näiden lisäksi on tukku muitakin maksutapoja, joista suomalaisille suurin osa on lähes tuntemattomia.

AliExpressissä ei voi maksaa PayPalillä, minkä moni kokee puutteeksi. Mutta AliPay-tili on verkkokaupan vastine Paypalille.

AliPayhin voi tallentaa maksukortin tiedot, mikä helpottaa shoppailua jatkossa. Turvallisempaa lienee kuitenkin, että syöttää maksukortin tiedot aina per ostoskerta.

Kun on valmis viemään ostokset kassalle asti, voi maksaa kaikki ostokset kerralla tai voi maksaa ostokset myyjittäin.

Tietenkin jos aikoo joka tapauksessa ostaa kaikki, on järkevintä maksaa kaikki kerralla. Eri myyjiltä tulevat tuotteet pakataan ja lähetetään kuitenkin myyjäkohtaisesti eli mahdollisesti eri aikaan ja eri paikoista.

Mahdollinen AliExpress alennuskoodi syötetään ennen varsinaista maksutapahtumaa. Tosin koska AliExpressin hinnat ovat jo lähtökohdiltaan varsin matalat, ei käyttökelpoisia alennuskoodeja juuri ole.

Siirrä joustoluotolta tarvittava summa ostoksia varten
Hae joustoluotto

AliExpress ja tulli

Nämä pääsäännöt on hyvä tietää:

 • Alle 22 euron lähetyksistä ei tarvitse maksaa ylimääräisiä veloituksia.
 • 22 - 150 euron lähetyksistä veloitetaan ALV 24 %.
 • Yli 150 euron lähetyksistä veloitetaan myös tullimaksu.

Hyvät ohjeet löytyvät Tullin sivuilta ja näihin kannattaa tutustua ennen tilaamista.

Toimitusvaihtoehdot

Yhtenäistä AliExpress toimitusaikaa ei ole olemassa eikä toimitusajoista ja -kuluista voi antaa pitäviä arvioita, sillä myyjiä on useita ja jokaisella omat käytäntönsä. Pääosin toimitukset ovat ilmaisia.

Yleisesti kannattaa varautua siihen, että ihan tilausta seuraavalla viikolla lähetystä ei ole odotettavissa. Toimituksessa saattaa kulua kahdesta viikosta pariin kuukauteen. Jännitystä lisää se, ettei näihin ilmaisiin toimituksiin saa seurantakoodia.

Osa myyjistä tarjoaa nopeampaa toimitusta x hintaan, ja tällä voi säästää viikon tai pari toimitusajassa.

Kuriiripalvelu voi tuoda tilauksen perille viikossa tai parissa, mutta palvelu on tuotteiden hintaan nähden aika korkea (sisältää tullauksen).

Palautusta ja vaihtoa koskevat ehdot

Jo aikaisemmin mainittu AliPay ja ostajan turva antaa kohtuullisen turvan ongelmatilanteissa. Silti on hyvä olla tarkka ja dokumentoida kaikki mahdolliset viat ja virheet (ottaa kuvat jne) reklamaation yhteyteen.

My Orders -sivulla voi avata reklamaation tilauksesta Open Dispute -linkistä ja se pitää tehdä ennen kuin kuittaa tilauksen saapuneeksi. Jos kuittaa tuotteet saapuneeksi, maksu vapautetaan myyjälle ja reklamoiminen käy astetta hankalammaksi.

Reklamaation voi tehdä jos tuote on rikki, jos tilauksesta puuttuu tavaraa tai jos tuotteet eivät vastaa kuvausta. Siitä, miten suuri ero kuvan ja varsinaisen tuotteen välillä voi olla, löytyy nauruhermoja kutkuttavia esimerkkejä netistä.

Reklamaatiovaihtoehtoja on 2:

 1. palauta tuotteet (Return Goods) = tuotteet halutaan palauttaa myyjälle ja saada rahat takaisin
 2. palauta rahat (Refund Only) = tuotteet eivät tulleet perille ja rahat halutaan takaisin tai tuotteet tulivat perille, mutta halutaan osittainen rahojen palautus (mutta ei palauttaa tuotteita, tuote ei esim. vastannut kuvausta)

Huom! On mahdollista tehdä vain yksi valitus per tuote, joten valitus kannattaa pitää auki kunnes se on todella aivan loppuun käsitelty

Vaikka reklamaatio on tehty, voi silti neuvotella vielä suoraan myyjän kanssa vaihtoehdoista ja mahdollisesta hyvityksestä.

Jos yhteisymmärrystä ei löydy eikä asia ratkea, voi luovuttaa asian AliExpressin henkilökunnan hoidettavaksi tekemällä valituksen (Claim). Postikulut jäävät sen maksettavaksi, joka on myynti-ilmoituksessa mainittu maksavana osapuolena.

Aina reklamaation tekeminen ei ole mahdollista. Syynä voi olla:

 • tilaus on jo merkitty saapuneeksi
 • lähetyksestä ei ole vielä kulunut tarpeeksi aikaa (10 päivää)
 • suoja-aika on päättynyt

Jos tilausta ei kuulu ja myyjän ilmoittama toimitusaika on kulumassa loppuun, voi hakea aikaa pidennystä tai hyväksyä myyjän ehdottaman pidennyksen toimitusaikaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ostaja on oikeutettu rahojen palautukseen, mikäli tilaus ei saavu ajoissa ja myyjä on luvannut toimittaa tilauksen ajoissa.

AliExpress-sovellus

AliExpress sovellus lupaa huikeaa shoppailukokemusta ja sovellusta, jonka avulla voi shoppailla kaikkea yhdestä paikasta. Sovelluksen kautta saa puhelimeensa tuhansittain brändejä, miljoonia tuotteita ja uskomattomilla hinnoilla myyvän kaupan.

Sovelluksen käyttäjä saa tarjouksia, supertarjouksia, kuponkeja ja kolikoita, joilla voi lunastaa jo edulliset tuotteet vielä edullisemmin.

Vaikka näitä lupauksia ei täysin allekirjoittaisi, voi sovellus on käyttökelpoinen mikäli shoppailee mobiililaitteilla. Verkkosivu on hiukan raskas selattava puhelimella.

Muista nämä ennen ensimmäistä AliExpress-tilausta

 • Tarkista myyjän saama palaute, voit vaatia lähes 100 % positiivista palautetta.
 • Tuotteet eivät täytä suomalaisia standardeja, kaikkea ei kannata tilata. Kosmetiikan ja elektroniikan kanssa kannattaa olla varovainen ja vaatekoot voivat heittää länsimaisesta mitoituksesta. Esimeriksi AliExpress puhelimet ovat edullisia, mutta tilaamista kannattaa miettiä pari kertaa.
 • Varaudu tullimaksuihin ja ALV:n pulittamiseen.
 • Tilaus kuitataan automaattisesti vastaanotetuksi 2 kuukauden kuluttua tilauksesta. Ole hereillä ajoissa, jos tilaus on jäänyt matkan varrelle.

Vippi.fi toivottaa edullisia ja turvallisia verkkokauppaostoksia!

Kulutusluotto suuriin ja pieniin ostoksiin Vipiltä!
Hae kulutusluotto