08.01.2020 10.54

Airbnb vai hotelli? 7 vinkkiä majoitusvaihtoehdon valintaan

Innokkaille matkailijoille on nykyään useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja perinteisen hotellimajoituksen ohella. Uusin näistä on monenlaisia tunteita herättävä Airbnb-majoitus eli mahdollisuus vuokrata asunto, huone tai mökki yksityishenkilöltä lyhytaikaista majoitusta varten.

Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon majoitusta valittaessa? Kaikki vaihtoehdot eivät välttämättä ole ihan jokamatkaajan mieleen.

Vertaile ja valitse

Kysymys “Airbnb vai hotelli” ei suinkaan ole joko tai -kysymys eli asiaan kannattaa suhtautua vapaamielisesti ja tapauskohtaisesti. Budjettimatkaajan ei esimerkiksi kannata aina valita jokaisessa kaupungissa Airbnb-majoitusta, sillä hotelli voi tulla halvemmaksi

Nämä 7 vinkkiä kannattaa ottaa huomioon:

1. Useimmalle meistä matkaajista yksi tärkeimmistä kriteereistä majapaikan suhteen on hinta. Mikä valinnoista on edullisin?

Aina tuo valinta ei suinkaan ole edullisena pidetty Airbnb, vaan joissakin kaupungeissa kannattaa valita perinteinen hotelli.

Hintavertailu ja matkablogien lukeminen auttaa vertailussa ja ohjaa oikeaan valintaan. Ja mikäli matkabudjettia haluaa hiukan venyttää, voi ottaa avuksi nopean vipin, jolla paikkaa matkakassan puutteita.

Valitse hotelli näissä kohteissa: Tallinna, Vilna ja Riika. Esimerkiksi Riikassa hotelli voi olla jopa lähes 35 % edullisempi kuin hotelli.

Valitse Airbnb näissä maissa: Malta, Portugali ja Sveitsi.

**Hintoja: **

Airbnb, Riika: 60–80 €/2 yötä

Hotelli, Riika: 50–60 €/2 yötä

**2. Millaiseen matkailukokemukseen haluat panostaa? **Jos ensisijaisena tarkoituksena on tutustua paikalliseen kulttuuriin ja nähdä paikan oikeaa arkea, kannattaa ehdottomasti valita Airbnb.

Useimmat hotellit on sijoitettu hotellialueelle, joiden ympäristössä ei välttämättä ole paikallista asutusta tai paikallisten suosimia ravintoloita juuri lainkaan.

Jos taas nauttii enemmän luksuksesta, hotelliaamupaloista ja siivouspalveluista, kannattaa tietenkin valita hotelli. Airbnb:ssä yöpyjä usein vastaa esimerkiksi siivouksesta ainakin osittain itse.

Hintoja:

Suosittu rantakohde Airbnb; Rhodos, Lindos: kokonainen huoneisto 350–650 €/vko

Suosittu rantakohde hotelli, Rhodos: 900–1200 €/vko

3. Airbnb on usein sijainniltaan ja varusteluiltaan (sijainti + hinta -suhde) hotellia parempi vaihtoehto. Hotellihuoneesta saa usein maksaa enemmän mikäli haluaa majoituksen keskeiseltä paikalla tai vaikka merinäköalalla.

Koska Airbnb on jonkun oma asunto, voi ikään kuin kaupan päälle saada sekä upean maiseman että vaikka parvekkeen tai terassin, mistä joutuisi hotelleissa maksamaan luksushinnan.

Hintoja:

Upeasti varusteltu Airbnb, Barcelona: kokonainen huoneisto 660–1160 €/3 yötä

Luksushotelli, Barcelona: 720–1300 €/3 yötä

4. Mikäli on tarkoituksena heittäytyä täysin uuden kulttuurin pauloihin, on Airbnb ehdottomasti oikea vaihtoehto. Majoittuminen toisen ihmisen kotiin antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, miltä arki näyttää toisen kulttuurin näkökulmasta.

Airbnb:ssä matkailija pääsee kokemaan paikallisen kodin tunnelmaa ja tutustuu helpommin paikallisiin naapureihin. Kokemuksia keräävälle matkailijalle tämä on ehdoton ykkösvaihtoehto majoituksen suhteen.

Hintoja:

Hotelli asutuksen keskellä, Lissabon: 300–400 €/3 yötä

Airbnb asutuksen keskellä, Lissabon: kokonainen huoneisto 200–300 €/3 yötä

5. Millaisia ruokakokemuksia haluat matkalta? Syöminen on kivaa ja hyvän ruuan syöminen parasta huvia. Mikäli nauttii ylellisistä hotelliaamupaloista ja buffet-pöydistä, hotelli on hyvä valinta. Yleensä hotellien ympäristöön on pesiytynyt myös monenlaisia ravintoloita ja parempien hotellien lähistöltä voi helposti löytää gourmet-tason ravintoloita kulinaristeille.

Jos taas nauttii enemmän hitaista aamuista ja vaihtelevista aamupaloista, kannattaa valita Airbnb, jossa ruuanlaitosta vastaa itse. Jos, jälleen kerran, arvostaa paikallista kokemusta voi tavallisen asutuksen lomasta löytää helpommin paikallisten suosimia ravintoloita, joissa voi nauttia paikallisesta arkiruuasta.

Hintoja:

Hyvin sijoitettu hotelli, Napoli: 225–644 €/3 yötä (vain pari vaihtoehtoa)

Hyvin sijoitettu Airbnb, Napoli: 150–300 €/3 yötä (useita vaihtoehtoja)

6. Onko eettinen matkustaminen sinulle tärkeää? Pienten yksityisten henkilöiden tai perheiden omistamat hotellit ovat yleensä eettisempiä kuin suuriin ketjuihin kuuluvat hotellit.

Airbnb on toki useimmissa kohteissa eettinen ja kestävä valinta, mutta kannattaa silti perehtyä maakohtaisiin lakeihin tai säännöksiin, jotka sääntelevät Airbnb:n toimintaa. Esimerkiksi joissakin kaupungeissa Airbnb-toiminta on ollut osaltaan vaikuttamassa vuokrien nousemiseen.

Hintoja:

Eettinen hotelli (pieni/perheomisteinen): 320–400 €/ 3yötä

Eettinen Airbnb, Lontoo: 250–580 €/3 yötä (vierasmaja tai vierashuone)

7. Mitä hotellien tähdet tai airbnb:n suositukset tarkoittavat? Hotellien tähdet eivät välttämättä kerro juuri mitään hotellin tasosta. Toki niistä on helppo päätellä että esimerkiksi 4 tai 5 tähteä pitäisi jo olla hyvän hotellin merkki.

Hotelleista otetut kuvat on usein otettu juuri niistä parhaimmista huoneista, joista matkaaja joutuu maksamaan lisähintaa.

Airbnb:n pisteet sen sijaan perustuvat tai ainakin niiden pitäisi perustua kohteessa oikeasti majoittuneiden kokemuksiin. Majoittuneet antavat yleensä kohteesta myös sanallista palautetta, joka kannattaa lukea.

Ja mikäli vuokraaja kovin tässä kohtaa huijaa matkalaisia, ei bisnes kestä kovin kauan, sillä palautteet murskaavat huijarin liiketoimet hyvin pikaisesti.

Hintoja:

5 tähden hotelli Tukholma: 450–1100 €/2 yötä

Suosittu Airbnb koko huoneisto, Tukholma: 300–900 €/2 yötä

Hae joustoa matkailuun