16.05.2018 8.15

Apua! Kolahtiko postiluukusta hääkutsu?

On taas se aika vuodesta, kun postiluukusta kolahtelee tasaiseen tahtiin kutsuja kesähäihin.

Kalenterin kesäviikonloput täyttyvät uhkaavasti polttareista ja hääjuhlista. Parhaimmassa, tai pahimmassa, tapauksessa kesälle ei jää kovin monta vapaata viikonloppua, mikäli sattuu kuulumaan siihen sopivaan ikäluokkaan, jonka kaveripiiri alkaa olla perheytymisiässä.

Häävieras: varaudu näihin kuluihin

Jos Suomessa haluaa viettää ihanat ulkoilmahäät ja nauttia kesäjuhlan mausta ei toki ole kovin monta viikonloppua, joista valita. Tämä aiheuttaa häävieraille runsauden pula -ongelman.

Ensinnäkin monet juhlat saattavat osua samalle ajankohdalle tai ainakin ristiin, siten että joutuu jatkamaan edellisen illan polttari-ilotteluista skarppina seuraavan parin hääjuhlaan tai joutuu valitsemaan kenen juhliin pääsee osallistumaan.

Puhumattakaan siitä, mitä tämä loputon kavalkadi tulee maksamaan vieraille. Polttarit eivät enää ole välttämättä yhden illan rypistys, vaan Suomeenkin on rantautunut tapa lähteä koko viikonlopuksi, tai pidemmäksikin aikaa, juhlimaan. Suurimmat juhlallisuudet saatetaan viedä jopa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Jos on toinen osapuoli pariskunnasta, joista molemmat osapuolet on kutsuttu sekä häihin että polttareihin, täytyy tuplata kulut. Miesten ja naisten polttarit kun järjestetään yleensä erikseen ja omin menoin.

Polttareiden lisäksi häihin matkustamiseen ja majoittumiseen paikan päällä kuluu rahaa. Sekä koko perheen juhlavaatteisiin. Ja häälahjaan. Häälahjan osalta onkin vaikea arvioida, minkä arvoinen lahja tai minkä kokoinen lahjasumma on sovelias ja riittävä, ottaen huomioon myös kaikki muut juhlaan sijoitettavat summat.

Mitä häälahjan pitää maksaa?

Vanhan perinteen mukaan häälahjan pitäisi maksaa suurinpiirtein tai ainakin vähintään hääjuhlassa tarjolla olevan juhlatarjoilun verran. Eli periaatteessa pitäisi tavallaan maksaa siitä, mitä syö ja juo.

Kohteliasta on päätellä itse summa eikä kysyä sitä suoraan hääparilta. Jos on omat häät takana, on aika hyvin osviittaa siitä, mitä tarjoilut maksavat. Ja jälleen jos on osa pariskuntaa, summa pitää sitten tietenkin ajatella kahden edestä.

Catering-tarjoilun kustannuksia on erittäin vaikea arvioida, hinta riippuu paikkakunnasta, tarjottavista sekä juhlien ajankohdasta. Jos arvioi sopivaksi summaksi noin 50 € ei voi mennä kovin paljon vikaan, mikäli häissä nyt ei satu olemaan tarjolla samppanjaa ja kaviaaria.

Enemmänkin toki voi antaa, varsinkin jos kyseessä on läheinen ystävä tai sukulainen, 60 - 70 € on oikein käypä summa, vaikka ei kaunis tasaluku olekaan.

Moni hääpari toivoo nimenomaan rahaa häälahjaksi, jo kutsussa saattaa olla tilinumero on piilotettuna runomuotoon. Se on sekä helppoa että hankalaa vieraan kannalta.

Helppoa sinänsä, että säästyy häälahjan varsinaiselta metsästämiseltä. Hankalaa sinänsä, että tilille siirretty raha on vain rahaa. Se on tietty summa ilman sen suurempaa tunnelatausta.

Lahjansaaja tietää tasan tarkkaan minkä “arvoisen” lahjan saa. Tavaralahja sen sijaan voi olla raha-arvoltaan pienempi, mutta tunnearvoltaan jopa korvaamaton.

Netistä löytyy monia aiheeseen liittyviä röyhkeimpiä tapauksia, joissa hääpari on esimerkiksi lähettänyt häävieraalle häiden jälkeen viestin, jossa on pyydetty lisää rahaa, koska alkuperäinen summa ei ole ollut parin mielestä tarpeeksi suuri. Tai tapaus, jossa jo kutsukorttiin on kirjattu häälahjan minimisumma (200 €).

Varsinaisesti rahalahjassa ei ole mitään noloa tai epähienoa tai tyylitöntä. Onhan hääparilla todennäköisesti tiedossa häämatka, jota varten on kerättävä mukava pesämuna. Tai ehkä on tarkoituksena säästää juuri alkamassa olevaa yhteistä elämää varten.

Häälahjalista, uhka vai mahdollisuus

Tuntuuko häälahjalista siltä, että hääpari on ahne? Vai siltä, että he pyrkivät tekemään asiat mahdollisimman helpoiksi vieraille, jotka todennäköisesti tuskailevat häälahjaongelman kanssa?

Pyrkimyksenä häälahjalistan kanssa on tietenkin se, että hääpari saa tarvitsemiaan/haluamiaan lahjoja turhanpäiväisen sattunaiskaman sijaan. Ja se että, häävieraiden ei tarvitsisi tuskailla mitä ihmettä tämä pari nyt haluaisi ja mikä heille sopisi -kysymyksen kanssa.

Nykyaikainen pariskunta avaa häälahjalistan nettiin, jotta kaikki vieraiksi kutsutut pääsevät tarkistamaan, mitä lahjoja on listalla jäljellä ja sieltä on helppo vetää yli ostettu lahjus.

Ongelma tulee siinä vaiheessa, kun on itse ehkä vähän myöhässä lahjan kanssa ja kaikki omaan budjettiin sopivat lahjat on jo ruksittu listalta. Silloin kannattaa ottaa avuksi kaveri tai kaverit ja hankkia kimppalahja. Yksi kalliimpi lahja kaveriporukalta on erittäin hyvä vaihtoehto ja sopii myös rahalahjaan.

Tiesitkö muuten, että vanhan perinteen mukaan lahja on kohteliasta toimittaa perille, vaikka et itse pääsisikään paikan päälle?

Polttarit - rahareikä vai ilonpitoa

Ne polttarit. Ennen vanhaan oli tapana pukea polttareiden juhlakalu hassun hauskoihin vermeisiin ja viedä keräämään kaduille ja kuppiloihin rahaa ja/tai neuvoja tulevan avioelämän varalle. Varmasti moni on nähnyt keskikesällä jonkun hiihtävän murtsikoilla tutuun pukeutuneena?

Nykyään polttarit voivat toki olla tätä hassutteluakin tai se voi olla osa toimintaa. Mutta yleensä ne edellyttävät kuitenkin kaikilta osallistujilta kohtuullista rahapanosta juhlanviettoon. Budjettiin täytyy laskea kaikki juhlankeskipisteen menot (ruuat, juomat, aktiviteetit), omat menot sekä yhteiseksi laskettavat kulut.

Näihin voivat kuulua matkustaminen ja majoittuminen itse juhlapaikkakunnalle. Juhlapaikka tosiaan voi olla jopa ulkomailla.

Aktiviteetteihin voi kuulua lähes mitä tahansa: kylpylähoitoja, vesijetti-ajelua, benjihyppelyä, viininmaistelua, kokkauskurssia, ralliautolla ajelua jne. Jos polttarit ovat useamman päivän mittaiset, ajassa ehtii suorittamaan aika monta aktiviteettipistettä.

Polttareiden perustarkoitus on kuitenkin kokoontua ystäväporukalla pitämään hauskaa, nauttimaan yhdessä olemisesta ja tehdä päivästä ikimuistoinen morsiamelle tai sulhaselle. Siihen voi riittää mökkiviikonloppu, hyvä ruoka, ihana ilma ja pitkä kesäyö.

Polttareiden suunnitteluun kannattaa tietenkin ottaa mukaan koko porukka ja kartoittaa ensin kunkin budjetti. Näin kukaan ei joudu jäämään pois kustannusten takia.

Satunnainen määrä muita häämenoja

Yksi suuri menoerä, johon häävieras saa varautua, on hääpaikalle matkustaminen sekä siellä majoittuminen. Hotelliyöt ovat paikkakunnasta riippuen 80 - 150 €. Matkakustannuksista voi tinkiä jonkin verran, jos on ajoissa asialla. Juna- ja bussilippuja voi saada tarjoushintaan mikäli ostaa ne ajoissa.

Juhlavaatteet ovat oma kulueränsä. Miehillä tämä on vähän helpompaa, sillä kukaan ei varmaankaan odota, että miehellä on uusi tumma puku.

Naisten sen sijaan on varauduttava ainakin helposti muunneltavaan juhlapukuun, varsinkin jos juhlitaan lähes samalla vierasporukalla useammissa häissä. Pienellä kekseliäisyydellä voi onneksi säästää pitkän pennin!

Naiset voivat laskea mukaan myös mahdollisen kampaajalla käynnin ja/tai meikin, jos eivät nämä taidot luonnistu ihan omasta takaa.

Kyllähän näistä kaikista yhteenlaskettuna koostuu aikamoinen potti. Ottaen huomioon, että hääjuhlia voi olla useammat kesässä, polttareineen.

Mutta häät ovat kuitenkin ihana ja iloinen juhla, sekä vieraille että itse hääparille. Onhan se ihanaa juhlia rakkautta kauniissa kesäillassa ja hyvässä seurassa. Vippi.fi toivottaa kaikille avioliiton satamaan astuville onnea ja onnistunutta juhlapäivää! Ja kaikille vieraiksi pääseville mukavia ja huolettomia juhlia.

Kun tarviset joustoa - hae joustoluotto!