10.06.2019 16.34

Miten aloittaa säästäminen? Aloita näillä vinkeillä!

Rahan säästäminen on todennäköisesti yksi haastavimmista tavoitteista, joita ihminen voi itselleen asettaa. Peruspalkansaaja tuppaa usein säätämään menonsa tulojen mukaan, joten säästöön ei helposti jää lanttiakaan.

Säästäminen on kuitenkin palkitsevaa ja tuo turvaa arkeen. Pienet kolaukset eivät kaada maailmaa, kun on olemassa vararahasto, johon tukeutua. Vaan miten aloittaa säästäminen? Meillä on siihen sinulle muutama pieni vinkki.

Rahan säästäminen alkaa tavoitteesta

On vaikea motivoida itseään rahan säästämiseen, jos ei aseta itselleen tavoitteita. Tavoite voi olla joko säästämisen kohde tai voi haastaa itsensä säästämään tietyn summan tietyssä ajassa. Kun horisontissa siintää maali, on helpompi aloittaa säästäminen ja pitää se myös yllä.

Liian kovat tavoitteet lannistavat aloittelevan säästäjän heti kättelyssä. Vähän samaan tapaan kuin laihduttajankin. Realistiset tavoitteet, ja ennen kaikkea niihin pääseminen, motivoivat jatkamaan silloinkin kun on menoista, tai kiloista, nipistäminen on vaikeampaa.

Toinen säästämiseen olennaisesti liittyvä tietoinen asia on kulujen karsiminen. Sen ei tarvitse olla nihkeää kaikesta luopumista ja rangaistuksenomaista askeesia, vaan menojen realisointia ja ajoittamista. Kannattaako joku ostos maksaa kerralla vai onko osissa maksaminen kuitenkin säästämisen kannalta järkevämpää?

Oman itsensä kanssa voi harjoitella vuoropuhelua “Tarvitsenko todella tämän 5 € artesaanikahvin?” “Tekeekö tämä käsilaukku minut todella onnelliseksi vai jääkö se kaappiin, kuten 4 - 5 edeltäjäänsä?”

Omat maneerit on hyvä rehellisesti tunnustaa itselleen. Jos tietää, että synkkiin aatoksiin tai vaikeisiin tilanteisiin hakee helposti lohtua ostoksia tekemällä, on opeteltava uusi tapa käsitellä asioita. Älä lähde kävelylle kauppakeskukseen vaan luontoon tai ulkona syömisen sijaan voi hemmotella itseään itse kokatulla aterialla.

Pieniä asioita, niistä on helppo aloittaa säästäminen!

Miksi kannattaa säästää?

Suomalaisten kotitalouksien tekemien talletusten mediaani on 5000 €, mutta säästöt ovat jakautuneet siten, että suurinta osaa pitää hallussaan varakkain väestö. Suosituimpana säästämisen muotona suomalaiset suosivat edelleen tilisäästämistä eli säästötileille talletetaan se, mikä pystytään siirtämään sivuun.

Miksi sitten rahan säästäminen kannattaa? Sanotaan, että muutaman kuukauden palkka pitäisi aina olla tallessa, jotta mikäli jää esimerkiksi työttömäksi, jää aikaa saada asiat kuntoon ennen kuin tili on kuiva. Näin ei joudu luopumaan ainakaan heti mistään suuresta ja maailmaa mullistavasta.

Säästäminen kannattaa myös vapauden vuoksi. Kun rahaa on säästöstä, on mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Hankinnat, reissut ynnä muut pienet arjen piristykset onnistuvat jopa hetken mielijohteesta. Toki kohtuullisuuden rajoissa, jotta säästöt eivät valu heti ensimmäiseen päähänpistoon.

Säästäminen keventää velkataakkaa. Suurimmalla osalla on luottokortti tai muu laina, jolla tekee silloin tällöin hankintoja ja jonka maksaminen hiukan kirpaisee kukkaroa. Kun säästää hankintojen kustannuksista osan, saa velkataakkaansa kevennettyä mukavasti. Tai voi maksaa kerralla pois kauan roikkuneen lainan.

Säästäminen tuo myös turvaa. On se sitten vanhojen tai pahojen päivien varalle, elämä on kevyempää, kun jokaista senttiä ei tarvitse miettiä.

Hae joustoluotto ja nosta vain sen verran kuin tarvitset