Muuttaminen on rinnastettavissa sellaisiin äärimmäisiin stressitekijöihin kuin esimerkiksi avioero. Sata muistettavaa asiaa ja silti muutama jää tekemättä.
Varsinkin jos muuton yrittää tehdä itse ilman ammattilaisten apua, saattaa muutto ottaa erittäin koville.
Kuinka kallista muuttaminen oikeastaan on, jos palkkaa ulkopuolisia apukäsiä? Mistä kannattaa maksaa ja mitä pitää muistaa? Lue Vipin vinkit tähänkin pulmaan.
Muuttaminen ei koskaan suju niin kuin strömsössä, aina tulee jotain odottamatonta takaiskua vastaan, aikataulu pettää, muuttoapu katoaa maanpinnalta tai vähintään jotain menee rikki. Muuton muistilista auttaa pitämään muutto hallinnassa:
Jos arvelee, että muutto vie pakkaamisineen viikon, kannattaa tähän lisätä automaattisesti vielä puolisen viikkoa. Kiireessä muuttaminen on aivan äärimmäinen stressitila, missä aivan varmasti jotain menee rikki tai hukkuu.
Tarkka suunnitelma siitä, mitä kannattaa ensin pakata ja huone kerrallaan eteneminen varmistaa sen, että muuttolaatikot täyttyvät fiksusti.
Tee selkeä lukujärjestys. Maanantaina keittiön suurimmat kaapit, tiistaina liinavaatteet, keskiviikkona vaatekaappi, torstaina astiat jne. Näin jokainen kaappi ja huone tulee järjestyksessä käytyä läpi eikä minnekään jää vielä tämä myöhemmin -nurkkia.
Kilpailuta muutto ajoissa, sillä muuttopalvelun hinta voi vaihdella paljon, jopa satoja euroja. Mutta ainakin isoimpien huonekalujen kuljetus kannattaa antaa muuttopalvelun hoidettavaksi, sillä siinä säästää paljon aikaa ja voimia.
Pelkän muuttoauton hinta on jo kymppejä per tunti, punnitse saako siihen hintaan jo kantoavunkin. Jos tarvitset rahoituksen muuttoavun palkkaamisen, hae lainaa Vipiltä ja saat sen nopeasti avuksesi.
Muuton hinta riippuu: etäisyydestä vanhan ja uuden asunnon välillä, onko omia kantajia, kuinka paljon tavaraa on muutettavana, onko tavarat valmiiksi pakattu, millä aikataululla muutetaan ja muuttoon kuluvasta ajasta.
Kaupoista voi saada pahvisia hedelmälaatikoita muuttoa varten, mutta pahvilaatikoiden hamstraaminen kannattaa aloittaa varhaisessa vaiheessa. Niitä todennäköisesti tarvitsee kuitenkin enemmän kuin kuvittelee. Ihan virallisia muuttolaatikoita voi myös ostaa ja vuokrata. Varsinkin painavien tavaroiden, kuten kirjojen, pakkaamiseen tarvitaan todennäköisesti muoviset muuttolaatikot.
Vaikka tuntuisi loogiselta pakata esimerkiksi kirjat yhteen laatikkoon, astiat toiseen, jne. kannattaa miettiä laatikoiden kantamista. Laatikoihin kannattaa pakata puolet painavaa ja puolet kevyttä tavaraa, näin ei tule hukkatilaa ja kuitenkin laatikot pysyvät inhimillisen painoisina.
Laatikot pysyvät järjestyksessä, kun kylkeen kirjoittaa sisällöstä vihjeet. Merkitse esimerkiksi, minne laatikkoon pakkaat kaukosäätimet. Todennäköisesti ne ovat muuten hukassa ensimmäiset päivät.
Vippi auttaa muuton rahoituksessa
Muuttoilmoitus postiin on mahdollista tehdä netissä jo ennen varsinaista muuttoa. Posti kääntää paperipostin ilman kuluja yhden kuukauden ajan vanhasta osoitteesta uuteen, mikä antaa vähän joustoa.
Muuttoilmoitus uuteen ja vanhaan taloyhtiöön on myös tehtävä, jotta nimet tulevat oviin oikein. Maistraattiin tehdyn muuttoilmoituksen kautta tieto kulkeutuu Väestötietorekisteriin, mistä tieto kulkeutuu useimmille yrityksille ja viranomaisiin.
Sähkösopimus on myös siirrettävä ja tarkistettava toimiiko olemassa oleva nettiyhteys myös uudessa osoitteessa. Jälkimmäinen ei ole aivan itsestään selvää ja saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia… Muista myös kilpailuttaa kotivakuutus muuton yhteydessä.
Todennäköisesti asuntosi koko muuttuu, ostat ehkä uusia laitteita ja muutat eri asuinalueelle. Kaikki nämä voivat vaikuttaa kotivakuutuksesi hintaan ja kannattaa pitää huoli, että se on edelleen tarpeeksi kattava.
Muutto on hyvä (teko)syy heittää pois, myydä tai lahjoittaa kaikki tarpeeton. Muuttolaatikot täyttyvät nopeasti ja niihin kannattaa pakata vain ne asiat, joilla on oikeasti merkitystä.
Etkö ole pitänyt rippimekkoasi parin viimeisen vuoden aikana? Heitä kirpparipussiin. Onko vanha pleikkariohjain rikki? Vie ekotorille, missä se korjataan ja jatkojalostetaan kierrätykseen.
Leiki että olette lähdössä matkalle ja pakkaa helposti saataville ne vaatteet, joita tarvitset päivittäin. Tee samoin myös pesuaineille, hammasharjoille ja muille käyttötarvikkeille. Väsyneenä et todennäköisesti jaksa kaivella niitä uudessa tai vanhassa osoitteessa todetaksesi, että ne ovat eri paikassa kuin sinä itse.
Vanha asunto pitää jättää siistiin kuntoon ja jos on muuttamassa vuokra-asunnosta, asunnon kunto voi vaikuttaa vuokravakuuden palautukseen.
Loppusiivouksen voi ulkoistaa, mutta kannattaa ottaa huomioon, että yllättävän moni siivousfirma ei tee loppusiivouksia, sillä niihin kuluva aika on vaikea arvioida. Siivous hinnoitellaan yleensä tuntitaksana, joka esimerkiksi Turun alueella vaihtelee reilusta 30 eurosta yli 40 euroon. Könttäsummana hinnoitellusta siivouksesta voidaan veloittaa reippaat 300 euroa, joten hintoja kannattaa vertailla.