14.10.2022 13.30

Näin selviät talven sähkölaskuista

Sähkön hinta nousee ja on jo noussut suorastaan dramaattisesti. Tuleva talvi pelottaa monia etenkin sähkölämmitteisessä kodissa asuvia ihmisiä.

Hinnannousu iskee moneen talouteen, jotka ovat muutenkin jo haavoittuvaisempia, sillä viimeiset vuodet ovat olleet raskaita monella eri tavalla. Myös yrittäjien arkeen sähkön hinnannousu iskee kovasti ja nyt onkin aika tehdä suunnitelma talven kasvavien sähkölaskujen varalle.

Sähkön hinnannousu ei vaikuta kaikkien arkeen kovinkaan merkittävästi vaan siinä on myös alueellisia eroja. Mutta missä päin Suomea hinnannousu tulee näkymään eniten? Kuinka ennätyskorkeista sähkölaskuista voi selvitä ilman maksuhäiriöitä? Lue tämä postaus ja kuulet!

Sähkön hinnannousun voi pysäyttää tekemällä määräaikaisen sopimuksen

Sähkön hinnannousu on totta paitsi Suomessa, myös muualla Euroopassa. Jopa energiakriisistä on puhuttu, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena voimaan tulleet pakotteet vaikeuttivat jo muutenkin hankalaa tilannetta eri puolilla Eurooppaa. Ne maat, joissa koko energiatarvetta ei voida kattaa kotimaisella energialla, ovat pulassa.

Suomessa sähkön hinnan on arveltu pikkuhiljaa laskevan kun tullaan kevääseen 2023, jolloin Olkiluodossa saatetaan vihdoin avata uusin ydinreaktori. On kuitenkin myös arveltu, että sähkön hinta ei ehdi normalisoitua ennen vuoden 2024 loppua. Nyt onkin hyvä aika pysäyttää hinnannousu ja lukita sähkön hinta määräaikaisen sopimuksen avulla.

Ongelma määräaikaisissa sähkösopimuksissa on se, että niiden hinnat kuvastavat tämän hetken markkinahintaa, joten mikäli hinta lähtee laskuun sopimuskauden aikana, maksaa asiakas myöhemmin liikaa. Määräaikaisuus kuitenkin lukitsee sähkölaskut seuraavan talven lämmityskauden ajaksi.

Hinnannoususta kärsitään etenkin maakunnissa

Sähkön hinnannousu vaikuttaa ennen kaikkea sähkölämmitteisiin omakoti- ja rivitaloihin, joita on Suomessa noin miljoona. Näitä löytyy eniten kantakaupunkien ulkopuolelta, 1980-luvulla rakennetuilta asuinalueilta. Hinnannousu siis iskee rajusti etenkin maakunnissa ja niillä alueilla, joilla talokanta on vanhempaa, eikä lämmitysmuotoa ole muutettu.

Toisaalta muutama sähköyhtiö ympäri Suomen on jo lopettanut hinnannousun vuoksi. Tällöin myös kerrostaloasujien ja yritysten määräaikaisuudet on lopetettu ja sähkölaskun hinta moninkertaistunut. Kärsijöitä on siis kaikkialla.

Isoihin sähkölaskuihin kannattaa varautua jo etukäteen

Suuret sähkölaskut ovat siis tulossa, halusimme tai emme. Fiksuinta on pyrkiä pienentämään sähkölaskun suuruutta jo etukäteen, sekä toisaalta säästää rahaa puskuriin jo ennakkoon.

Talven sähkölaskua voi yrittää pienentää ottamalla käyttöön vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun voi teoriassa vielä asentaa ennen talven pakkasia, mikäli sellaisen vain jostain saa. Ilmalämpöpumput ovat olleet kiven alla raaka-ainepulan vuoksi ja toisaalta kuumien kesien vuoksi asennusajat ovat olleet pitkälti täynnä. Kannattaa kuitenkin harkita sitä ja tutustua oman alueen erikoisliikkeiden tarjontaan ja aikatauluihin.

Myös maalämmön voi vielä ottaa käyttöön, vaikka porausajat ovat niin ikää kortilla. Myös muita lämmitysmuotoja, kuten puulämmitystä tai kaasulämmitystä patterien muodossa kannattaa harkita. Mikäli mikään muu ei auta, voi osan talosta jättää kylmäksi ja pyrkiä tehostamaan lämpimän osan eristystä.

Pienillä teoilla sähkölaskua saa pienennettyä

Arjen pienet teot auttavat niin ikää säästämään sähköä. Kuumat suihkut ja muut ”huonot tavat” kannattaa nyt laittaa tauolle ja valot oppia sammuttamaan aina silloin, kun niitä ei tarvitse. Pienistä puroista syntyy iso joki. Yösähköä hyödyntämällä sähkölaskun summaa voi pienentää, mikäli käytössä on aikasähkö. Tällöin energiankulutus pysyy samana, mutta euromääräinen laskun loppusumma pienenee.

Mikäli sähkölaskun loppusumma yllättää kaikesta huolimatta, eikä puskurissa ole riittävästi rahaa, kannattaa sähköyhtiön kanssa aina neuvotella osamaksusta tai laskun jakamisesta. Sähköjen ei kannata antaa katketa, sillä niiden uudelleenkytkeminen vie aikaa ja on kallista. Neuvottelulla pääsee aina pidemmälle.

Myös kokonaisvaltainen oman taloustilanteen arviointi voi auttaa ison sähkölaskun maksamisessa. Voisiko vaikkapa pankin kanssa neuvotella siitä, että ottaisi talvelle asuntolainan tai muun luoton maksuvapaita kuukausia? Ehkäpä lainaerää voisi pienentää tai mikäli lainoja on paljon ja ne ovat vakuudettomia, ehkäpä niiden kilpailutuksella saisi paremman koron ja pienemmän kuukausierän.

Loppujen lopuksi emme voi maailmantilanteelle mitään. Isommat sähkölaskut tulevat vaikuttamaan miljooniin kotitalouksiin tavalla tai toisella. Tärkeimmät teot, joilla tulevasta talvesta pääsee yli, ovatkin ennakointi eli esimerkiksi uuden sähkösopimuksen teko, muiden lämmitysmuotojen mahdollistaminen ja etukäteen säästäminen. Pienillä teoilla sähkölaskun loppusummaa voi pienentää ja mikäli sekään ei auta, kannattaa sähköyhtiön ja esimerkiksi pankin kanssa neuvotella hyvissä ajoin!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon