12.02.2020 10.32

Näin rahoitat kodin hankinnat fiksusti

Jokaiseen kotiin on tehtävä isoja hankintoja ainakin silloin tällöin. Kodinkoneet on uusittava, lapset kasvavat ulos sängyistään ja televisiokin on hyvä päivittää ennen kuin se simahtaa. Mikä kaikkia asiat voi hankkia käytettynä? Entä riittävätkö säästöt, onko osamaksu uhka vai mahdollisuus vai onko vaivattomampaa maksaa ostokset lainalla?

Nettikirppisten yleistyessä on tullut tavallisemmaksi hankkia kodin tarpeistot käytettyinä. Käytettynä ostaminen säästää paitsi kukkaroa myös luontoa, mutta osa ainakin kodin suuremmista koneista kannattaa hankkia uutena. Uutena ostaminen on kuitenkin kallista, onneksi rahoitusvaihtoehtoja on kuitenkin useita. Esimerkiksi akuuttiin hankintaan voi olla paikallaan hakea pikavippi heti tilille ja maksaa nostettu luotto vaikka osissa.

Nämä voit huoletta ostaa käytettynä

Säästäjä ostaa mielellään asiat käytettyinä ja usein tämä onkin ihan hyvä ja fiksu taloudellinen päätös. On kuitenkin joitakin asioita, joissa ei kannata tinkiä. Näitä ovat esimerkiksi lasten autonistuimet, pyöräilykypärät, kannettavat tietokoneet tai patjat.

Käytetty esine voi näyttää päällepäin täysin virheettömältä, mutta mikäli se on kuitenkin ollut pitkään tai kovassa käytössä, se on saattanut menettää ominaisuuksia, jotka tekevät siitä turvallisen. Tämä pätee esimerkiksi kypäriin ja istuimiin, joihin kova isku tai pitkä käyttö on voinut tehdä tuhoja.

Mutta on esineitä ja kodinkoneita, jotka voi hankkia käytettynä. Laadukkaat ja klassiset huonekalut voi huoletta hankkia käytettyinä. Monet hankkivat esimerkiksi lasten huonekalut kirpputoreilta, sillä ne ovat käytössä vain muutaman vuoden ja säilyvät siten hyvässä kunnossa.

Käytettyjen tavaroiden liikkeistä voi tehdä design-huonekalulöytöjä, ja näihin kannattaa sijoittaa myös käytettynä. Ne todennäköisesti säilyvät käytössäsi vielä vuosia ja säilyttävät uudelleenmyyntiarvonsa.

Elektroniikkaa voi ostaa käytettynä ainakin harkiten. Puhelinvalmistaja tuuppaavat markkinoille tasaisesti uusia puhelinmalleja, joita ihmiset hamstraavat heti, vaikka vanhat laitteet vielä toimivat. Yleensä liikkeissä saa hyvityksen vanhasta puhelimesta, joten ne palaavat käytettyinä myyntiin hyvinkin lyhyellä kiertokululla.

Säästäminen, osamaksu vai laina?

Kärsivällinen hankkija vertailee hintoja ja odottaa alennusmyyntejä. Jos tietää, mitä aikoo hankkia, voi aloittaa säästämisen hyvissä ajoin ja odottaa hyviä hintoja.

Säästäjällä on hyvä olla säästösuunnitelma tehtynä, jotta rahankäyttö ei lipsu käsistä ja määränpää pysyy selvänä. Kun ajastaa tietyn summan siirtymään automaattisesti käyttötililtä säästöön, ei pian edes huomaa, että summa puuttuu tililtä.

Säästäminen on kuitenkin maratoni eikä pikajuoksu. Toisaalta kaikilla ei ole edes mahdollisuutta säästää systemaattisesti hankintojen varalle. Tällöin apuun tulevat muut maksutavat.

Osamaksu on maksuvaihtoehtona useimmissa verkkokaupoissa sekä esimerkiksi huonekalu- ja elektroniikkaliikkeissä. Osamaksu on houkutteleva vaihtoehto, sillä usein kuukausierät ovat pienet ja maksuaika pitkä. Kuukausierät ja maksuaika saattavat kuitenkin hämätä ostajaa, joka ei tule selvittäneeksi maksettavaksi tulevaa summaa.

Osamaksu on luotto siinä missä muutkin lainat. Maksettavaksi tulee usein sekä kauppahinta että korot ja kulut, joita voivat olla esimerkiksi kuukausittainen tilihoitokulu. Kauppaehdot on hyvä lukea tarkkaan läpi ja tarkistaa loppusumma.

Mikäli ei halua sitoa luottoa yhteen tiettyyn kauppaan ja sen osamaksuihin, voi rahoittaa hankinnat joustavammin lainalla, joka ei ole sidottu kulutushyödykkeisiin. Esimerkiksi Vipin lainoilla voit rahoittaa vaivattomasti suuret kertahankinnat tai joustavasti pienemmät toistuvat hankinnat.

Kun haet hankintojasi varten lainaa, voit vertailla hintoja ja tehdä hankinnat juuri niistä liikkeistä, joista löydät parhaimmat tarjoukset tai parhaimmat tuotteet. Lainalla voit rahoittaa myös akuutit hankinnat nopeasti etkä ole sidottu liikkeen tarjoamiin maksuvaihtoehtoihin.

Lainaa hakiessa kannattaa tarkkailla maksuehtoja, kuluja, korkoa sekä tarjottuja kuukausieriä. Esimerkiksi Vipin kulutusluotto tarjoaa sinulle jopa 5 kuukausierävaihtoehtoa. Sähköisen hakemuksen ansiosta voit hakea lainaa vaikka kaupan jonossa!

Hae lainaa kodin hankintoihin Vipiltä