31.10.2018 15.49

Kannattaako osamaksulla ostaminen koskaan?

Osamaksu on monelle hyvä ja kenties ainoa vaihtoehto isompiin kertahankintoihin, mutta kannattaako osamaksulla ostaminen koskaan?

Osamaksu on ymmärrettävästi houkutteleva vaihtoehto ja yhä useampi hankkii esimerkiksi kalliit tietokoneet osamaksulla. Osamaksulla maksaminen onkin todella yleistä, mutta se ei ole aina kannattava vaihtoehto.

Miten osamaksu toimii?

Osamaksu on maksutapa, jossa palvelu tai tuote maksetaan kauppiaalle ennaltasovituin lyhennyserin. Kauppiaat tarjoavat osamaksusopimuksia hanakasti, sillä se on usein kauppiaalle tuottoisampi myyntimuoto, mutta myös asiakkaat suosivat osamaksua yhä useammin.

Osamaksulla ostaminen on suosittua, sillä kuluttaja saa tuotteensa käyttöön heti - maksamatta siitä euroakaan ennen ensimmäistä kuukausierää. Osamaksusopimuksen pituus valitaan yleensä 6 - 36 kuukauden väliltä.

Seuraavassa hyödyllinen muistilista, kun harkitset osamaksulla ostamista.

1. Maksa vain yhtä kuukausierää

Sen sijaan, että ottaisit useammasta eri kaupasta tuotteita osamaksulla, niin osta mieluummin yhdellä osamaksulla enemmän.

Vaihtoehtoisesti voi olla järkevämpää hakea lainaa ja maksaa kuukausilyhennyksiä yhteen palveluun. Näin maksat vain yhden luottosopimuksen kustannuksia ja korkoja.

Hae edullista lainaa shoppailuun

2. Laske aina tuotteen lopullinen hinta

Osamaksulla maksaessa tuotteen lopullinen hinta saattaa jäädä hieman epäselväksi, kun ostoksesta maksaa kenties vain 20 euroa per kuukausi. Usein osamaksusopimukseen sisältyy kuitenkin laskutus- ja korkokuluja, jotka voivat nostaa tuotteen lopullista hintaa.

Moni hankkii esimerkiksi puhelimen osamaksulla, jolloin uuden lippulaivamallin lopullinen hinta voi nousta jopa useita satoja euroja korkeammaksi.

Mikäli osamaksun lopullinen kokonaishinta on sama - tai hyvin lähellä samaa kuin kertamaksulla maksettaessa, niin osamaksu voi olla kannattava vaihtoehto. Kysy siis aina ennen osamaksusopimuksen solmimista tuotteen lopullinen kokonaishinta.

3. Huomioi luoton todellinen vuosikorko

Osamaksusopimukset ovat usein todellisuudessa luottosopimuksia. Tällöin sopimuksessa juoksee myös todellinen vuosikorko, joka voi tulla luottosopimukseen tutustumattomalle yllätyksenä.

Kauppojen luottosopimusten läpikäyminen voi olla työlästä ja osamaksun loppusumman saattaa joutua usein laskemaan itse. Kauppiaalla on kuitenkin kuluttajasuojalain mukainen velvollisuus kertoa tuotteen kokonaishinta myös osamaksulla maksettaessa, joten muista pitää kiinni oikeuksistasi.

Osamaksun kustannukset nousevat sitä suuremmiksi mitä pienempiä kuukausieriä maksat siitä. Kannattaakin aina maksaa mahdollisimman suuria kuukausieriä, jolloin saat maksettua tuotteen kokonaissumman mahdollisimman nopeasti.

4. Osamaksu ja alennusmyynnit

Alennusmyynneistä ostetun tuotteen hinta voi nousta huomaamatta normaalihintaisen tuotteen tasolle osamaksuvaihtoehtoa käytettäessä. Etenkin elektroniikkaa hankitaan osamaksuilla ahkerasti, ja uusi puhelin osamaksulla on yksi yleisimmistä hankinnoista.

Toisaalta alennusmyynnit houkuttelevat kuluttajia kaupoille ja moni kauppa tarjoaa maksutapa-alennusta osamaksulla maksaessa. Ilmiö on yleinen etenkin Black Friday -shoppailupäivän yhteydessä.

Osamaksulla maksaminen voi siis olla joissain tapauksissa jopa halvempi tapa maksaa ostos.

Maksutavan valinnasta on mahdollista saada lisätietoa kuluttajaviraston sivuilta.

Hae lainaa nyt

Kirjaudu MySaldoon