14.12.2021 14.35

Näin nautit stressittömästä joulusta! – 5 vinkkiä!

Joulu on rauhoittumisen aikaa, jota vietetään sellaisessa porukassa, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Osa viettää joulua perheen kanssa, osa jakaa sen suvun tai ystävien kanssa ja osa päättää tai päätyy viettämään joulua yksin. Kaikki tavat viettää ovat oikeita, kunhan joulunvietto tuntuu itsestä hyvältä.

Jouluna halutaan usein rauhoittua, levätä ja kerätä energiaa uutta vuotta varten nauttimalla hyvästä ruoasta ja juomasta parhaassa seurassa. Joulun ruokailu ja jouluisen tunnelman luominen eli toisin sanoen joulun täydellinen onnistuminen vaativat kuitenkin työtä. Lataamme usein jouluaatolle niin suuret odotukset, että päivä menee kokatessa ja siivotessa ja pinna on kireällä. Ostosten teko ihmisiä pursuavissa kaupoissa ja vastoinkäymiset joulun alla ovat omiaan tuomaan stressiä.

Joulun soisi kuitenkin olevan stressitön ja mukava kokemus. Lue tämä postaus ja nappaa viisi parasta vinkkiä stressittömään joulun viettoon tänä vuonna!

Osta joululahjat etukäteen

Joululahjat ovat joulun alla se suurin yksittäinen kuluerä ja isoin stressin aihe. Joululahjojen ei kuitenkaan tulisi olla stressaavia, sillä lahjan antamisessa parasta on saajan ilo, eikä se, että lahja on kallein, uusin tai pramein. Joululahjaperinnettä kannattaakin miettiä kriittisesti ja arvioida sitä, kannattaako perinnettä jatkaa jos se tuottaa stressiä. Voit ottaa asian puheeksi perhepiirissä ja ehkä toisilla on samanlaisia ajatuksia!

Mikäli nautit kuitenkin joululahjojen annosta tai sinulla on pieniä lapsia, on lahjojen antaminen mukavaa. Niiden hankintaan liittyvää stressiä voit vähentää tekemällä lahjalistat hyvissä ajoin sen perusteella, mitä kukakin saaja vuoden aikana toivoo. Kirjaa ylös kaikki saajat ja muutama lahjaidea per saaja ja nappaa paketit pukinkonttiin alennuksista tai kaupan hyllyltä jo hyvissä ajoin. Saatat näin saada saman lahjan edullisemmin, mutta ennen kaikkea vältyt siltä, että sinun tulee juosta kaupoissa viimeisellä hetkellä paniikinomaisessa tunnelmassa.

Joululahjat ovat kalliita, jos lahjoja tulee ostaa paljon tai paketteihin paketoi jotain hinnakasta. Voitkin yrittää vähentää joulun talousvaikutusta hyödyntämällä esimerkiksi jokin, kulutusluotto, jonka avulla saat lainaa heti tilillesi. Luotoissa, luottokorttilaskuissa ja muissa rahoitusvälineissä on kuitenkin se, että sinun tulee tehdä mahdollisimman tehokas takaisinmaksusuunnitelma!

Yksinkertaista jouluruoka

Syöminen on osa joulua ja joulun perinteitä, sitä ei voi kiistää. Kannattaa kuitenkin tarkastella perheen joulupöytää kriittisesti, sillä yksinkertaistamalla pöydän antimet vähennät stressiä ja säästät rahaa!

Keskity niihin ruokiin, joita teillä aidosti syödään! Jos kukaan ei syö esimerkiksi lanttulaatikkoa, ei sen tekemiseen kannata käyttää aikaa tai rahaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä myöskään itse, vaan kaupan puolivalmiit tai valmiit ruoat ovat hyvä vaihtoehto! Hyödynnä myös pakastus ja tee ruokia etukäteen.

Tee ruokaostokset hyvissä ajoin

Tee joulun ruokaostoksia hyvissä ajoin pitkin joulukuuta, sillä osa ruokatarvikkeista säilyy pitkäänkin. Hyödynnä myös kaupan kuljetuspalvelu, sillä sen avulla vältyt aatonajan kauppastressiltä kokonaan. Huomioi kuitenkin se, että toimitusajat voivat olla joulun aikaan pidempiä kuin muulloin!

Ennakoi myös ostosten suhteen! Kirjoita kattava lista tarvittavista tarvikkeista ja pidä huoli, että kaikki on ostettu jo ennen aattoa. Näin vältät viime hetken paniikkikauppareissut. Ja muista, että joulu tulee vaikka pöydästä puuttuisikin jotain, sillä kyseessä ei ole pelkkä kulutusjuhla!

Jaa jouluperinteet

Jouluperinteitä on paljon, sillä vaikkapa parisuhteessa kumpikin osapuoli tuo omansa ja usein perinteiden lista kasvaa ja kasvaa ja suoritamme niitä. Mieti kuitenkin onko joulun perinteitä liikaa yhdelle päivälle tai voisiko niitä vaikkapa jakaa pidemmälle aikavälille?

Jos käytte joulukirkossa, hautausmaalla, saunassa, koristelette kuusen, paistatte pipareita, leivotte joulutorttuja, katsotte joulurauhan julistuksen, valmistatte jouluruuan ja avaatte oven joulupukille lahjoineen, saattaa siinä rauhallisinkin ihminen hermostua. Valitse siis tärkeimmät perinteet ja pudota turhat pois tai jaa ne useammalle päivälle! Perinteitä saa myös uudistaa ja muuttaa!

Keskity olennaiseen!

Keskity siihen mikä on joulussa tärkeintä! Joulu ei ole pelkkää suorittamista vaan olisi hyvä ottaa aikaa nauttimiseen ja yhdessäoloon pitkin päivää. Joulun läpi suorittaminen ja kiirehtiminen ja kaikesta huolehtiminen on raskasta. Tehkää joulu yhdessä! Jaa tehtäviä ja pyydä apua, sillä joulu ei ole pelkkä sooloesitys ja yhdessä kokkaaminen saattaa olla itse asiassa hauskaa! Joulu on kuitenkin pohjimmiltaan yhdessäolon aikaa!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon