03.04.2019 8.13

Ajokortin rahoittaminen – Hae lainaa ajokorttiin

Ajokortti on monelle välttämätön arjessa. Unelmien työ- tai opiskelupaikka voi olla matkan päässä kotoa ja helpommin matka taittuu omalla autolla. Ja auton ajamiseen tarvitaan itse menopelin lisäksi ajokortti.

Moni ottaakin lainaa ajokorttia varten, sillä paikkakunnasta ja valitusta autokoulusta sekä korttiluokasta riippuen autokoulu voi niellä vähintään tuhat euroa. Ja tuplasti, mikäli haluaa ajaa sekä moottoripyörä- että henkilöautokortin.

Ajokortin hinnoittelun monimutkaiset koukerot

Ajokorttien hinnoittelu vaikuttaisi nykyään olevan yhtä selkeää kuin kuntosalipalvelujen hinnastot. Ajokorttia ajava voi koota itselleen sopivan paketin eri hintaisista palveluista, mutta selkeää vertailtavissa olevaa hinnastoa on vaikea hahmottaa. Ja asiaan perehtymättömälle eri palvelut eivät ihan heti aukea.

On vaikea päätellä, miten paljon lainaa autokoulua varten on otettava, jotta kaikki kulut tulevat katetuiksi. Hyvä vaihtoehto on ottaa laina, jota voi nostaa tarpeen mukaan ja nopeasti sen sijaa, että ottaisi kiinteän summan lainaa ajokorttiin. Jos esimerkiksi tuleekin tarpeeseen ottaa muutama lisätunti, on ne helpompi rahoittaa, kun lainasta löytyy vähän joustoa.

Mikä ehkä hämmentää vanhempaa kansaa, on se, että ajokortin voi nykyään ajaa myös simulaattorilla. Jos valitsee simulaattorikurssin, voi säästää muutaman satasen, mutta oppii tällöin ihan oikeasti ajamaan autoa? Onko se todella sen muutaman sadan euron väärtti? Päästäisitkö oman jälkikasvusi auton rattiin simulaatiokurssin jälkeen?

Eri luokkaisia kortteja on 5, joista jokaisessa on alaluokkia, jotka joko oikeuttavat tai rajoittavat.

A: Mopo- tai moottoripyöräkortti

B: Henkilöauton ajamiseen oikeuttava kortti

C: Kuorma-autokortti

D: Linja-autokortti

T: Traktorikortti

Näistä voi vielä koota itselleen sopivia yhdistelmiä, tyypillisiä yhdistelmiä ovat AB- ja BC-kortit. Yhdistelmäkortin ajaminen on tietenkin hiukan kalliimpaa. Keskihinta ajokortin ajamiselle on noin 1200 € oikealla autolla, simulaattorilla sama on vähän alle 900 €.

Vuoden 2016 alusta ajokorttien myöntäminen siirtyi poliisilta Trafille, joten kattava tietopaketti kaikista korteista löytyy Trafin kautta.

Lainaa ajokorttiin vai ajokortti osamaksulla?

Miten ajokortin voi rahoittaa, mikäli tuota reilua 1000 euroa ei nyt ihan suoralta kädeltä pysty irrottamaan säästöistä tai tuloista? Jo aiemmin mainittu laina ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, sillä auto voi olla aika keskeinen väline, kun nuori aloittaa opiskelut. Eikä se ajokortin ajaminen vanhemmalla iälläkään poikkeuksellista ole ja monelle se on työn kannalta välttämätön.

Kun on otettu lainaa ajokorttia varten ja se on työllistymisen ehto, voi laskea maksavansa lainan pois tulevista palkoista. Lainat on nykyään helpohko maksaa erissä takaisin, harva lainanmyöntäjä vaatii maksamaan koko lainaa kerralla, kuten pikavippiaikaan.

Tällä tavoin pystyy helposti maksamaan ajokortin osamaksulla eikä iso investointi tee lovea yhden kuukauden tuloihin. Osamaksulla maksaminen on muutenkin suht edullinen tapa tehdä suuria hankintoja ja jakaa niistä aiheutuvat kulut pidemmälle ajalle ja helposti hallittaviin eriin.

Osa autokouluista tarjoaa mahdollisuutta maksaa ajokortti osamaksulla, mutta kannattaa olla tarkkana ehtojen kanssa. Helpompi on ottaa joustava laina, jolla voit maksaa täsmälleen kurssin vaatiman maksun. Näin ei tule ottaneeksi tarvetta suurempaa lainaa autokoulua varten.

Hae joustava rahoitus ajokorttia varten Vipiltä