26.02.2019 15.40

Tippauskulttuuri eri maissa - kuinka paljon kuuluu tipata?

Milloin tippaus on kohteliasta ja milloin se koetaan loukkaavaksi? Matkusteleva joutuu usein miettimään maan tapaa hotellissa, ravintolassa, kahvilassa ja taksissa.

Tippi on pääasiassa kiitos asiakaspalvelijalle hyvin tehdystä työstä. Joissain maissa se mielletään kohteliaisuudeksi, mutta se voi olla välttämätön palkanlisä maissa, joissa esimerkiksi tarjoilijoiden minimipalkka on hävyttömän pieni ilman juomarahaa. Näillä Vipin vinkeillä et koskaan joudu noloon tilanteeseen ja tippaat kuin vanha tekijä!

Näin osaat arvioida palvelurahan oikein

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tippaus on aika harvinaista eikä esimerkiksi ravintoloissa useinkaan tarvitse mietti tippiä. Suomalaisen matkaajan voikin olla vaikea hahmottaa palvelurahan määrä oikein, mutta lomabudjettiin on hyvä laskea mahdolliset tipit ja laskujen pyöristykset.

On tärkeää osata arvioda oikea summa, sillä liian vähän tippaamalla voi enemminkin loukata kuin kiittää. Liian suuri tippi tai väärässä paikassa annettu juomaraha voi sekin olla noloa sekä tippaajalle, että tipin saajalle.

Kultainen sääntö on 10 % laskun loppusummasta. Sen muistamalla pärjää lähes jokaisessa tilanteessa ainakin Euroopassa. Kohteliaaseen kiitokseen saattaa riittää myös lempeä laskun pyöristäminen seuraavaan tasalukuun tai maltillinen 5 % lisä laskun summaan.

Joissakin paikoissa kylmän kalsean käteisen tippaaminen ei ole tavanmukaista. Mutta sen sijaan esimerkiksi hotellisiivooja hotellipoika voi olla hyvin iloinen pienestä lahjasta vierailun päätteeksi.

Yhdysvalloissa tippaus on lähes välttämätöntä. Tarjoilijoiden minimipalkka on niin pieni, että asiakkailta saatu tippi on tärkeä osa kuukausituloja. Amerikoissa sopiva määrä tippiä on jopa 20 - 25 % laskun summasta. Alle 15 % tippi voi olla loukkaus tarjoilijan työpanosta kohtaan.

Jos ei ole osannut varautua tippien määrään matkaa suunnitellessa, voi matkan aikana nostaa vippiä tilille vaikka missä ja milloin vain.

Näissä maissa kuuluu antaa tippi

Kokosimme tähän muutaman suomalaisten suosiman kohteen sekä erityistä huomiota vaativan kohteen.

Australia:

Amerikkailaiset turistit ovat vieneet tippauskulttuurin Austaraliaan, joten mikäli ravintola on selkeästi turistien suosiman, voi jättää 10%, tai jopa 15 %, tippiä.

Espanja:

Paikalliset eivät tippaa, mutta turistit tapaavat suosia laskun pyöristämistä 5 - 10 % eikä se ainakaan loukkaa asiakaspalvelijaa. Tippi tai enemminkin tässä tapauksessa palveluraha voi olla valmiiksi huomioituna laskussa. Tällöin siitä on mainita ruokalistassa.

Italia:

Italiassa ravintolalaskussa voi lukea “coperto”, mikä merkitsee palvelumaksua. Mikäli sen löytyy laskusta ja summa miellyttää silmää, ei erillistä tippiä tarvitse jättää. Jos haluaa jättää erityiskiitoksen, laskun summan voi pyöristää tai lisätä 5 - 10 % laskun summaan. Alkuperäiseen ravintolakulttuuriin varsinainen tippaus ei kuulu, toisin kuin moni luulee.

Kreikka:

5 - 10 % laskun summaan lisäämällä ja taksimaksun pyöristämällä tippaa Kreikassa ansioituneesti. Se koetaan kohteliaaksi kiitokseksi erittäin hyvästä palvelusta.

Portugali:

Kuten Kreikassa myös Portugalissa 5 - 10 % tippi katsotaan kohteliaana kiitoksena.

Ranska:

Ranskassa tippaaminen ei ole tavallista ja joissakin paikoissa se on jopa kiellettyä. Siitä ilmoitetaan tekstillä "Pourboire interdit". Jos haluaa tipata 10 % laskusta on sopiva määrä, mutta tippi on jätettävä erittäin huomaamattomasti. Kahviloissa ja baareissa ei tipata. Älä koskaan yritä puolittaa laskua pöytäseurueen kesken.

Thaimaa:

Tippaus ei ole tavallista, mutta se on arvostettua, kun se tehdään huomaamattomasti. Joissakin paikoissa palveluraha on lisätty jo laskuun. Hyvä summa on 40 bahtia tai 10 % laskun summasta. Taksissa summa voidaan pyöristää, jotta vaihtorahan antaminen olisi helpompaa. Älä ojenna tippiä vasemmalla kädellä.

Turkki:

Turkkiin matkustavan kannattaa varautua tippaamaan 5 - 10 % tarjoilijalle ja pyöristämään taksikuskille summa seuraavaan tasalukuun. Mutta vain mikäli on tyytyväinen palveluun, sillä tippi on Turkissa kiitos hyvästä palvelusta.

Venäjä:

Ravintolassa kuuluu aina jättää juomaraha, samoin takisissa. Noin 10 - 15 % laskun summasta on sopiva määrä, mutta herrahenkilöiltä, jotka aterioivat naisseurassa, odotetaan yleensä hiukan suurempaa tippiä. Tippi on annettava suoraan tarjoilijalle muutaman kiitoksen kanssa. Rahaa ei koskaan jätetä pöydälle, eikä varsinkaan pikkuhiluja.

Viro:

Virossa tippaus on satunnaista. Jos tipin haluaa jättää, maaginen 10 % on sopiva määrä. Palkat ovat pienet, joten hyvästä palvelusta annettu tippi on oikein mainiosti paikallaan.

Yhdysvallat:

Päästäänkin tippauskulttuurin emämaahan eli Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa tarjoilijoiden palkat ovat minimaalisia, joten tippi on monelle elinehto. Ravintolat myös pitävät minimipalkat hyvin matalina, koska laskevat tippien kuuluvan osana tarjoilijan palkkaan. Kaikista palveluista on hyvä maksaa dollari tai pari ja ravintolassa sopiva juomaraha on 15 - 20 %. Erityisen hyvästä palvelusta ei ole noloa tipata jopa 25 %

Suomi:

Kuuluuko Suomessa antaa tippi? Osa ravintoloista on ottanut käyttöön tippiä kysyvän maksupäätteen. Ensikohtaaminen sen kanssa voi olla hämmentävää ja noloa, mikäli ei ole jättämässä tippiä eikä oikein tiedä, mitä nappulaa kuuluu painaa. Kotimaassa suomalainen harvoin tippaa, mutta tapa on tulossa takaisin turistien myötä.

Hae joustava matkakumppani Vipiltä