11.06.2018 14.24

Television osto-opas - Mikä TV kannattaa ostaa 2019?

Olisiko aika päivittää vastaanotin HD- ja Smart TV -aikakaudelle?

Television ostamiseen tarvitaan nykyään lyhennesanakirja ja tekniikkaopas, tai siltä ainakin tuntuu asiaan vihkiytymättömästä.

Onko sillä nyt niin väliä onko kuvanlaatu HD vai tavallinen? Ja mikä on Smart TV? Entä OLED, LCD ja LED tai mitä eroa on 4K televisio- ja HDR televisio -nimityksillä?

Lue Vipin television osto-opas 2019 parhaita katselukokemuksia varten!

Hae edullista lainaa nyt

4K televisio ja HDR -televisio

4K on näytön tarkkuus termi ja tarkoittaa korkeampaa näyttötarkkuutta, tarkemmin sanottuna 2 kertaa tavallista teräväpiirtokuvaa tarkempaa kuvaa. Hifistely kielellä 4K viittaa 4000 poikkisuuntaiseen kuvapikseliin.

Joskus lyhennettä UHD käytetään 4K synonyyminä, vaikka pikselitarkkuus ei UHD:ssa ole sama kuin 4K:ssa, mutta on kuitenkin sitä lähempänä kuin perus-HD televisiossa.

Mutta jos tiedustelee millainen TV kannattaa ostaa 2019, saattaa saada vastaukseksi: 4K. Tämä on nyt televisiohypetyksen kärkitermejä, jonka alla voi olla kirjava valikoima vastaanottimia.

Ostotilanteessa on syytä olla tarkkana, sillä 4K tarkoittaa yleensä tosiasiassa sitä, että kyseessä on UHD televisio.

HDR viittaa sanoihin High-dynamic-range imaging ja on täyttä hepreaa, mikäli ei ole perehtynyt asiaan.

Sanarykelmällä tarkoitetaan tekniikkaa, jolla pyritään lähemmäs silmän luonnollista havainnointikykyä. Se parantaa kirkkautta, kontrastia ja väritoistoa, tekee kuvan ikään kuin elävämmäksi.

Mitä tarkoittavat lyhenteet OLED, LED ja LCD?

LED tarkoittaa sanayhdistelmää Light Emitting Diode eli suomeksi “hohtodiodi”. LCD taas tarkoittaa nestekidenäyttöä, joka on LED televisiossa ja joissa on LED taustavalo.

LED teknologiaan perustuva LCD-näyttö tarjoaa korkeamman kuvalaadun ja ovat energiatehokkaampia kuin perinteiset LCD-näytöt (loisteputkinäyttö).

OLED on tästä vielä askel eteenpäin teknologiapolulla. OLED tulee sanoista Organic Light Emitting Diode. Se perustuu orgaaniseen aineeseen, joka valaisee itse pikselinsä eli jokainen pikseli valaisee itse itsensä eikä erillistä taustavaloa tarvita.

Tästä syystä OLED television näyttö voi olla entistä ohuempi ja samalla se säästää energiaa LED-näyttöä tehokkaammin.

Kaareva TV ja katselukokemus

Hyvä kysymys on, miksi tarvitaan kaareva TV? Kannattaako hankkia kaareva vai suora TV? Ihan pelkkä markkinakikka kaareva TV ei ole, vaan sen olemassaolo voi olla ihan perusteltua. Tutkijat nimittäin väittävät, että kaarevat muodot hivelevät silmää enemmän kuin suorat.

Kaarevassa näytössä on ammattilaisten mukaan parempi kontrasti kuin suorassa ja se vähentää heijastuksia, jolloin katselukokemus on miellyttävämpi.

Myös katseluetäisyyden on oltava optimaalinen, jotta katselukokemus ei häiriinny. Optimaalinen TV katseluetäisyys on noin 1,6 kertainen ruudun lävistäjään.

Mitä uutta Smart TV tuo?

Smart TV eli älytelevisio yhdistää netin televisioon, suurin osa nykyisistä televisioista onkin jo Smart TV -laitteita. Smart TV on hyvä televisio viihteen suurkuluttajalle, sillä sen avulla onnistuu paitsi suoratoistopalveluiden käyttö myös vaikka sosiaalisen media selailu.

Smart TV yhdistetään kodin WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla reitittimeen. Kun televisio on liitetty verkkoon, voi sen kautta katsella Netflixiä, YouTubea, ViaPlayta, eri kanavien nettiversioita, selailla nettiä ja puhua vaikka videopuheluita.

Isolla osalla suomalaisista itse asiassa on Smart TV, jota ei kuitenkaan välttämättä ole kytketty verkkoon.

Optimaalinen television koko

Mitä isompi sen parempi! Näin moni varmasti ajattelee, kun uusi televisio on tarkoitus hankkia. Mutta optimaalinen television koko ei ole aina se suurin mahdollinen, vaan paras koko määräytyy katseluetäisyyden perusteella. Eli huoneeseen huoneen kokoinen televisio.

Kokoon vaikuttaa myös millainen televisio on kyseessä. HD, Full HD ja UHD televisioiden optimaaliset katseluetäisyydet poikkeavat toisistaan. Osa toki on sitä mieltä, että koska nykyiset televisiot ovat niin tarkkoja, ei liian suurta laitetta voi olla. Suunnaton televisio seinälle nostettuna voi kuitenkin olla ihan sisustuksellisesti aikamoinen hirviö.

Tässä muutama vinkki kokovalintaan:

<table> <thead> <tr> <th>Etäisyys</th> <th>HD-TV koko</th> <th>Full HD -TV koko</th> <th>Ultra HD -TV koko</th> </tr> </thead> <tbody> <tr> <td>1,5 - 2 m</td> <td>19”</td> <td>26”</td> <td>46”</td> </tr> <tr> <td>2 - 3 m</td> <td>26”</td> <td>32”</td> <td>60”</td> </tr> <tr> <td>3 - 4 m</td> <td>32”</td> <td>46”</td> <td>110”</td> </tr> </tbody> </table>

Muuta televisiosanastoa

Virkistystaajuus = Tämä termi viittaa siihen, kuinka monta kertaa sekunnissa kuva päivittyy. Jos virkistystaajuus on 100Hz, se tarkoittaa, että kuva päivittyy 100 kertaa sekunnissa.

Kun kuva päivittyy näin tiheään, on kyseessä jo erittäin hyvä vastaanotin, eikä kuvassa ole havaittavaa nykimistä. Mikäli virkistystaajuus on 50 hertsin tienoilla, liikkuva kuva nykii jo jonkin verran.

Vesa standardi = VESA on näytön kiinnitysstandardi. Taulu tv ja seinäteline on helppo sovittaa yhteen, kun VESA standardi on hallussa. Standardeja on kaikkiaan 8: 75x75, 100x100, 100x200, 200x200, 400x200, 400x400, 600x400, 800x400 mm.

Oikeat mitat löytyvät kurkistamalla television taakse. Television takana olevien ruuvien kiinnityskohtien etäisyys määrittelee oikean standardityypin.

Mikä on TV testivoittaja ja paras televisio 2018?

Parhaimmat televisiot valittiin loppuvuodesta 2017 Kuluttaja-lehden toimesta. Yli sadan vastaanottimen vertailussa löytyi voittajaksi paras 55 tuumainen tv LG:ltä. Testivoittaja on OLED televisio, joka sai kiitosta tasaisuudesta. Paras kuvalaatu oli Philipsin samankokoisessa televisiossa.

Kun uuden television hankinta käy ajankohtaiseksi, voit hakea edulliset vipit sivuiltamme.

Mikäli teet hankinnan mieluiten verkossa, tutustu myös Vipin verkkokauppaoppaisiin.

Hae lainaa shoppailuun nyt