04.05.2021 10.00

Miten se lomaraha taas laskettiinkaan?

Lomaraha, lomaltapaluuraha eli se mukava lisä, joka maksetaan suomalaiselle työntekijälle kesällä ja loma-aikaan. Joka vuosi mietimme, miten se lomaraha taas laskettiinkaan ja koska se maksetaan.

Lomaraha ei suinkaan ole lakisääteinen lisä, vaan se itse asiassa perustuu kunkin työpaikan käytäntöön ja sopimuksiin. Se on kuitenkin niin yleinen, että moni suomalainen työntekijä pitää sitä lakisääteisenä työnantajan velvoitteena. Moni työehtosopimus takaa lomarahan maksamisen sen piiriin kuuluville työntekijöille. Se, mihin kaikilla työntekijöillä on oikeus, on loma-ajan palkka.

(Päivitetty 4.5.2021)

Img

Miten lomaraha lasketaan ja milloin se maksetaan?

Näin kesälomakauden tai muun pidemmän loman kynnyksellä moni suomalainen tulee tasaisesti joka vuosi miettineeksi lomarahan määrää. Miten lomaraha lasketaan ja milloin se maksetaan? Laskukaavan voi antaa suoralta kädeltä, mutta lomarahan maksamisen ajankohta on työpaikan käytännöstä riippuvainen.

Kuukausipalkkalaisen lomaraha on helpohko laskea. Yksinkertaisuudessaan se on puolet loma-ajan palkasta. Jos olet kuukauden lomalla, on lomarahasi puolet kuukauden aikana maksettavasta loma-ajan palkastasi.

Yksinkertaisesti:

  • palkka 3000 €

  • lomaraha puolet palkasta 3000/2 = 1500 €

  • loma-ajan kokonaispalkka 3000+1500 = 4500 €

  • verot

Lomarahan maksaminen voidaan suorittaa sopimuksen mukaisesti eli periaatteessa työpaikalla voidaan sopia vapaasti lomarahan maksuajankohta. Vanhahtava käytäntö on puhua lomaltapaluurahasta, jota maksettiin työntekijöille näiden palatessa lomiltaan.

Työnantaja halusi varmistaa että työntekijät todella palaavat töihin. Tässä tapauksessa saattoi olla myös ehto, jonka mukaan lomaltapaluuraha maksettiin vain, jos työntekijä palasi suoraan ja lakkoilematta töihinsä. Nykyään tosiaan lomaraha on vakiintuneempi termi tälle lisärahalle. Lomarahat voi joissain työpaikoissa myös muuntaa lomapäiviksi, eli muuttaa rahan ajaksi.

Kiky eli kilpailukykyuudistus on joissakin työpaikoissa leikannut työntekijöille maksettavia lomarahoja 30 % viime vuonna ja leikkaa niitä vielä tänäkin vuonna. Se on tuntuva summa varsinkin pienipalkkaisten kukkarossa ja vaikuttaa monen lomasuunnitelmiin näköpiirissä jo siintävänä kesänä. Mutta onneksi leikkaukset eivät jatku enää kuluvan vuoden jälkeen.

Img

Lomaraha vai lomakorvaus?

Lomakorvaus on myös monelle tuttu termi, mutta sitä ei parane sekoittaa lomarahaan. Lomakorvaus maksetaan menetetyistä lomapäivistä. Se siis maksetaan jos ei syystä tai toisesta ehdi / pysty pitää sitä lomaa, mitä työaikana on kertynyt. Jos esimerkiksi irtisanoutuu työstään pitämättä lomiaan, on oikeutettu lomakorvaukseen.

Lomakorvaus kuuluu myös kesätyöntekijälle. Kesälomatyöntekijä harvemmin pitää loma-aikaan varsinaista lomaa, joten pitämättömät lomapäivät maksetaan rahana työrupeaman päätyttyä. Sitä ei lasketa peruspalkan osaksi, vaan sen pitäisi näkyä erillisenä rivinä palkkatodistuksessa.

Moni suomalainen lomailija käyttää lomarahansa sen nimen mukaisesti lomailuun. Suomalainen lomabudjetti on vuosi vuodelta pienentynyt monen satsatessa enemmän oleiluun kotosalla, mökkeilyyn tai kotiseutumatkailuun. Lomabudjettia voi kasvattaa esimerkiksi edullisella pikavipillä, jolloin lomaa voi viettää omaa kotisohvaa eksoottisimmissa maisemissa.

Kauniista kesäpäivistä nautitaan sellaisina kuin ne ovat, syödään hyvin ja vietetään aikaa ulkona, kun kerrankin säät sallivat. Tähän monen suomalaisen lomarahat riittävät oikein hyvin!

Lue lisää aiheesta:

Finlex

Vuosilomaopas

Hae Vippi avuksi loman suunnitteluun