30.10.2018 16.42

Bruttopalkka vai nettopalkka - mikä niiden ero on?

Bruttopalkka ja nettopalkka menevät etenkin työuraansa aloittelevilla usein sekaisin. Mikä bruttopalkan ja nettopalkan ero oikeastaan onkaan?

Kun toisen palkkaa tiedustellaan kahvipöytäkeskusteluissa tai vaikkapa työhaastatteluissa, niin yleisesti ottaen puhutaan aina bruttopalkasta. Tämä siitäkin huolimatta, että nettopalkka on huomattavasti bruttopalkkaa merkityksellisempi. Mutta mikä näiden kahden ero lopulta on?

Mikä on bruttopalkka?

Bruttopalkka on työnantajan maksama palkka, josta ei ole vielä vähennetty veroja tai muita lakisääteisiä maksuja. Palkansaajana bruttopalkka ei näy muuta kuin työsopimuksessa ja palkkakuitilla, sillä kyseessä ei ole ns. käteen jäävä palkka.

Bruttopalkkaa käytetään työilmoituksissa, tilastoissa sekä myös työhaastattelutilanteissa.

Mikä on nettopalkka?

Nettopalkka on palkka, joka maksetaan palkansaajalle verojen ja muiden maksujen jälkeen. Kyseessä on siis käteen jäävä palkka, eli nettotulot. Nettopalkan suuruuteen vaikuttaa työntekijän ennakkopidätysprosentti.

Mikäli pohdit, paljonko palkasta jää käteen, niin voit laskea sen Verohallinnon sivuilla. On hyvä selvittää ennakkopidätys saadusta bruttotulosta esimerkiksi ennen työtarjouksen vastaanottamista, jotta tiedät aina käteen jäävän palkan määrän.

Mikäli olet kevytyrittäjä, voit käyttää Kevytyrittäjän tulolaskuria arvioimaan nettotulojen suhdetta laskutettuihin tuloihin.

Mikä on ennakonpidätys?

Ennakonpidätys on bruttopalkasta vähennettävä veron osuus voimassa olevan ennakkopidätysprosentin mukaisesti. Veroprosentti määräytyy henkilön kokonaistulojen perusteella, johon voi vaikuttaa myös aiemmin maksamatta jääneet verot. Näitä kutsutaan veromätkyiksi.

Mikäli bruttotuloista maksaa liikaa veroa, niin ylimääräiset maksetut verot saa takaisin vuosittaisina veronpalautuksina.

Kuinka suureksi veroprosentti kannattaa määrittää?

Ennakkopidätysprosentti - eli veroprosentti kannattaa aina määrittää mieluummin hieman yläkanttiin kuin alakanttiin. Etenkin silloin, kun et ole täysin varma vuoden kokonaisansioistasi. Jäännösverojen maksaminen on ikävä yllätys, vaikka ne onkin mahdollista maksaa takaisin kuukausierissä.

Mikäli epäilet, että sinun pitäisi muuttaa veroprosenttiasi, voit laskea sopivan veroprosentin Verohallinon veroprosenttilaskurin avulla.

Mikäli palkka ei riitä arjen yllättäviin menoeriin, niin hae lainaa helpolla verkkohakemuksella silloin kun tarvitset lisärahoitusta!

Hae Vipin kulutusluottoa

Kirjaudu MySaldoon