Kilpailutus on erittäin trendikäs sana, josta kuulee puhuttavan erittäin paljon. Kilpailuttaa tulisi kaikki ja koko ajan, sillä kilpailutuksen sanotaan olevan nykyaikaa, eikä lojaalius enää kannata.
Vaihtamalla paranee, mutta kuinka paljon kilpailutuksella voi oikeasti säästää? Mitä voi kilpailuttaa ja paljon säästää esimerkiksi vakuutuksen, sähkön, asuntolainan tai puhelinliittymän kilpailutuksella? Lue tämä postaus ja kuulet!
Kilpailutus tarkoittaa sitä, että pyydetään tarjous useammasta paikasta ja valitaan näistä paras. Paras tarkoittaa usein edullisinta, mutta ei välttämättä ja kaikissa tilanteissa, sillä usein sopimukseen liittyy muitakin tärkeitä ehtoja kuin vain hinta. Paras sopimus onkin se, joka on hinta-laatusuhteeltaan paras ja se tulisi löytää ja valita kilpailutuksen perusteella.
Mutta mitä kaikkea voi kilpailuttaa ja kuinka se käy? Ensimmäiseksi mieleen tulee varmasti syksyn hittituote eli sähkösopimus ja niiden kilpailuttaminen. Sähkösopimuksia on eri tyyppisiä ja kilpailutuksella voi vaihtaa sopimustyyppiä tai sähköyhtiötä sen mukaan, mikä itselle on edullisin. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa, mutta määräaikainen sopimus kestää yleensä kaksi vuotta ja sitä ei voi purkaa ilman sopimussakkoa.
Lisäksi voi kilpailuttaa vakuutukset, sillä Suomessa on useita vakuutusyhtiöitä, jotka tarjoavat samantyyppisiä vakuutuksia. Vakuutusten kilpailutus on järkevää, mutta vaatii hieman enemmän perehtymistä, sillä vakuutusehdot saattavat estää tiettyjen korvausten saannin. Et voi ottaa uutta vakuutusta esimerkiksi sellaiseen sairauteen, joka on jo todettu. Kodin ja vaikkapa auton vakuutuksen voi kilpailuttaa niin usein kun sopimusehdot sallivat.
Puhelinliittymän kilpailutus kannatta tehdä aina silloin, kun vanha tarjous on päättymässä ja hinta nousemassa. Pyytämällä sopimuksen useammasta paikasta ja vaihtamalla palveluntarjoajaa saa usein myös oman yhtiön reagoimaan vastatarjouksella. Voitkin kilpailuttaa niin usein kuin haluat paitsi silloin, kun olet tehnyt määräaikaisen sopimuksen.
Lainojen kilpailutus kannattaa tehdä niitä ottaessa, mutta toki lainan voi jollain tavalla kilpailuttaa myös silloin, kun se on jo otettu. Opinto-, asunto- ja kulutusluottojen kilpailutus kannattaa, sillä näin saat parhaan hinnan ja muut ehdot!
Se, kuinka sopimukset kannattaa kilpailuttaa, riippuu sopimuksesta. Esimerkiksi lainojen kilpailutus onnistuu opintolainan kohdalla vertailemalla tarjotut korot netissä. Asuntolainoihin tulee pyytää tarjous samoin kuin kulutusluottoihin, sillä vain niin saat tietää, paljonko korkoa sinun lainaasi tulisi. Sähköt on helppo kilpailuttaa netin kilpailutuskoneissa, kun taas puhelinliittymiin kannattaa pyytää tarjous. Vakuutusten kilpailutus onnistuu netin tiedon perusteella, mutta saatat saada esimerkiksi hyvän pakettihinnan pyytämällä tarjouksen.
Positiivista on se, että hyvin harva kilpailutus vaatii soiton tai käynnin paikan päällä, sillä jopa tarjouspyynnöt käsitellään usein automaattisesti ja ne voidaan tehdä netin välityksellä. Näin ollen onkin helppoa nähdä se hyöty, minkä kilpailutuksesta rahallisesti saa vaikka se viekin aikaa.
Suurimman hyödyn rahallisesti saa yleensä asuntolainan kilpailutuksesta, sillä se on kallis ja pitkäaikainen hankinta. Kuitenkin kilpailuttamalla myös muut sopimukset saa kuukausimaksuja helposti alaspäin ja tämä helpottaa taloudenhallintaa. Hyvä vakuutus on niin ikään tärkeä, sillä mikäli valitset halvimman, saatat pettyä siinä vaiheessa kun jotain tapahtuu. Kokonaisuus siis ratkaisee.
Vaihtamisesta voi olla myös haittaa, sillä tällöin saatat menettää lojaalin asiakkaan edut tai esimerkiksi keskittämisedut tai bonukset. Vakuutusten kohdalla riskinä on myös se, että vanha vakuutus saattaa korvata jonkin sairauden hoidon, joka ilmeni vakuutuksen ottamisen jälkeen. Uusi vakuutus ei sitä enää korvaa ja näin kilpailutus ei kannata mikäli vaikkapa lääkekulut ovat korkeat.
Keskittämällä lainat ja vakuutukset yhteen paikkaan saattaa saada keskitysetuja, kuten pankin omia bonuksia tai vaikkapa paremman vakuutuspaketin. Yhteishinta saattaakin jäädä pienemmäksi kuin se olisi tilanteessa, jossa ei olla keskitetty. Tämä saattaa koskea vaikkapa vakuutuspaketteja, joissa on auton vakuutukset ja kotivakuutus. Asuntolaina saattaa kaiken lisäksi kasvattaa bonussaldoa, jota voi käyttää näiden vakuutusten maksuun.
Yleisesti ottaen kilpailutus kuitenkin kannattaa ja se kannattaa eniten siinä vaiheessa, kun palvelua otetaan ensimmäistä kertaa tai sen hinta nousee yllättäen. Emme voi koskaan tietää milloin vaikkapa vakuutuksen hinta tai lainan korko nousee, joten sopimusten tekeminen on aina tietynlaista arpapeliä. Sähkösopimuksen tai puhelinliittymän kilpailutus on kuitenkin paljon helpompi juttu!