05.02.2019 15.58

Budjettimatkaajan käsikirja - 10 parasta vinkkiä

Budjettimatkailu ei ole suinkaan häpeä, vaan ahkerasti matkailevan fiksu tapa järjestää asiat ennen matkaa ja matkan aikana parhain päin.

Miksi ihmeessä maksaa maltaita, kun voi säästää pitkän pennin ja sijoittaa ne vaikka seuraavaan reissuun. Kokosimme muutaman vinkin muita budjettimatkailua arvostavia varten, ota talteen ja suunnittele jo seuraavaa elämystä!

Suunnittele budjettimatkat näillä vinkeillä

Budjettimatkailu voi olla haaste himoshoppailijalle, mutta mikään talousnero ei tarvitse olla pystyäkseen suunnittelemaan budjettimatkat onnistuneesti. Hiukan laskelmia ja harkintaa ja matkailija onnistuu jo säästämään monessa paikassa näppärästi.

1. Ensimmäisenä: laadi budjetti

Tietenkin ihan ensimmäisenä on laadittava matkabudjetti, jossa on myös pysyttävä. Budjetti kannattaa luoda jo hyvissä ajoin, jotta tiedät, paljonko sinun on mahdollisesti säästettävä ennen matkaa ja paljon säästämiseen on varattava aikaa.

Ota huomioon kaikki kulut ennen matkaa ja matkan aikana: lennot, yöpyminen, siirtymät matkakohteessa, päivittäinen ruokabudjetti (noin arvio), viihderahasto (nähtävyydet, aktiviteetit, jne.) ja pahan päivän varalta -vararahasto ettet jää missään tilanteessa tyhjän päälle. Vararahastona toimii myös Vippi-joustoluotto, jolta voit nostaa rahaa myös matkalla.

2. Edullinen ajoitus - matkusta sesongin ulkopuolella

Jos on vain mahdollista, kannattaa aina matkustaa sesongin ulkopuolella eli ei keskellä kesää, ei juhlapyhinä, ei talviloma-aikaan ja huomioiden kohteen sesongin.

Sesongin ulkopuolella matkustava voi säästää huomattavia määriä, sillä sekä lennot että hotellit ovat edullisia ja tarjouksia kannattaa kärkkyä. Tämän lisäksi kohteessa pääsee kiertelemään rauhassa ilman turistimassoja ja hintataso voi muutenkin olla matalampi kuin turistihuipun aikaan.

3. Vältä turistirysiä

Sillä, minne matkustaa, on merkitystä. Euroopan suuret kaupungit ovat hintatasoltaan kalliimpia kuin pienet, mutta usein todella viihtyisät kaupungit. Muodikkaat kaukokohteet eivät välttämättä sovi, kun tarkoituksena on budjettimatkaaminen.

Matkakohteessa voit tehdä budjettimatkailu mielessä fiksuja ratkaisuja: Vaikka olisitkin “kalliissa” kohteessa, voit valinnoillasi vaikuttaa kustannuksiin, kun et valitse esimerkiksi ravintolaa nähtävyyksiä ääreltä, vaan hiukan syrjempää.

4. Etsi tarjouksia somesta

Somen aikakautena kannattaa aina kurkistaa myös hotellien somet, ainakin facebook ja instagram. Tykkäämällä hotellin sivusta voi lunastaa itselleen tarjouksia.

Osa hotelleista myös mainostaa tarjouksiaan somessa ja saatat napata sieltä tarjouksen, josta et muuten tietäisi mitään. Tarjouskoodit ovat somessa usein jaettua tuttua tavaraa, joten vaikka et muuten perustaisi someilusta, tässä tapauksessa se saattaa olla paikallaan.

5. Oletko kokeillut vaihtoehtoja hotellimajoitukselle

Hotelleille on hyviä vaihtoehtoja olemassa. Nykyään yhä suositummaksi on tullut majoittuminen Airbnb:hin.

Pienellä rahalla voi saada majoituksen keskeiseltä paikalta ja mahdollisuuden kokkailla omia ruokia, jolloin jälleen pystyy säästämään ruokamenoissa.

6. Lennä keskellä viikkoa, vertaile päivien taksoja

Edullisten lentojen metsästäminen alkaa näinä päivinä olla jo sikermä rakettitiedettä, voodoota ja onnekkuutta. Kaikki, aivan kaikki, matkailijat pyrkivät saamaan parhaimmat lentodiilit.

Yksi varma nakki säästää lennoissa on matkustaa keskellä viikkoa, sillä viikonloppulennot tuppaavat lähes poikkeuksetta olemaan muita päiviä kalliimmat. Jos kohteeseen ei ole kiire eikä lentokentillä notkuminen haittaa, voi säästää ottamalla lennot vaihdoilla. Ne eivät useinkaan ole suosittuja, joten hinta on halvempi.

7. Syö siellä missä paikallisetkin

Paikalliset tietävät missä kannattaa syödä. Paikallisten vanavedessä uskaltaa myös maistella katukeittiöiden edullisia sapuskoita, jos on oikein rohkea ja ennakkoluuloton kokeilija.

Paikallisten suosimat ruokapaikat ovat yleensä parempia, sillä niissä pääsee nauttimaan aidosta paikallisesta ruuasta. Ja samalla ne ovat myös edullisempia kuin turistien suosimat ravintolat, joissa hintaan vilahtaa turistilisä.

8. Paljon ilmaista nähtävää

Kaikesta ei ole pakko maksaa. Monessa matkakohteessa on paljon myös ilmaista nähtävää, kun jaksaa ottaa asioista selvää.

Museoissa voi olla ilmaispäiviä, varsinkin sesongin ulkopuolella. Tarkista paikkakunnan tapahtumakalenteri, sieltä saattaa löytyä kiinnostavia kokemuksia.

9. Kanta-asiakkuus kannattaa

Budjettimatkaaminen ja ketjuhotellit ei ehkä kuulosta hyvältä yhdistelmältä, mutta ennakkoluulot on syytä heittää syrjään matkalaukkua pakatessa. Jos kukkarosta löytyy hotelliketjun kanta-asiakaskortti, voi päästä hyötymään kanta-asiakkuudesta ja napata tarjoukset kortilla.

Ja mikäli korttia ei vielä löydy kukkarosta, voi yleensä öitä varatessa liittyä asiakasohjelmaan ja saada uuden asiakkaan tarjoukset. Jotkin majoittumispaikat houkuttelevat liittymään markkinointilistalle tarjousten voimin. Tämä tarkoittaa muutamia viestejä sähköpostiisi, mutta harvemmin niistä haittaakaan on.

10. Säästä yhdessä, törsää toisessa

Tee selkeä suunnitelma, mihin haluat satsata. Jos haluat satsata laadukkaisiin ruokaravintoloihin, tingi jostain muusta.

Budjettimatkailu ei tarkoita, että koko matkan ajan ja aivan kaikesta on tingittävä. Järkevällä priorisoinnilla pääsee nauttimaan niistä asioista, jotka ovat itselle se ykkösjuttu.

Sitten vain varailemaan kevään ja kesän budjettimatkat ja reissuun!

[Hae Vippi matkakumppaniksi