14.02.2022 13.15

Palkankorotus ja vinkit onnistuneeseen palkkaneuvotteluun

Palkka on asia, joka kiinnostaa kaikkia, mutta josta puhutaan yleensä melko vähän. Suomalaiset ovat hieman yleistettynä melko ujoja käymään palkkaneuvotteluita ja rahasta ei suomalaisessa kulttuurissa puhuta kovinkaan paljon.

Raha on tietynlainen tabu, josta ei yleensä puhuta edes ystävien tai tuttujen kesken ja palkasta ei keskustella edes lähimpien työkavereiden kesken. Palkkaan ja palkkaneuvotteluihin liittyvä avoimuus puuttuu, mutta rahaa ei yleensä saa pyytämättä lisää. Lue tästä postauksesta vinkit onnistuneeseen palkkaneuvotteluun!

Kuinka aloittaa palkkaneuvottelut

Useimmiten palkkaneuvotteluun päädytään tilanteessa, jossa käsillä on työpaikan vaihto ja haastattelujen yhteydessä tulee antaa palkkapyyntö. Toisinaan tämä johtaa myös siihen, että vanha työpaikka tekee uuden tarjouksen ja jälleen palkka nostetaan pöydälle. Näissä tilanteissa neuvottelutaito on iso etu, sillä silloin tilanteen epämukavuuden voi unohtaa ja pyytää oikeasti kilpailukykyistä palkkaa. Palkkaneuvottelut eivät kuitenkaan ole ainoastaan työpaikan vaihdon yhteyden neuvotteluita vaan niitä saa ja tulisi käydä työnantajan kanssa silloin tällöin.

Palkkaa voi ja kannattaa pyytää esimerkiksi silloin kun työssä saa lisää vastuuta tai vaikkapa vain lisää tehtäviä. Myös ajan kuluessa on okei pyytää lisää rahaa, sillä inflaatio syö palkkaa ja kokemuksesta olisi suotavaa myös maksaa hieman lisää. Mikäli säännölliset palkankorotukset eivät siis ole todellisuutta, on palkkaneuvottelujen pyytäminen omasta aloitteesta hyvä idea.

Työnantaja saattaa järjestää vaikkapa vuosittaisia tai neljännesvuosittaisia kehityskeskusteluja. Nämä ovat hyvä tilaisuus myös käydä hieman palkkaneuvotteluja. Suora esimies ei välttämättä voi asiaa päättää, mutta kissa tulee nostaa pöydälle ennemmin tai myöhemmin.

Miten paljon rahaa voi pyytää?

Palkkaneuvotteluja voi ajatella minä vain myyntitilanteena. Sinä myyt aikaasi työnantajalle ja hän ostaa sitä rahalla. Hinnan tulee olla kohdallaan, jotta työntekijä pysyy motivoituneena ja tekee työnsä kunnolla, mutta neuvottelut voivat loppua ennen aikojaan, mikäli hintaluokat eivät yhtään kohtaa, eikä mahdollisuutta kompromissiin tunnu olevan.

Mikäli työntekijä etsii uutta työtä, on palkkaneuvottelu helpompaa, sillä työntekijä voi asettaa jonkin minimihinnan, minkä alle ei työhön suostu. Palkan suuruuden voi määrittää vaikkapa ottamalla oman entisen palkan pohjaksi, sillä yleensä uralla edetään eteenpäin, ei taaksepäin. Mikäli toimiala on kuitenkin eri kuin ennen, saa hyviä vinkkejä oikean summan määrittämiseksi eri liittojen työehtosopimusten palkkataulukoista ja vaikkapa netin työpaikkailmoituksista, joissa palkka on mainittu. Esimerkiksi rakennusalan työehtosopimuksen voit löytää täältä. Alle minimipalkan itseään ei kannata myydä!

Mikäli olet jo töissä ja haluat palkankorotuksen, on pohjana luonnollisesti oma palkka. Korotusta voi pyytää vaikkapa sen perusteella, että tietää työntekijän saavan samasta työstä enemmän rahaa. Niin ei saisi olla. Työehtosopimus määrittää palkan minimin, mutta maksimia ei ole, joten voit pyytää käytännössä niin paljon kuin haluat. Pienet toiveet on kuitenkin helpompi toteuttaa, joten lue neuvottelukumppanin kehonkieltä ja koita löytää summa, joka on toteutettavissa, mutta pitää sinut tyytyväisenä.

Valmistautuminen palkkaneuvotteluun Kuten mitkä vain neuvottelut, myös palkkaneuvottelut sujuvat parhaiten silloin, kun olet hyvin valmistautunut. Mieti oma palkkatoiveesi ja perustelut sille. Rahaa voi toki pyytää ilman perusteluita, mutta silloin et todennäköisesti sitä saa. Joten mieti paljonko haluat palkkaa tai palkankorotusta ja miksi ansaitset sen. Yritä miettiä asiaa myös työnantajan puolelta ja vedota esimerkiksi kasvaneeseen tehokkuuteen tai johonkin muuhun asiaan, mitä työnantajasi arvostaa!

Valmistaudu ottamalla se asenne, että lähdet neuvotteluun ylpeästi ja itsevarmasti vaikka tilanne olisi epämukava. Analysoi omat työtehtäväsi ja henkilökohtaiset vastuusi. Mieti mitkä ovat vahvuutesi ja mitä osaamista sinulla on, joka tekee sinusta hyvän työntekijän. Pohdi myös omaa kehitystäsi ja sitä, kuinka autat yritystä. Valmistaudu puhumalla asioista ääneen vaikkapa peilin edessä!

Mikäli palkkaneuvottelun tulos ei ole toivottu, harkitse työpaikan vaihtoa, sillä hyvälle tekijälle löytyy kyllä työtä ennemmin tai myöhemmin. Heitä siis verkot vesille ja etsi paikka, jossa et ole alipalkattu ja jossa sinua arvostetaan!

Mikäli palkka ei onnistuneiden neuvotteluiden jälkeenkään riitä tai palkankorotus astuu voimaan vaikkapa uudesta tilikaudesta, voi luottotili tulla tarpeeseen. Voit anoa Vipiltä luottotiliä, jonka avulla saat näppärästi ja nopeasti rahaa omalle käyttötilillesi. Raha on saatavilla aina silloin kun sitä tarvitset ja maksat vain käyttämästäsi luotosta!

Tutustu Vipin lainatuotteisiin

Kirjaudu MySaldoon