Talvirenkaat on vaihdettava joka vuosi, mutta silti renkaiden vaihtaminen yllättää autoilijat yhä uudestaan ja aina on tarkistettava erikseen, milloin talvirengaspakko alkaakaan.
Todetaan tähän heti alkuun: talvirengaspakko ja milloin talvirenkaiden vaihto on sallittua, ovat kaksi eri asiaa. Ne määritellään ajallisesti eri tavoin. Lue kaikki mitä talvirenkaiden vaihdosta tarvitsee tietää!
Siinä se yksinkertaisuudessaan: talvirengaspakko alkaa joulukuun ensimmäisestä päivästä ja jatkuu helmikuun loppuun. Tällöin siis talvirenkaat on pakko olla auton alla.
Sen sijaan talvirenkaita saa pitää aina, kun se on kelien puolesta välttämätöntä. Mikäli pakkaset siis alkavat jo lokakuussa ja tiet ovat peiliä, talvirenkaat saa laittaa autoon jo ennen pakon alkamista.
Virallisesti nastarenkaat saa laittaa autoon 1.11. ja niitä voi pitää aina toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka.
Kitkarenkaita laki ei varsinaisesti koske eli niitä voi pitää autossa ympäri vuoden. Toki ne eivät ominaisuuksiltaan ole kesäkäyttöiset renkaat, joten ympärivuotista käyttöä ei voi suositella, vaikka se helpottaisikin renkaiden vaihtoon liittyvää rumbaa.
Jos autotallissa tai varastossa odottelee vuoden tai parin vanhat talvirenkaat, ei kannata luottaa siihen, että ne voi tuosta noin vain vaihtaa autoon. Vanhat renkaat pitää tarkistaa hyvin ennen kuin niillä lähtee liikenteeseen.
Nastarenkaat pitää tarkistaa sekä nastojen että urien osalta ja kitkarenkaat urien osalta. Vaatimuksena on, että renkaan ura on vähintään 3 mm syvä nastarenkaissa, suositeltavaa on että urasyvyys on yli 5 mm. Kitkarenkaiden pito alkaa lumisohjossa pettää, jos ura on 4 mm syvä, joten tarkkana kannattaa olla. Vertailun vuoksi: uusissa renkaissa urasyvyys on yleensä 9,0 - 9,8 mm.
Myös renkaiden ilmanpaineet on muistettava tarkistaa vaihdon yhteydessä. Ja jos renkaat asentaa itse, pitää olla tarkkana renkaiden pyörimissuunnan kanssa.
Talvirenkaat itsessään maksavat muutamasta sadasta eurosta jopa pariin tuhanteen euroon. Hintaan vaikuttaa auton ikä, auton merkki ja malli sekä valittu rengasmalli. Talvirenkaiden vaihto-operaatio maksaa parista kympistä lähes sataan euroon.
Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun laskee syksyn kuluihin budjettia. Hintoja kannattaa toki vertailla sekä työn että itse renkaiden osalta ja kilpailuttaa näitä. Netistä löytyy paljon hintavertailuja tarjoavia sivustoja.
Jos syksyn budjetti on tiukilla jo ennestään ja yllättäen talvirenkaat onkin uusittava, voi tulla tenkkapoo kun aamut ovatkin yhtäkkiä pakkasella. Lainaa talvirenkaiden hankintaan saat nopeasti täyttämällä lainahakemuksen netissä, lainapäätöksen saat heti ja rahat tilille ennen kuin lähdet rengasostoksille.
Talvirenkaita on kaksi tyyppiä: nastarenkaat ja kitkarenkaat. Ne ovat ominaisuuksiltaan hiukan erilaisia ja toimivat erilaissa keleissä eri tavoin. Moni suomalainen ei vaihda autoonsa kuin nastarenkaat, vaikka kitkarenkaat ovat yleistyneet.
Renkaat kannattaa valita sillä perusteella, millaisilla teillä pääasiassa ajaa:
Nastarenkaat soveltuvat paremmin jäiselle alustalle ja kitkarenkaat lumiseen maastoon. Jos tietää joutuvansa ajamaa kelissä kuin kelissä, kannattaa ehdottomasti valita nastarenkaat, sillä ne toimivat parhaiten vaihtelevissa keleissä. Vasta kortin saaneen ajajan on myös syytä valita nastat, sillä ne toimivat yllätyksettömämmin kuin kitkarenkaat ja pitävät myös pääkallokelissä.
Kitkarenkaat voi valita, mikäli arvostaa hiljaisuutta ajonautintona. Mutta samalla kannattaa miettiä omaa ajotaitoa, sillä kitkat toimivat parhaiten tottuneella kuskilla, joka osaa ennakoida sään vaikutukset esimerkiksi jarrutusmatkaan. Kitkat tuovat kyllä joustoa talvirenkaiden vaihtoaikatauluun, sillä niillä on sallittua ajaa esimerkiksi kevään liukkailla keleillä pidempään.
Mikäli matkustelee auton kanssa paljon Suomen ulkopuolella, on syytä huomioida, että monissa Euroopan maissa Suomessa käytetyt nastarenkaat ovat kiellettyjä. Eteläisemmässä Euroopassa käytetään talviaikaan nastarenkaiden sijaan ketjuja renkaissa.