kesaloma_kertyminen_2020.jpg

Miten kesäloma kertyy ja milloin lomille kannattaa lähteä?

Vippi.fi | 06.03.2020 12:50

Alkukeväästä auringonvalon lisääntyessä ja ilmojen lämmetessä alkaa mieli jo harhailla kohti tulevaa kesää. Mutta miten kesälomapäivät kertyvätkään? Jos olet juuri aloittanut uudessa työpaikassa, kannattaa ennen lomasuunnitelmien tekemistä tarkistaa, montako lomapäivää olet saanut säästöön.

Perheellisen kannattaa kaivella kalenteria esille ja merkata myös milloin koulujen kesäloma alkaa, sillä sekin osuu vähän sinne sun tänne vuodesta riippuen. Kokosimme pienen ja tiiviin kesälomapaketin sinua varten, tutustu ja talleta takataskuusi!

(Päivitetty 6.3.2020)

Miten kesäloma määräytyy?

Vuosiloman kertyminen perustuu vuosilomalakiin, johon kannattaa tutustua kaikkien työelämässä olevien.

Vuosiloma, joka käsittää siis sekä kesäloman että talviloman, määräytyy työpäivien mukaan. Pääsääntöisesti lomaa kertyy 2,5 päivää per työkuukausi, mutta jos työsuhde on kestänyt alle vuoden, kertyy päiviä 2 per työssäolokuukausi.

Työssäolokuukaudeksi lasketaan sellainen kuukausi, jonka aikana työpäiviä on kertynyt 14. Työpäiviksi kelpaa vuosiloma, vanhempainvapaa ja sairauslomapäivätkin. Jos työpäiviä ei kerry 14 kappaletta kuukaudessa työsopimuksen mukaan, lasketaan työssäolokuukausi työtuntien mukaan.

Kun työtunteja on kertynyt 35 h kuukaudessa, vastaa se jo kestoltaan lomanmääräytymiskuukautta.

Lomapäivien kertyminen eli lomanmääräytymisvuosi alkaa 1.4. ja päättyy 31.3. vuosittain, eli kesäloma 2020 on kertynyt ajalta 1.4.2019 - 31.3.2020. Kesälomakausi eli se aika, jolloin kesälomat pitäisi pitää, alkaa 2.5. ja päättyy 30.9.

Kesäloman määräytyminen on mahdollista sopia ja mikäli työnantaja on joustava näistä ajoista voidaan poiketa. Lomien kertyminen on mahdollista laskea vuosiloma laskuria käyttämällä. Vuosiloma laskuri löytyy yleensä oman alan ammattiliiton sivuilta.

Kesälomarahan laskeminen on sekin jokavuotinen mysteeri, mikä kannattaa selvittää ennen kuin lomaa suunnittelee.

Milloin koulujen kesälomat alkavat?

Jos perheessä on pieniä ihmisiä, on varmasti jo jonkin aikaa kotona kaikuneet kysymykset “milloin kesäloma alkaa” ja “kuinka kauan kesäloma kestää”. Yleisesti koulujen kesälomat alkavat touko-kesäkuun vaihteessa eli kesäloma alkaa 2020 toukokuun viimeisenä lauantaina 30.5.

Koululaiset saavatkin Suomessa kirmailla lomalla harvinaisen pitkään, sillä opinahjoihin palataan vasta elokuun puolivälin tienoilla. Kesäloman pituus kouluissa vaihtelee hiukan paikkakuntakohtaisesti.

Esimerkiksi Turussa kouluihin palataan 12.8.2019, Helsingissä 13.8. ja Vaasassa 14.8. Reilut pari kuukautta koululaiset ehtivät joka tapauksessa lomailla kesäaikaan.

Kesäloman päättyminen vaikuttaa seuraavaan lomaan eli syyslomaan. Koululaiset, jotka palaavat lomalta aikaisemmin, saavat viettää kokonaisen viikon syyslomalla. Muilla syysloma on vain pidennetty viikonloppu.

Heinäkuu on lämpimin, mutta sateisin kuukausi lomailuun

Tilastollisesti tarkastellen heinäkuu on sateisin kuukausi. Silti suurin osa meistä haluaa viettää kesälomat nimenomaan heinäkuussa. Hiukan lomalaisia lohduttanee tieto, että vaikka sadetta saadaan paljon, se tulee yleensä tiukkoina ja tehokkaina ukkoskuuroina eikä jatkuvana ripotteluna.

Ukkoskuurojen aikana saadaan suuri määrä sadetta kerralla lyhyessä ajassa. Ja ovathan kesäiset ukkoskuurot varsinkin lämpöisellä kelillä aika mukavia!

Sadetta heinäkuussa siis saadaan mitä todennäköisimmin, mutta se ei tarkoita sitä, että koko kuukausi on aurinkoloman suhteen hukkaan heitetty. Ja jos haluaa pelata varman päälle, voi aina pakata uikkarit ja sandaalit ja lentää rantalomalle. Reissuvippi auttaa lomalaista lomabudjetin suunnittelussa.

Sateissa ja sateissa on myös eroja. Ilmatieteenlaitos on koonnut sadepaketin, mistä löytyy muun muassa rankkasadeasteikko. Siihen kannattaa tutustua, kun suunnittelee kesäloman matkoja kotimaassa.

Yhä useampi lähtee ulkomaille kesälomalla

Koska Suomen kesä on mitä on, kesäkuu on vilpakka ja heinäkuu sateinen, yhä useampi suomalainen suuntaa ulkomaille kesälomalla.

Varsinkin kolean alkukesän jälkeen monelle maistuu reissu aurinkoon ja lämpöön viimeistään elokuun nurkilla.

Perinteisiä suomalaisten suosikkikohteita ovat Rantapallon mukaan Kreikka ja Espanja, mutta uutena suosikkina listoille on noussut kaunis Kroatia. Sen kaverina edullisena lomakohteena nousee myös Bulgaria.

Keski- ja Etelä-Euroopan maat yleisesti ovat suomalaisten matkakohteina suosituimpia. Lentomatkat näihin maihin vievät vain muutaman tunnin ja hintataso kotimaahan verrattuna on hyvin edullinen.

Thaimaa tai muut Aasian kohteet ovat kesäaikaan suomalaisille hiukan sateisia, sateesta kun voi nauttia kotimaassakin, joten moni jättääkin ne suosiolla talvilomakohteiksi. Mutta kesälläkin sinne voi suunnata, kohde kannattaa valita tarkasti. Koh Lak tai Koh Samui sopivat parhaiten aurinkoa kaipaaville.

Lyhyitä kaupunkilomia varten Euroopan kulttuurikaupungit ovat omiaan, nähtävyydet ja aurinko mahtuvat samaan pakettiin! Koko lomakertymä kuluu mukavasti tien päällä, kun nappaa alle auton tai junan ja kiertää Eurooppaa koko loman ajan.

Vinkkejä kesäloman viettoon

Suomalaisilla on tapana ahtaa kesälomaan hirvittävästi odotuksia ja tavoitteita. On remontoitava mökki täysin, kierrettävä kaikki Suomen puuhapuistot, sukuloitava Lapista Helsinkiin ja matkustettava rantalomalle. Stressi on huipussaan siis jo ennen kuin yhtään lomapäivää on edes aloitettu. Muutama stressiä poistava vinkki voisi helpottaa tilannetta:

1. Muista, että kesäloma on lomaa Loma on nimenomaan sitä, että voi käyttää ajan juuri siihen, mitä haluaa tehdä. Ei siihen, mitä pitää tehdä. Toisille loma on reissaamista, mutta on ihan sallittua ja hyväksyttyä viettää loma vain lekotellen. Yhdessä vietetty aika on kuitenkin se, mitä meistä varmasti jokainen kaipaa.

2. Suunnitelkaa loma yhdessä Jos kuitenkin tavoitteena on reissata ja puuhata, on hyvä suunnitella menot yhdessä koko perheen kesken. Fiksun kompromissin tekemällä kaikki pääsevät nauttimaan kesän parhaista puolista. Älä ahda kalenteria liian täyteen, ettet ole loman loputtua väsyneempi kuin sen alkaessa.

3. Tee budjetti Kukapa haluaisi miettiä raha-asioita lomalla? Ei kukaan. Kesän budjetti kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin, tietenkin samalla, kun suunnittelee loman kalenteria. Näin ei tule yllätyksiä eikä joudu luopumaan jo luvatuista kesäseikkailuista.

Ja kaikissa kesämenoissa voi tietenkin ottaa hiukan apuja Vipistä. Jos budjettiin jää vaje, pikavippi on apuna 24/7 myös kesällä!

Hae kesälomabudjettiin joustoa