lomaraha.jpg

Miten se lomaraha taas laskettiinkaan?

Toimitus | 07.06.2017 10:59

Lomaraha, lomaltapaluuraha eli se mukava lisä, joka maksetaan suomalaiselle työntekijälle kesällä ja loma-aikaan.

Lomaraha ei suinkaan ole lakisääteinen lisä, vaan se itse asiassa perustuu kunkin työpaikan käytäntöön ja sopimuksiin. Se on kuitenkin niin yleinen, että moni suomalainen työntekijä pitää sitä lakisääteisenä työnantajan velvoitteena. Moni työehtosopimus takaa lomarahan maksamisen sen piiriin kuuluville työntekijöille.

Miten lomaraha lasketaan ja milloin se maksetaan?

Näin kesälomakauden tai muun pidemmän loman kynnyksellä moni suomalainen tulee tasaisesti joka vuosi miettineeksi lomarahan määrää. Miten lomaraha lasketaan ja milloin se maksetaan? Laskukaavan voi antaa suoralta kädeltä, mutta lomarahan maksamisen ajankohta on työpaikan käytännöstä riippuvainen.

Kuukausipalkkalaisen lomaraha on helpohko laskea. Yksinkertaisuudessaan se on puolet loma-ajan palkasta. Jos olet kuukauden lomalla, on lomarahasi puolet kuukauden aikana maksettavasta loma-ajan palkastasi.

Lomarahan maksaminen voidaan suorittaa sopimuksen mukaisesti, eli periaatteessa työpaikalla voidaan sopia vapaasti lomarahan maksuajankohta. Vanhahtava käytäntö on puhua lomaltapaluurahasta, jota maksettiin työntekijöille näiden palatessa lomiltaan.

Työnantaja halusi varmistaa että työntekijät todella palaavat töihin. Tässä tapauksessa saattoi olla myös ehto, jonka mukaan lomaltapaluuraha maksettiin vain, jos työntekijä palasi suoraan ja lakkoilematta töihinsä. Nykyään tosiaan lomaraha on vakiintuneempi termi tälle lisärahalle. Lomarahat voi joissain työpaikoissa myös muuntaa lomapäiviksi, eli muuttaa rahan ajaksi.

Lomakorvaus on myös monelle tuttu termi, mutta sitä ei parane sekoittaa lomarahaan. Lomakorvaus maksetaan menetetyistä lomapäivistä. Se siis maksetaan jos ei syystä tai toisesta ehdi / pysty pitää sitä lomaa, mitä työaikana on kertynyt. Jos esimerkiksi irtisanoutuu työstään pitämättä lomiaan, on oikeutettu lomakorvaukseen.

Moni suomalainen lomailija käyttää lomarahansa sen nimen mukaisesti lomailuun. Suomalainen lomabudjetti on vuosi vuodelta pienentynyt monen satsatessa enemmän oleiluun kotosalla, mökkeilyyn tai kotiseutumatkailuun. Lomabudjettia voi kasvattaa esimerkiksi edullisella pikavipillä, jolloin lomaa voi viettää omaa kotisohvaa eksoottisimmissa maisemissa.

Kauniista kesäpäivistä nautitaan sellaisina kuin ne ovat, syödään hyvin ja vietetään aikaa ulkona, kun kerrankin säät sallivat. Tähän monen suomalaisen lomarahat riittävät oikein hyvin!

Lue lisää aiheesta:

Finlex

Vuosilomaopas