Verkkokauppojen maailma on avannut meille globaalin shoppailuareenan, jolla ostoksia voi tehdä kotisohvalta käsin mistä päin maailmaa tahansa, jopa Kiinasta. Näinä päivinä Kiinasta tilaaminen on kohtuullisen helppoa ja usein käsittämättömän halpaa.
Kunnon himoshoppailija voi intoutua kiinalaisten verkkokauppojen edullisista hinnoista, mutta aivan täysin ongelmatonta tilaaminen Kiinasta ei ole. Kokosimme shoppailijoita varten muistilistan helpottamaan virheiden välttämistä ja tekemään shoppailusta turvallisempaa.
Aina, aina ennen tilaamista kannattaa tarkistaa millaisia arvosteluja kyseinen kauppa tai myyjä on saanut. Osassa kiinalaiset verkkokaupat ovat itse asiassa yleensä rakenteeltaan lähempänä jättimäistä virtuaalista torikauppaa kuin varsinaista kauppaa. Myyjiä on useita ja näin ollen myös palvelun ja tavaran laatu voi olla vaihtelevaista. Parhaat referenssit kauppiaan ja kaupan luotettavuudesta saa lukemalla muiden asiakkaiden kommentit ja arvostelut. Jotain voi päätellä siitäkin, jos niitä ei ole.
Yleinen virhe on jättää tullimaksut kokonaan huomiotta, sillä jos on ensikertalainen Kiinasta tilaamisen kanssa, ei tätä tule juuri ajatelleeksi. Ennen tilaamista kannattaa kuitenkin vierailla tullin sivuilla ja tarkistaa, mistä kaikesta tulli on maksettava. Joskus yllättävätkin tuotteet jäävät tullin haaviin. Tullin sivuilta löytyy muun muassa laskuri, jolla voi selvittää tullimaksut. Lyhyesti Kiinasta tilaamisen tullimaksut:
Kyllähän sillä on. PayPal on turvallisin tapa maksaa Kiinasta tilatut tuotteet. Mikäli tuotteessa on jotain vikaa, se ei vastaa kuvaustaan tai se ei koskaan saavu, saa tilaaja rahansa takaisin helpoimmin PayPalin kautta. Osa kaupoista tarjoaa ostajalle turvan, joka pidättää maksun kunnes ostaja on kuitannut tuotteet saapuneiksi. PayPal-tilille voi tarpeen mukaan saada lisää puhtia hakemalla joustavan Vipin, jota voit nostaa tililleen 24h vuorokaudessa.
Moni kokenutkin Kiinasta tilaaja sanoo, ettei tilaisi Kiinasta mitään iholle tai suuhun laitettavaa. Valitettavasti Kiinassa ei kosmetiikkatuotteita testata samalla tavoin kuin länsimaissa tai niitä ei koske samanlaiset säännökset, joten tuotteissa voi olla yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia. Nämä saattavat aiheuttaa yllättäviäkin reaktioita.
Vaan entäpä jos palautatkin? Tai aiot palauttaa? Kiinasta tilaaminen voi olla helppoa, mutta palauttaminen on rumbaa. Mukana ei tule perinteisistä verkkokaupoista tuttuja palautuslomakkeita eikä kauppias välttämättä edes ota palautusta vastaan. Palautusehdot kannattaakin aina katsoa läpi tarkkaan ja ottaa selvää, miten palautuksen kustannukset hoidetaan.
Hälytyskellot helisevät tässä vaiheessa varmasti, mutta on vaikea sanoa kannattaako niitä kuunnella vai ei. Riippuu paljon siitä, mitä on tilaamassa ja millainen yksilö kauppias sattuu olemaan. Kiinalaisissa verkkokaupoissa on usein alennusmyyntejä, jotka tietenkin kannattaa käyttää hyväksi, mutta hinta-laatu -suhteen kanssa saa olla aimo annos realismia mukana.
Moni yllättyy, eikä niin iloisesti, kokotaulukoista. Et varmasti saa länsimaisittain mitoitettuja vaatteita Kiinasta ja kangaslaatukin voi olla ihan muuta kuin kauniissa katalogikuvissa. Ainakaan vuoden tärkeimpiin juhliin ei välttämättä ole hyvä tilata vaatteita Kiinasta. Vaikka onpa jokunen uskaltanut hääpukunsakin tilata kaukomailta. Eri asia on päätyikö se puku koskaan alttarille saakka.
Ei, ei. Ei. Varsinkin elektroniikkatuotteissa ei kannata säästää turvallisuuden kustannuksella. Kopioita ei todennäköisesti ole tarkistettu, kuten aitoa tavaraa eikä sen toimimisesta saati turvallisuudesta ole mitään takeita. Kannattaa ainakin tarkistaa, onko tilatussa tuotteessa aito CE-merkintä, joka on valmistajan lupaus tuotteen turvallisuudesta.