09.08.2022 10.37

Stressaako raha?

On hyvin tavallista, että raha stressaa. Tämä johtuu usein siitä, että raha-asiat painavat mieltä ja tuntuu, että rahaa ei ole ikinä tarpeeksi.

Rahojen riittäminen huolestuttaa, sillä raha on kulutusyhteiskunnassa kaiken A ja O. Stressaaminen rahasta ei kuitenkaan auta mitään, sillä kaikki stressi on pahaksi terveydellemme.

Kuinka siis unohtaa rahahuolet? Lue tämä postaus ja nappaa parhaat vinkit stressaamisen lopettamiseen, mutta myös siihen, kuinka saat rahasi oikeasti riittämään!

Epävarmuus aiheuttaa rahastressiä

Stressi on kehon hälytystila, jota tulisi välttää ja ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti. Stressi aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, kuten vaikkapa painon nousua ja korkeaa verenpainetta. Stressi voi myös tappaa tai ainakin olla osasyynä ennenaikaiseen kuolemaan, vaikka se vaatii toki jo huomattavasti suuremman stressitilan.

Epävarmuus rahasta ja rahojen riittämisestä aiheuttaa usein jo itsessään stressiä. Se, että tulot eivät ole säännölliset tai yllättäviä kuluja ilmenee jatkuvasti, on erittäin raastava tilanne. Tunne, että kaikki ei ole hallinnassa on kokonaisvaltainen ja aiheuttaa stressiä vaikka rahat tulisivatkin riittämään.

Epävarmuutta voikin vähentää ja ennaltaehkäistä pitämällä kaikki langat tiukasti omissa käsissä. Esimerkiksi talousbudjetin teko ja tulojen ja menojen kirjaaminen ja aikatauluttaminen auttavat luomaan turvallisen tunteen siitä, että kaikki on hyvin. Näin näet paremmin sen, että kuinka paljon rahaa voit kuluttaa tai käyttää vaikkapa ruokaostoksiin. Kun kulutusta säätelee hyvissä ajoin, ei viime hetken rahapaniikkia pääse syntymään.

Säädä tulot ja menot kohdalleen

Kun olet ajan tasalla kuukausittaisista menoista ja tuloista voit vetää johtopäätöksiä siitä, onko rahatilanteesi todellisuudessa parempi vai huonompi kuin etukäteen ajattelit. Mikäli rahaa on ja puskurirahasto on kunnossa, voit keskittyä stressin purkamiseen, sillä huolelle ei ole mitään aihetta. Turha panikointi ei auta ja siitä voi oppia pois.

Mikäli huomaat, että olet huolestunut liian isoista menoistasi tai liian pienistä tuloistasi, voit pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan niihin. Hae tiliotteet muutamalta kuukaudelta ja luokittele tehdyt kulutukset muutamiin kategorioihin. Näin saat tietää sen, kuinka paljon rahaa todellisuudessa käytit, sillä usein luulemme kuluttavamme vähemmän kuin oikeasti kulutammekaan.

Tee tämän perusteella ihannebudjetti, jota pyrit seuraamaan vaikkapa seuraavien muutaman kuukauden ajan. Älä kuitenkaan ala kituuttamaan vaan hae hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja rahan säästämiseen tai tulojen kasvattamiseen. Rahan ei tule olla elämän keskipiste, joten ravinnon laadussa tai määrässä säästäminen ei ole järkevää. Ruokakuluissa voi kuitenkin säästää myös järkevästi ja turvallisesti. Ja usein jo se, että tiedät kuinka paljon rahaa voit kuluttaa mihinkäkin, auttaa vähentämään stressiä ja luo tunteen siitä, että tilanne on hallinnassa.

Lisäksi säästää voi esimerkiksi sähkölaskusta, harrastuksista, muista vapaa-ajan menoista tai ruokaostoksista. Tienata voi vaikkapa tekemällä jostain harrastuksesta ammatin. Voitko lisätä tulojasi esimerkiksi tekemällä jonkin alan töitä freelancerina oman työsi ohessa? Tai kenties satunnaista keikkatyötä silloin kuin ylimääräisiä kuluja kertyy liikaa. Voitko vaihtaa työpaikkaa ja saada osaamisestasi paremman korvauksen? Mieti erilaisia vaihtoehtoja, joilla nostaa tulojesi määrää joko pysyvästi tai tarpeen mukaan.

Vanha totuus on, että mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat kulut. Tulojen kasvu vaikuttaa siihen miten ja kuinka paljon rahaa kulutamme. Tämän vuoksi säännöllinen omien kulujen tarkastelu ja vertailu vaikkapa vuoden tai parin takaiseen antaa hyvän kuvan siitä, onko kulutus kasvanut vai ei. Näin voit tehdä myös ”kurinpalautuksen” joka säästää rahaa ja vähentää rahastressiäsi!

Hae ammattiapua

Mikäli rahatilannetta ja rahaan liittyvää stressiä ei saa omin avuin kuriin, vaikka tekisi kaiken tehtävissä olevan, voi ammattiapu olla paikallaan. Esimerkiksi talous- tai velkaneuvonta saattavat olla oikea osoite. Apua voi hakea esimerkiksi omasta kunnasta tai seurakunnalta.

Mikäli velkoja ei ole, voi talousneuvonnasta saada vinkkejä oman talouden kehittämiseen ja tulojen ja menojen tasapainottamiseen. Jo pelkästään raha-asioista puhuminen saattaa auttaa laukaisemaan rahastressiä. Mikäli rahat eivät kaikesta huolimatta riitä, voi kotitalouden kulujen kattamiseen saada erilaisia tukia ja muuta apua, kuten ruoka-apua.

Mikäli ongelmana ovat lainat tai muut velat, jotka kuormittavat kotitaloutta, voi velkaneuvonta olla paikallaan. Velkoja voidaan tarvittaessa yhdistää yhdistelmäluoton tai taloudellisen luototuksen avulla, jolloin lyhennyserä sovitaan omaan talouteen sopivaksi. Tällöin rahaa jää muuhunkin kuin velkojen maksuun. Myös velkajärjestely voi tulla kyseeseen mikäli tilanne on oikein paha.

Kulutusluotto on myös oiva tilapäinen vaihtoehto talouden äkillisten kulujen kattamiseen, mutta kannattaa varmistaa että kuukausierät pysyvät niin pieninä, että voit jatkossa maksaa luoton pois.

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon