19.07.2019 13.35

Mihin sitä rahaa kannattaa oikein käyttää?

Rahankäyttö ja sen hallitseminen järkevässä tasapainossa on yksi aikuisuuden suurimmista haasteista. Kaikki, mikä tulee, ei voi mennä viheltäen, sillä pakollisiin menoihin ja yllätyksiin on varauduttava.

Jotta voi säilyttää jonkinlaisen rentouden arjessa siten, ettei rahankäyttö sen pahemmin stressaa eikä muutu holtittomaksi, on hyvä miettiä, mihin ja missä suhteessa rahaa kannattaa käyttää. Välillä nimittäin on ihan hyvä ottaa vähän rennommin ja hemmotella itseään ja läheisiään. Ja se onnistuu jos rahankäyttö on hallinnassa.

Itsestään selvää lienee, että arjen pakollisiin menoihin rahaa kuluu, mutta tähän kokosimme muutaman vinkin fiksuista rahankäytön kohteista sekä muutaman säästövinkin.

1. Säästäminen

Tietenkin osan tilille tulevasta rahasta kannattaa laittaa säästöön, mikäli se vain on mahdollista. Ei kuitenkaan kannata tehdä säästämisestä pikajuoksua vaan ajatella se maratonina: hitaastikin hyvä tulee eikä tule haukattua liian kunnianhimoista pottia. Säädä automaattinen siirto 20 - 50 € käyttötililtä pankkitilille ja siirrä lisäksi irtoava ylimääräinen. Muutamassa vuodessa ilman verta, kyyneleitä ja hikeä on mukava potti koossa.

2. Asunnon ostaminen

Rahankäyttö asunnon ostamiseen on samalla sekä tulevaisuuden turvaamista, säästämistä että sijoittamista. Moni pitää asunnon ostamista nimenomaan sijoituksena, sillä hyvin valittu asunto on erinomainen rahantienaamiskeino. Toisaalta oman asunnon ostaminen säästää pidemmän päälle asumiskuluissa, sillä vastikkeet ovat yleensä pienemmät kuin vuokrakulut. Nykyään on myös suosiossa asuntoihin sijoittaminen eli ostetaan kehno kuntoinen asunto edullisesti, remontoidaan se ja myydään mukavalla voitolla.

3. Sijoittaminen

Ennen kuin käyttää rahaa sijoittamiseen, kannattaa tietenkin hiukan opiskella sijoituskohteista. Sijoituksissa voi olla se riski, että menettääkin sijoittamansa rahat, mikäli pelaa riskisijoituksilla. Esimerkiksi rahastosijoittaminen on helppo ja turvallinen tapa. Jos heti kättelyssä ei löydy rahoitusta sijoittamiseen, ei ole aivan tavatonta käyttää lainaa apuna sijoitussalkun luomiseen.

4. Kestävien tavaroiden ostaminen

Luksustuotteiden ostamista moni vieroksuu, mutta rahankäyttö-näkökulmasta ne eivät ole ollenkaan hullumpi käyttökohde. Monilla merkkituotteilla nimittäin on erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo. Moni kalliimpi tuote on myös merkittävästi kestävämpi kuin halvempi vaihtoehto.

5. Laatuajan “ostaminen”

Rahankäyttö omaan hyvinvointiin on yksi parhaimmista käyttötavoista. Itselleen ajan ostaminen tavalla tai toisella lataa akkuja, mitä taas ei voi rahassa edes mitata. Jo lyhyt irtiotto arjesta tai yhteinen aika perheen kanssa esimerkiksi hyvässä ravintolassa tai huvipuistossa ovat rahankäytön arvoisia.

6. Itsensä hemmottelu ja rahan käyttäminen

Edelliseen liittyen rahaa voi käyttää itsensä hemmotteluun monella tapaa. Jos raha ja hyvä mieli aina liittyvät toisiinsa, kannattaa miettiä, mitä voisi tehdä toisin, sillä aina raha ei ole kaiken edellytys. Kuitenkin toisinaan itsensä palkitseminen esimerkiksi unelmamatkan toteuttamisella tai hankkimalla kauan haikailtu tavara on todellakin on käytetyn rahan arvoista.

Säästä näissä rahan käyttökohteissa

Mihin rahaa ei kannata käyttää? Maailma on pullollaan mahdollisuuksia käyttää rahaa älyttömästi ja älyttömiin kohteisiin. Arkinen klisee on, että pienistä puroista koostuu valtava virta, joka tyhjentää tilin nopeasti ilman, että edes huomaan, mihin raha menee.

Omia rahankäyttö- ja kulutustottumuksia on hyvä seurailla edes muutaman kerran vuodessa tarkemmalla kammalla ja excelin kanssa. Näin huomaa helposti kuinka paljon tulee törsättyä kertakäyttöhuvituksiin, joista ei jää edes muistijälkeä.

Esimerkiksi 4 take away -kahvia viikossa 4 € kappale ja joka viikko ostettuna tekee vuodessa reippaat 768 €… Jos sama summa olisi käytetty vaikka matkaan, kuinka kauas sillä pääsisi?

Hae Vippi avuksi kaikkii rahan käyttökohteisiin