Vuosi 2023 on aluillaan ja on aika suunnitella tulevaa vuotta. Uusi vuosi tuo aina mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös huolia, murheita ja muutoksia.
Mukavat asiat kuten tulevat lomat ja erilaiset tapahtumat saattavat hukkua huolen alle, sillä vuosi 2023 ei ala talouden kannalta kovinkaan iloisissa merkeissä. Hinnat ovat korkeita ja mikäli ne vielä nousevat, mutkistuu arki entisestään.
Tässä artikkelissa katsomme hieman kohti tulevaa ja jaamme viisi parasta talousvinkkiä vuodelle 2023!
Jotta voimme suunnitella vuoden 2023 rahankäyttöä ja taloutta laajemminkin, tulee meidän ensin ymmärtää se, mitä vuodelta 2023 odotetaan. Tärkeää on tiedostaa se, että vuosi 2023 on harvinaisen vaikea ennustettava yleisen talouskasvun kannalta, sillä ne seikat, jotka johtivat tukalaan taloustilanteeseen eli esimerkiksi Ukrainan sota ja koronapandemia eivät ole vieläkään täysin ohi. Talouden heikentymistä pyritään kuitenkin kontrolloimaan hallituksen ja esimerkiksi Euroopan keskuspankin puolesta.
Taloudelliset odotukset vuodelle 2023 tuovat mukanaan epävarmuutta, sillä uusi sote ja tulevan uuden hallituksen kokoonpano ja politiikka vaikuttavat suomalaisten elämään. Yleisesti ottaen voimme kuitenkin odottaa hintojen nousun pysähtymistä ja hintojen tasaantumista tämän hetken tasolle. Työmarkkinoihin ei liity erityistä uhkaa eli työpaikkoja pitäisi olla läpi vuoden, mutta toki tehostaminen ja muut asiat tuovat murrosta työelämäänkin. Kaikkeen tulee siis olla varautunut!
Vuosi 2023 alkaa siis synkissä merkeissä ja talvella sähkölaskut voivat olla korkeita. Kesän huvituksiin ei välttämättä riitä entiseen tapaan rahaa, mutta yhtä kaikki järkevällä suunnittelulla kesästä ja lomasta saa kuitenkin kaiken irti. Tärkeintä on pysyä rehellisenä ja kuluttaa maltilla ja oman talouden rajat tuntien. Näin vuodesta selviää läpi kunnialla, eikä ehdi esimerkiksi ylivelkaantua.
Nappaa tästä osiosta muutamia talousvinkkejä vuodelle 2023!
Vinkki 1: Budjetoi huolella
Budjetointi eli omien menojen ja tulojen suunnittelu etukäteen kannattaa! Tekemällä taulukon, johon kirjaa kuukauden tulossa olevat laskut ja arvioi esimerkiksi ruoka- ja muut kulut saa hyvän kuvan siitä, paljonko rahaa jää niin sanotusti ylimääräiseen.
Usein käytämme rahaa huomaamattamme sellaisiin asioihin, jotka ovat turhia. Näitä saattavat olla esimerkiksi käyttämätön suoratoistopalvelu tai kuntosalijäsenyys. Saatamme myös usein tilata ruokaa kotiin sen sijaan, että tekisimme sitä itse ja säästäisimme merkittävän summan. Budjetin tekeminen auttaa löytämään nämä ongelmapaikat hyvissä ajoin ja puuttumaan niihin.
Kirjaamalla toteutuneet kulut ylös tiedät myös tarkalleen sen, mistä säästää, mikäli yllättäviä kuluja tulee tai hintojen nousu rokottaa taloutta entisestään.
Vinkki 2: Älä anna inflaation syödä rahojasi
Inflaatio on tällä hetkellä keskiarvoa korkeampaa ja vuoden 2023 tasoa on tällä hetkellä vielä mahdotonta varmasti ennustaa. Inflaatiolla onkin taipumus syödä tilillä olevat rahat, sillä samalla rahalla saa vaikkapa vuoden päästä vähemmän kuin silloin, kun raha tilille talletettiin.
Pienennä siis inflaation vaikutusta ja mikäli sinulla on esimerkiksi puskurirahasto tililläsi harkitse sen sijoittamista. Näin saat korkoa, joka auttaa vähentämään inflaation vaikutusta. Valitse sijoituskohde kuitenkin huolella ja oman riskitasosi mukaan ja varmistu siitä, että ainakin osa rahasta on nostettavissa nopealla aikataululla mikäli tarve.
Vinkki 3: Aloita palkkaneuvottelut
Milloin sait viimeksi palkankorotuksen? Nyt kun kulut kasvavat, voisi olla hyvä aika aloittaa palkkaneuvottelut. Osa työpaikoista nostaa palkkaa indeksikorotuksina, kun taas osassa palkan suuruus on puhtaasti neuvottelukysymys. Voitkin pyytää palkkasi tarkistusta esimerkiksi inflaatioon vedoten. Yrittäjän nostavat niin ikään hintojaan, joten olisi reilua, että osa hintojen noususta heijastuu myös työntekijöiden palkkaan. Mikäli rahaa ei ala kuulua, saattaa työpaikan vaihto tulla ajankohtaiseksi.
Vinkki 4: Kasvata tulotasoasi
Mikäli kuluja ei voi karsia, jää ainoaksi vaihtoehdoksi tulojen kasvatus. Harkitse siis lisätulojen hankintaa jollain arkeesi sopivalla tavalla. Onko sinulla jotain, missä olet hyvä ja minkä voisi muuttaa lisätuloiksi? Varmistu kuitenkin ennen töiden aloitusta siitä, että et riko esimerkiksi työsopimuksesi kilpailijaehtoa ja pyydät mahdollisesti vaadittavat sivutyöluvan.
Vinkki 5: Säästä
Säästäminen saattaa kuulostaa huonolta idealta silloin, kun kulut ovat muutenkin kasvussa. Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että emme tiedä mitä taloudessa tulevaisuudessa tapahtuu. 2-3 kuukauden puskurin kerryttäminen tai säilyttäminen onkin yhä edelleen ajankohtainen talousvinkki. Pyri siis pitämään rahaa myös säästössä ja karsi mieluummin kuluistasi. Näin varmistat sen, ettei ongelmia tule mikäli jäät vaikkapa työttömäksi tai sairastut.