16.05.2019 11.00

Miten kesäloma kertyy ja milloin lomille kannattaa lähteä?

Katseet kohti kesää ja kesälomaa, vai mitä? Vaikka tilanne onkin nyt hiukan poikkeuksellinen. On kuitenkin aika palautella mieliin, miten se kesäloman kertyminen taas menikään ja milloin on se otollisin hetki lomailla.

Perheellisen kannattaa kaivella kalenteria esille ja merkata myös milloin koulujen kesäloma alkaa, sillä sekin osuu vähän sinne sun tänne vuodesta riippuen. Kokosimme pienen ja tiiviin kesälomapaketin sinua varten, tutustu ja talleta takataskuusi!

(Päivitetty 16.5.2020)

Miten kesäloma määräytyy?

Vuosiloma, joka käsittää siis sekä kesäloman että talviloman, määräytyy työpäivien mukaan. Pääsääntöisesti lomaa kertyy 2,5 päivää per työkuukausi, mutta jos työsuhde on kestänyt alle vuoden, kertyy päiviä 2 per työssäolokuukausi.

Työssäolokuukaudeksi lasketaan sellainen kuukausi, jonka aikana työpäiviä on kertynyt 14. Työpäiviksi kelpaa vuosiloma, vanhempainvapaa kuten sairauslomapäivätkin. Jos työpäiviä ei kerry 14 kappaletta kuukaudessa työsopimuksen mukaan, lasketaan työssäolokuukausi työtuntien mukaan.

Kun työtunteja on kertynyt 35 h kuukaudessa, vastaa se jo kestoltaan lomanmääräytymiskuukausi. Vuosiloman kertyminen perustuu vuosilomalakiin.

Lomapäivien kertyminen eli lomanmääräytymisvuosi alkaa 1.4. ja päättyy 31.3. vuosittain, eli kesäloma 2020 on kertynyt ajalta 1.4.2019 - 31.3.2020. Kesälomakausi eli se aika, jolloin kesälomat pitäisi pitää, alkaa 2.5. ja päättyy 30.9.

Kesäloman määräytyminen on mahdollista sopia, mikäli työnantaja on joustava näistä ajoista voidaan poiketa. Lomien kertyminen on mahdollista laskea vuosiloma laskuria käyttämällä. Vuosiloma laskuri löytyy yleensä oman alan ammattiliiton sivuilta.

Kesälomarahan laskeminen on sekin jokavuotinen mysteeri, mikä kannattaa selvittää ennen kuin lomaa suunnittelee.

Milloin koulujen kesälomat alkavat?

Jos perheessä on pieniä ihmisiä, on varmasti jo jonkin aikaa kotona kaikuneet kysymykset “milloin kesäloma alkaa” ja “kuinka kauan kesäloma kestää”. Yleisesti koulujen kesälomat alkavat touko-kesäkuun vaihteessa eli kesäloma alkaa 2020 toukokuun viimeisenä lauantaina eli 30.5.

Koululaiset saavatkin Suomessa kirmailla lomalla harvinaisen pitkään, sillä opinahjoihin palataan vasta elokuun puolivälin tienoilla. Kesäloman pituus kouluissa vaihtelee hiukan paikkakuntakohtaisesti.

Esimerkiksi Turussa kouluihin palataan 12.8.2020, ja Helsingissä päivää myöhemmin 13.8.2020. Reilut pari kuukautta koululaiset ehtivät joka tapauksessa lomailla kesäaikaan.

Kesäloman päättyminen vaikuttaa seuraavaan lomaan eli syyslomaan. Koululaiset, jotka palaavat lomalta aikaisemmin, saavat viettää kokonaisen viikon syyslomalla. Muilla syysloma on vain pidennetty viikonloppu.

Heinäkuu on lämpimin, mutta sateisin kuukausi lomailuun

Tilastollisesti tarkastellen heinäkuu on sateisin kuukausi. Silti suurin osa meistä haluaa viettää kesälomat nimenomaan heinäkuussa. Hiukan lomalaisia lohduttanee tieto, että vaikka sadetta saadaan paljon, se tulee yleensä tiukkoina ja tehokkaina ukkoskuuroina eikä jatkuvana ripotteluna.

Ukkoskuurojen aikana saadaan suuri määrä sadetta kerralla lyhyessä ajassa. Ja ovathan kesäiset ukkoskuurot varsinkin lämpöisellä kelillä aika mukavia!

Sateissa ja sateissa on myös eroja. Ilmatieteenlaitos on koonnut sadepaketin, mistä löytyy muun muassa rankkasadeasteikko. Siihen kannattaa tutustua, kun suunnittelee kesäloman matkoja kotimaassa.

Tänä vuonna ulkomailla ei lomailla

Koska Suomen kesä on mitä on, kesäkuu on vilpakka ja heinäkuu sateinen, yhä useampi suomalainen on perinteisesti suunnannut ulkomaille kesälomalla.

Varsinkin kolean alkukesän jälkeen monelle on maistunut reissu aurinkoon ja lämpöön viimeistään elokuun nurkilla.

Perinteisiä suomalaisten suosikkikohteita ovat olleet Rantapallon mukaan Kreikka ja Espanja, mutta uutena suosikkina listoille on noussut kaunis Kroatia. Sen kaverina edullisena lomakohteena nousee myös Bulgaria. Ehkä pääsemme näihin kohteisiin jälleen ensi kesänä!

Mutta koska tänä vuonna ei juuri pääse lentämään lämpöiseen, on otettava kaikki irti Suomen kesästä. Heinäkuun puolesta lomakuukautena puhuu myös se, että monet Suomen lomakohteista, hotelleista ja muista aktiviteeteista avaa ovensa vasta heinäkuussa. Toki esimerkiksi vuokramökeille ja telttailemaan pääsee koko kesän, sillä leirintäalueita ei ole suljettu eikä vuokramökkeilyä rajoitettu.

Vuorkamökit voivat olla hiukan hintavia, mutta reissuun saa lisää puhtia, kun hakee pikalainaa, jonka saa käyttöön heti.

Vinkkejä kesäloman viettoon

Suomalaisilla on tapana ahtaa kesälomaan hirvittävästi odotuksia ja tavoitteita. On remontoitava mökki täysin, kierrettävä kaikki Suomen puuhapuistot, sukuloitava Lapista Helsinkiin ja matkustettava rantalomalle. Stressi on huipussaan siis jo ennen kuin yhtään lomapäivää on edes aloitettu. Muutama stressiä poistava vinkki voisi helpottaa tilannetta:

1. Muista, että kesäloma on lomaa Loma on nimenomaan sitä, että voi käyttää ajan juuri siihen, mitä haluaa tehdä. Ei siihen, mitä pitää tehdä. Toisille loma on reissaamista, mutta on ihan sallittua ja hyväksyttyä viettää loma vain lekotellen. Yhdessä vietetty aika on kuitenkin se, mitä meistä varmasti jokainen kaipaa.

2. Suunnitelkaa loma yhdessä Jos kuitenkin tavoitteena on reissata ja puuhata, on hyvä suunnitella menot yhdessä koko perheen kesken. Fiksun kompromissin tekemällä kaikki pääsevät nauttimaan kesän parhaista puolista. Älä ahda kalenteria liian täyteen, ettet ole loman loputtua väsyneempi kuin sen alkaessa.

3. Tee budjetti Kukapa haluaisi miettiä raha-asioita lomalla? Ei kukaan. Kesän budjetti kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin, tietenkin samalla, kun suunnittelee loman kalenteria. Näin ei tule yllätyksiä eikä joudu luopumaan jo luvatuista kesäseikkailuista.

Ja kaikissa kesämenoissa voi tietenkin ottaa hiukan apuja Vipistä. Jos budjettiin jää vaje, pikavippi on apuna 24/7 myös kesällä!

Hae kesälomabudjettiin joustoa