30.01.2018 9.26

Miten rahoittaa unelmien remontti?

Remontti koettelee paitsi parisuhdetta myös kukkaroa. Pienestä faceliftistä kasvaa helposti laajamittainen koko kodin remonttiurakka, jos et ole varautunut.

Toisinaan varautuminenkaan ei auta, vaan remontin edetessä löytyy seinän takaa yllätyksiä, jotka possauttavat hyvinkin laaditut budjetit. Mikäs neuvoksi jos näin käy? Kokosimme muutamia keinoja hallita remonttirahoitus tai venyttää budjettia fiksusti.

Remonttivippi kohteen mukaan

Budjetti on tärkeää suunnitella hyvin varsinkin jos kyseessä on iso remontti tai kallis kohde kuten kylpyhuone, sauna tai keittiön koko kaluston uusiminen. Näissä kohteissa ei parane pihistellä ainakaan työn hinnasta, sillä ammattimies on aina ammattimies varsinkin putki- ja sähköhommissa.

Myös materiaalit on hyvä valita kestävyys ja ajankestävyys mielessä. Jälkimmäisellä tarkoitetaan tässä sitä, että kaikkein hulluimpiin muotiviipotuksiin ei ehkä kannata tempautua. Jos silmä jossain vaiheessa kyllästyykin kirkuvan oranssiin lavuaarin, railakan punaiseen pyttyyn ja raikkaan vihreisiin seinälaattoihin, ei niiden vaihtaminen muutaman kuukauden syklillä ole kovin järkevää.

Kun teet remonttibudjettia vertaile hintoja ja hae tarjouksia eri toimittajilta tai eri liikkeistä. Vertailu kannattaa aina. Kylpyhuoneremonttiin on varattava muutama tuhat euroa, toki kohteen suuruudesta ja työn laajuudesta riippuen. Pienet fiksaukset voit saada muutamalla sadalla eurolla, mutta löytyypä hinnastoja, jotka venyvät 15 000 – 20 000 €.

Osa isostakin remontista onnistuu rahoittaa säästämällä reippaasti, mutta osan voit rahoittaa remonttivipillä, jonka voit hakea käyttöösi ennen remontin aloittamista. Vippi pysyy mukana nopeissakin käänteissä, sillä kun olet sen kerran hakenut, on vaivatonta nostaa pikavippi tilille missä vain. Vippi siis mukautuu remontoitavan kohteen ja budjettisuunnittelusi mukaisesti ja voit säännostellä remonttiin kuluttamaasi budjettia täysin oman tarpeesi mukaisesti.

Edullinen remonttivippi paikkaa budjetin

Remonttivipin idea on siinä, että sinun ei ottaa kerralla koko summaa käyttööni eli sinun ei tarvitse nostaa lainaa, jota et ehkä tarvitsekaan. Sinun ei tarvitse nostaa koko vippiä heti kättelyssä, vaan voit nostaa sitä remontin edetessä rahaa sitä mukaa kun tarvitset sitä uusia hankintoja varten.Vältyt näin turhilta lainakuluilta ja ylikuluttamiselta.

Vaikka olisit varautunut lähes kaikkiin remonttikuluihin, ei tarkka arvioiminen aina onnistu ennen remontin aloittamista. Näissä kohdissa joustava remonttilaina on apuna. Kun huomaan budjetissasi aukon, johon säästösi eivät riitä etkä toisaalta voi siirtää hankintaa myöhemmäksi, voit paikata aukon vaivattomasti remonttivipilläsi. Paikkaaminen on vaivatonta, kun voit nostaa luottorajaltasi juuri sen verran kuin tarvitset.

Luottorajan ja kertalainan ero onkin juuri siinä, että kertalainaa maksetaan nimensä mukaisesti kerralla tilillesi tietty summa riippumatta siitä, käytätkö koko summan vai et. Kulusi ovat myös lainasi mukaiset. Luottorajalta nostat sen verran rahaa kuin tarvitset budjetin aukon paikkaamiseen. Ja maksat vain siitä, mitä nostat. Remonttivippi on edullinen ja joustava tapa varautua kuluihin, joita ehkä työn edetessä tulee eteen.

Maksa remontti osamaksulla

Remontti kuormittaa taloutta, vaikka pitäisit rahahanat tiukasti hallinnassasi ja budjettisi pysyisi kasassa. Useamman sadan tai tuhannen euron sijoitus tuntuu tavallisen kuluttajan palkkapussissa muiden arkimenojen lisäksi.

Ei olekaan välttämättä järkevää yrittää maksaa kaikkia remontin vaatimia kuluja kerralla, jolloin yhden kuukauden tuloihin tulee tuntuva lovi ja muu elämä kärsii kohtuuttomasti suurista investoinneista. Nämä isot hankinnat voi helposti ja vaivattomasti jakaa myös pieniin eriin useammalle kuukaudelle.

Remonttivippi mahdollistaa ison osan, jopa 2000 € suuruisen palan kustannuksista, jakamisen fiksusti. Remontin suunnittelua helpottaa, kun tiedät ettei kuukauden lopussa pätkähdä maksettavaksi tuhansia euroja, vaan korkeintaan 150 € erä. Nimittäin tyypillisen Vipin kuukausierä on maksimissaan 150 €, mutta jos haluat ja taloutesi antaa myöten, voit maksaa Vippiäsi takaisin myös suuremmissa erissä ja lyhentää lainaasi nopeammin. Ja koska tahansa voit maksaa koko vippisi kerralla, voit itse päättää, mikä parhaiten sopii sinulle.

Jos remonttiin tulee kupru, seinästä löytyykin kosteutta tai suunnitelmat menevät muuten uusiksi ja joudutkin tekemään yllättäviä lisähankintoja, voit käyttää hyväksesi myös lisäpalveluita. Lisäpalveluista voit löytää helpotusta remonttibudjettiin aktivoimalla esimerkiksi maksuvapaan tai lyhennysvapaan kuukauden.

Remonttivipin tuunauskumppaniksi ottaminen tuo joustavuutta työn suunnitteluun ja maksamiseen. Tiedät voivasi nostaa sitä missä tahansa vaiheessa remontin edetessä ja voivasi maksaa sitä pienissä erissä takaisin.

Muista kotitalousvähennys

Remonttia tehdessä on hyvä muistaa pistäytyä verohallinnon verkkosivuilla ja tutustua kotitalousvähennyksen saloihin. Kotitalousvähennystä voi nimittäin saada kotona tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä kotitaloustyöstä. Kotitaloustyöksi luokitellaan remontointi, siivous ja jopa lastenhoito.

Kannattaa tarkistaa Verohallinnon taulukko kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä, minne on koottu kysytyimmät kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt.

Taulukko on selkeä ja hyvin kattava ja sieltä löytyvät muun muassa tällaiset vähennyksen piiriin kuuluvat työt. Asunnon remontointi tyhjillään, kun asunto otetaan remontin jälkeen välittömästi omaan käyttöön. Kodin koneiden asennustyö, kun osana laajempaa vähennykseen oikeuttavaa kunnossapito- tai perusparannustyötä (esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä). Sekä asunnon osittainen uudistaminen siten, että tila säilyy edelleen asumiskäytössä (esimerkiksi kantavan seinän poistaminen, huonejärjestyksen muuttaminen, saunan rakentaminen huoneistoon).

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten jos remontoit yhdessä kumppanisi kanssa, voitte molemmat saada vähennyksen. Sen maksimimäärä on 2400 € ja omavastuu on 100 € vuodessa. Vähennystä voi saada vain työn osuudesta ja sen arvonlisäverollisesta hinnasta.

Uusi sisustus pienellä rahalla

Jos kaipaat vain hiukan piristystä kotirintamalle, on muuten aika päivittää virttyneet matot, verhot ja muut tekstiilit tai kaipaat vähän väriä, voit saada aikaan isoja muutoksia pienelläkin rahalla.

Tarvitaan oikeastaan vain aikamoinen kauhallinen mielikuvitusta, näpertelyintoa ja aikaa, mutta lopputulos voi olla kaiken sen arvoinen. Jos sinulla on lapsia, heidät on helppo ottaa mukaan kaikkein luovimpiin tuunailuihin. Jälki on taatusti omaperäistä ja innovatiivista.

Tartu rohkeasti pensseliin. Maalin avulla saat vanhoihin kalusteisiin uutta ilmettä ja monta elovuotta lisää. Kannattaa myös kierrellä kirpputoreja, joista voit löytää mahtavia aarteita, joista teet juuri sinulle sopivat sisustusratkaisut pienellä puunauksella. Netistä löytyy taatusti ohjeita myös ensikertalaiselle, joten kynnys tee-se-itse -hommiin on matala.

Jos olet todella rohkea, voit maalata myös suurempia pintoja eli seiniä. Yhden huoneen jokaista seinää ei tarvitse päällystää tehostevärillä, vaan voit valita yhden, jonka maalaat tuomaan sen tarvittavan pisteen i:n päälle. Tai voit maalata vain osan seinää, esimerkiksi makuuhuonetta voi piristää maalamalla sängynpäätyä mukailevan väripalkin.

Seiniä voi piristää myös sisustustarroilla, jos et uskalla taiteilla sudin kanssa. Sisustustarrat ovat edullinen ratkaisu ja myös hiukan hillitympi muutos kuin kokonaisen seinän maalaaminen. Sisustustarroista voit muotoilla seinälle lähes mitä vain kukkakedoista iskulauseisiin. Nämä tehosteet saat aivan pikkurahalla, muutamalla kympillä saat jo useamman huoneen koristeet.

Uutta ilmettä saat myös lisäämällä viherkasveja tai muita kukkia, vaihtamalla matot tai hankkimalla muutamia tekstiilejä. Värikkäät tyynyt tai viltit ja uudet verhot piristävät minkä tahansa huoneen ilmettä helposti.

Kaikissa pienissä sisustuspuuhissa remonttivippi on apuna joustavasti, sillä voit nostaa sitä omalle pankkitilillesi juuri niin pienissä erissä kuin tarvitset. Vaikka maalikauppoja kierrellessäsi.

Rahoita unelmiesi remontti joustoluotolla