20.02.2023 13.45

Korkoa korolle - mistä on kyse?

Sijoittaminen on tällä hetkellä todella suosittua ja sijoittamiseen kannustetaan paljon muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Trendikkäät ilmiöt, kuten kryptovaluutat, kansainvälisten sijoituskohteiden helppo ostaminen netistä ja etenkin aiemmin halvalla saatavilla ollut lainaraha ovat kannustaneet suomalaisia sijoittamaan.

Sijoitushuumassa on kuitenkin se vaara, että mennään liikaa suositusten perässä, eikä ajatella kriittisesti omaa riskinottokykyä ja salkun sisältöä. Myöskään vivuttaminen eli lainalla sijoittaminen ei ole enää niin järkevää nyt, kun lainarahan hinta on noussut. Korkoa korolle ilmiö on kuitenkin edelleen paikkaansa pitävä ja sen vuoksi sijoittaminen yhä kannattaa!

Lue tästä postauksesta tarkemmin mitä tarkoittaa korkoa korolle!

Mikä on korkoa korolle ilmiö?

Albert Einstein kuvaili korkoa korolle ilmiön olevan maailman kahdeksas ihme. Niin mystinen ja kaikkivoiva se ei kuitenkaan ole vaan kyseessä on yksinkertainen taloustieteen lainalaisuus. Se on kuitenkin tärkeää ymmärtää myös silloin, kun vasta harkitsee sijoittamista, sillä se on se syy, miksi sijoittamisen aloittaminen heti kannattaa.

Käytännössä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa sitä, että kun rahaa säästetään sijoittamalla se johonkin kohteeseen, joka tuottaa voittoa, kasvaa sijoituksen pääoma joka vuosi. Rahoja ei siis kannata makuuttaa pankkitilillä vaan ne kannattaa aina pitää sellaisessa paikassa, josta niistä saa koron. Vaikka korko olisi pienikin, lisätään se pääomaan, joten seuraavan kauden alussa sijoituksesi summa on kasvanut ja suurempi summa kasvattaa itseään yhä kiihtyvässä tahdissa.

Sijoittamisesta sanotaan usein, että paras aika sijoittaa on nyt tai että se oli eilen. Korkoa korolle ilmiö selittää tämän, sillä eksponentiaalinen säästöjen kasvu pelaa suoraan sijoittajan pussiin. Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että pelkkää korkoa korolle ilmiötä ei kannata metsästää, sillä mitä korkeampi on sijoituksen korko, sitä suurempi on myös riski. Sijoita siis aina vain niin paljon ja niihin kohteisiin joihin sinun sijoittajana kannattaa!

Korkoa korolle kaava – kuinka se toimii?

Korkoa korolle kaava on tapa laskea se, kuinka paljon tiettyyn kohteeseen sijoittaminen kerryttää korkoa korolle tietyllä aikavälillä. Tätä varten on tehty niin sanottu korkoa korolle laskuri, joka laskee sen sinun puolestasi mikäli et koe, että Excelissä numeroiden pyöritteleminen on välttämättä sinua varten.

Otetaanpa esimerkkinä 1000 euron sijoitus, joka tehdään sellaiseen kohteeseen, jossa vuosikorko on 10%. Ensimmäisenä vuonna sijoitus tuottaa tuon vuosikoron verran eli 10% 1000 eurosta, joka on 100 €. Korko lisätään sijoituksen pääomaan eli sitä ei nosteta erikseen ulos. Näin ollen vuoden kaksi alussa pääoma on 1100 €.

Vuonna kaksi 1100 € sijoitus tuottaa taas 10%, joka ei ole enää 100 euroa vaan 110 €. Näin ollen vuoden kaksi lopussa pääoma on 1210 €. Tämä vaatii sen, että korkoa ei edelleenkään nosteta ulos vaan se uudelleen sijoitetaan samaan kohteeseen. Tätä jatketaan niin kauan, kuin sijoitushorisontti on ja kuten tästäkin esimerkistä huomataan, nousee maksettavan koron määrä joka vuosi, sillä pääoma on aina suurempi vaikka korkoprosentti pysyy samana.

Tärkeää on ymmärtää se, että tämä pitää paikkansa ainoastaan tilanteissa, joissa korko todella lisätään pääomaan, eikä sitä makseta esimerkiksi osinkona sijoittajan tilille. Rahastot ovatkin hyvä keino kasvattaa korkoa korolle.

Lue seuraavasta osiosta lisää siitä, kuinka korkoa korolle rahastoissa oikein toimii!

Miten korkoa korolle toimii rahastossa?

Korkoa korolle toimii kasvurahastoissa ei tuottorahastoissa. Tämä tulee huomioida silloin, kun sijoittamista aloitetaan ja rahastoja valitaan. Käytännössä erona on siis se, että kasvurahasto uudelleen sijoittaa koron rahaston sisällä, eikä esimerkiksi veroseuraamuksia tule ennen kuin rahastosta nostetaan rahaa. Tuottorahastot puolestaan maksavat tuoton henkilön pankkitilille.

Rahastossa korkoa korolle toimii hyvin, sillä vuosittain maksettava korko kasvattaa pääomaa eli rahastoon sijoitetun rahan määrää ja asiakas tienaa joka vuosi kaavan mukaan laskettavissa olevan suuremman summan rahaa. Rahaston valinnassa tulee kuitenkin huomioida sen kulut.

Usein pankeilla ja rahoituslaitoksilla on omia rahastoja, jotka toimivat sisäänheittotuotteina ja ovat edullisia tai täysin kuluttomia. Niissä korkoa korolle pääsee toteutumaan täysimääräisesti. Muissa rahastoissa sinun tulee vähentää vuosikorosta kulujen määrä. Koska vuosikorkoa ei voida sijoittamisessa ikinä pitää varmana, kannattaa valita mahdollisimman pienikuluisia rahastoja riskien vähentämiseksi!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon