26.07.2019 10.24

Kannattaako rahasta puhua lapsen kanssa?

Rahasta puhuminen lapselle ei ole helppo tehtävä vanhemmalle, mutta se on kannattava tehtävä. Jo alakouluikäisen on hyvä tietää, että rahaa on rajallinen määrä ja että sitä on käytettävä järkevästi.

Helpommin lapsi ymmärtää rahan arvon ja sen merkityksen, kun saa itse käyttää sitä. Viikko- ja kuukausirahan antamisesta lapsille voidaan olla monta mieltä, mutta eihän sitä pyörällä ajamistakaan opi ellei itse pääse polkimille? Jos ei kannata vastikkeetonta rahan antamista lapselle, voi hinnoitella kotityöt.

Joka tapauksessa rahasta puhuminen lapselle on tärkeää lapsen tulevaisuuden kannalta. Raha-asioiden realiteettien ymmärtäminen vahvistaa lapsen kehittymistä harkitsevaksi, järkeväksi ja omatoimiseksi rahankäyttäjäksi.

Mistä raha tulee ja kuinka paljon sitä tulee?

Suomalainen ei puhu palkastaan. Tai sitä voidaan päivitellä kaverin kanssa lähinnä siitä näkökulmasta, että se ei riitä. Lapselle palkasta ei tietenkään puhuta näin.

Sen sijaan lapselle voi kertoa, että työstä maksetaan palkkaa. Palkalla kustannetaan kaikki perheen välttämättömät menot sekä huvit.

Vähän vanhemmalle lapselle voi puhua jo muistakin rahoitusmahdollisuuksista ja kertoa esimerkiksi erilaisista lainapalveluista, joita on tarjolla paljon.

Helpointa rahasta puhuminen lapselle on, jos sen saa kytkettyä käytännön toimiin. Jos lapselle maksetaan kotitöistä “palkkaa”, jolla lapsi voi itse ostaa haluamiaan asioita, hän ymmärtää rahan arvon paremmin.

Parasta oppia lapselle on, jos hän voi itse säästää tiettyä tavoitetta kohti. Palkinto on kaksinkertainen: tunne omasta saavutuksesta ja pystymisestä sekä haaveen tavoittaminen.

Haluatko uuden puhelimen? Selvä, voit tehdä kotitöitä, joista maksetaan x euroa ja miettiä, kauanko sitä varten pitää säästää. Samalla lapselle voi selvitä haluamisen ja tarvitseminen ero.

Minne raha menee?

Kun on puhuttu siitä, mistä rahaa tulee ja mahdollisesti vähän siitä, kuinka paljon sitä tulee, pitää perehtyä siihen, minne raha menee. Lapsi käsittää näin paremmin, miksei aina voi saada uutta lelua, vaikka äidillä ja isällä näyttää olevan siihen varaa.

Digitaaliset maksutavat, niin mainioita kuin ne ovatkin, hämärtävät maksamisen käsitettä. Kun maksaminen tapahtuu pyyhkäisyllä, klikkauksella tai kortin vilautuksella, ei varsinaista rahanvaihtoa koskaan näe tapahtuvan.

Varsinkin hiukan vanhemmille lapsille on hyvä selvittää esimerkiksi luottokortilla maksamisen ja osamaksumalla maksamisen käsitettä.

Lainkaan huono idea ei ole laatia lapsen kanssa (lapsen iän huomioiden) kuukausimenojen taulukkoa. Lapsen on hyvä käsittää, että vaikka rahaa tulee suureltakin kuulostava summa, myös koko perheen menot voivat olla suuret.

Mitä paremmin arkiset menot ovat hallussa jo aikaisessa vaiheessa, eivät laskut tule yllätyksenä, kun lapsi muuttaa omilleen.

Mitä lapselle toivottavasti jää mieleen rahasta? Parhaimmillaan lapsi ymmärtää säästämisen merkityksen, tavoitteiden saavuttamisen ja erilaisten maksutapojen käyttämisen eron.

Hae joustoluotto perheen menoihin