10.10.2018 15.01

Turkkiin matkustaminen - Parhaat vinkit 2019

Turkkiin matkustaminen onnistuu aikaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn saakka. Helteet alkavat jo huhti-toukokuussa ja auringossa paistattelu on mahdollista syys-lokakuulle asti.

Turkin lomakohteet tarjoavat lomailijoille sekä upeita historiallisia nähtävyyksiä että rannalla lekottelua, lähes kaikkea kaikille siis! Lue vinkit Turkissa lomailuun!

Turkin lomakohteet suomalaisten suosiossa

Suomalaisten Turkin matkat suuntautuvat useimmiten Turkin rantalomakohteisiin. Turkkiin houkuttelee myös hinta, sillä matkapaketit halpoja ja edulliset lennot lennättävät lomailijat pilkkahintaan lomalle.

Rantalomalle Turkissa pääset:

Alanya: Lähes jokainen on varmasti ainakin kuullut Alanyan mainittavan, sillä se on klassinen matkakohde Turkissa lomailevalle. Alanya elää turisteista ja sieltä löytyvät kaikki täydellisen rantaloman herkut: ravintolat, pitkät hiekkarannat, aurinkoa ja aktiviteetteja. Alanyasta matkailija löytää niin historiallisia nähtävyyksiä, villiä yöelämää kuin ihania basaarejakin.

Antalya: Välimeren rannikolla sijaitseva Antalya on sekin tuttu monelle suomalaiselle. Antalyaan matkustava voi näppärästi yhdistää rantaloman ja kaupunkiloman samaan pakettiin. Vanhakaupunki Kaleiçi on myös tutustumisen arvoinen.

Belek: Belekissä matkaileva pääsee nauttimaan Välimeren aalloista sekä monista harrastusmahdollisuuksista golfista purjelautailuun. Antalya sijaitsee lähellä, joten pienet shoppailuretket suurempaan kaupunkiin onnistuvat helposti.

Marmaris: Marmaris on tunnettu kauneudestaan ja pitkistä rantahietikoistaan. Rantakadulla turisti viihtyy hyvin ja yöelämä on vilkasta. Perheen kanssa lomailija pääsee ilakoimaan kahteen suureen vesipuistoon.

Gümbet: Kohde ei ole kaupunki vaan kylä, mutta rantalomailijoiden suosiossa silti. Pienestä koostaan huolimatta Gümbetistä löytyy baareja, klubeja ja kahviloita vilkkaalla rantakadulla. Vesiurheilijan kannattaa painaa tämä kohde mieleen.

Upeita kaupunkikohteita ovat:

Istanbul: Eksoottinen kaupunki, jossa itä ja länsi kohtaavat. Katukuvassa risteävät sujuvasti moskeijat ja pilvenpiirtäjät. Istanbul on varsinainen kulttuurikohde ja kultturellin matkaajan kannattaa varata reilusti aikaa Haga Sofiassa, Sinisessä moskeijassa ja Topkapin palatsissa käymiseen.

Izmir: Metropoli on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki ja hyvin moderni yleisilmeeltään. Rantabulevardi yhdistyy upeaan vuoristomaisemaan ja tekee kaupungin profiilista jylhän kauniin. Lähellä sijaitsee myös Efesoksen antiikkinen kaupunki.

Bodrum: Hurvittelijan kaupungissa on suuri ulkoilmadisko Halikarnas! Bodrum tunnetaan muutenkin huvittelukaupunkina, jossa on paljon ostos-, huvi- ja iltaelämää tarjolla. Päiväretki Kosin saarelle onnistuu näppärästi Bodrumista käsin.

Kappadokia on alue, johon aktiivimatkailijan kannattaa tutustua. Alue on tunnettu kivimuodostelmistaan ja yleensä alueeseen tutustutaan kiertoajelun muodossa. Kerran elämässä -kokemuksina voi toteuttaa kuumailmapallolennon aamun sarastaessa. Viinin ystävä voi nauttia paikallisista viljelytuotteista.

Turkin hintataso verrattuna kotimaiseen

Turkki on monen budjettimatkailijan suosikki, sillä syöminen, juominen ja ostokset ovat kotimaisiin hintoihin verrattuna ihanan edullisia. Myös hyvään hotelliin pääsee huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin monessa muussa kohteessa.

Esimerkiksi Alanya on maailmanlaajuisesti vertailtuna hyvin edullinen lomakohde. Yleinen hintataso on jopa yli 45 % alhaisempi kuin Suomessa. Vaikka majoitukseksi valitsisi keskitasoisen hotellin, Turkissa voi selvitä noin 100 € päiväbudjetilla (sisältää hotellin, ravintolassa ruokailun ja taksilla ajelun).

Pakettimatkailija voi päästä vielä edullisemmin, sillä paketin voi saada vain reilulla 200 eurolla. Jos lomareissuun tarvitaan hiukan ylimääräistä, voi hakea lainaa heti suunnitteluvaiheessa, mutta myös matkan aikana.

Turkin turvallisuus - uskaltaako Turkkiin matkustaa?

Turkki on ollut otsikoissa levottomuuksien takia ja maa onkin ollut useiden terroristi-iskujen kohteena. Sisäpoliittinen tilanne on tulehtunut, mikä näkyy varsinkin pääkaupunki Ankarassa. Turkkiin matkustavan kannattaa tutustua Ulkoministeriön Turkkia koskevaan matkustustiedotteeseen.

Matkadokumentit on oltava kunnossa ennen reissua. Passin uusiminen on hyvä hoitaa hyvissä ajoin.

Turistikohteissa sen sijaan on rauhallisempaa, vaikka eivät nekään ole täysin välttyneet konflikteilta. Vaikka uhka on olemassa, se on kuitenkin rantalomakohteissa ja Istanbulissa pienempi kuin muualla. Turvallisuuteen ei kannata suhtautua huolettomasti ja suunniteltuun kohteeseen on hyvä tutustua perusteellisesti ennen matkan varaamista.

On hyvä myös muistaa, että Turkki on islamilainen maa ja noudattelee siten erilaisia tapoja kuin mihin Suomessa on totuttu.

Hae lomalainaa